Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво казаха депутатите преди първия работен ден след ваканцията им?

Снимка: БГНЕС

Народните представители се събират на първо заседание от есенната сесия като фокусът е върху разделението в групите на ДПС и БСП.

50-тият парламент ще прекъсне работа на 27 септември заради предизборната кампания.

Йордан Цонев от приближените на Делян Пеевски няма очаквания за работата на парламента, а Рамадан Аталай от ДПС -Доган очаква правилно решение на ЦИК.

"Нямам очакване. Изчаквам да видим какво ще направят", каза пред журналисти Цонев.

"Движението за права и свободи като емблема е принадлежало винаги на почетния ни председател и на структурите на Движението за права и свободи, не на структурите на "Магнитски". Смятаме, че ще бъде решено правилно", заяви Аталай.

Депутатът Георги Свиленски, изключен от БСП, коментира, че трябва да се работи за обединение.

"Трябва да бъдем обединени. Трябва да си говорим, трябва да коментираме, трябва да решаваме проблемите на хората. Затова са ни пратили тук", каза той.

Етиен Леви от групата на "Величие" заяви, че процесите на разпад на партийните групи са здравословни.

"Така ще дойде изчистването. Чувствам отговорност, защото съм член на тази парламентарна група. Ние сме тези, които останахме с ясното намерение, че трябва да си свършим работата, и така ще продължи", каза Леви.

Депутатът Делян Пеевски заяви, че има едно ДПС и една легитимна коалиция - "ДПС - Ново начало". 

Председателят на ПГ на ДПС каза, че приближените до почетния председател Ахмед Доган не е трябвало да получават регистрация от ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

По думите му, президентът е трябвало да е освободил членовете на ЦИК, допуснали приемането на документи на двете крила в ДПС.

"Това е проблем за националната сигурност. Надявам се нашите агенции да реагират, които трябва да пазят националната сигурност на България. Ние ще направим следното нещо. Във всички закони ще въведем предложение от ДПС да има публична процедура за всички назначения на "Мистър Кеш" Радев. Знаете кой е той - човекът на Москва в България. Не може парламента да назначава всички органи с публична процедура, а той да си пуска по седем дни укази и да не обяснява на никой как назначава. Назначава приятели, всякакви близки и хора на Москва. Това е много опасно за България", каза Пеевски.

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Майка и трите ѝ дъщери са загинали при руските удари в Лвов

Четирима от заигналите при руското нападение срещу западния украински град Лвов са майка с три дъщери. Това съобщи кметът на града Андрей Садовой, цитиран от УНИАН. Те са загинали след като руски снаряд е уцелил дома им.  "В центъра на Европа Русия избива цели украински семейства, нашите деца, нашето бъдеще", допълва кметът на Лвов. Той публикува..

публикувано на 04.09.24 в 13:07
Димитър Главчев

Главчев: В Кочериново вече има вода

Премиерът Димитър Главчев обяви в началото на правителственото заседание, че в град Кочериново вече има вода. "Ще кажете, Кочериново е малко населено място. Град е, разбира се, и околните села. Не е нещо много голямо на фона на всичко в България, но аз мисля, че хората, които жвиеят обаче там смятат, че за тях това е всичко, така, че като решиш..

публикувано на 04.09.24 в 12:40

НС отново отхвърли искането за референдум за еврото

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът отново отхвърли искане за референдум против въвеждане на еврото. Искането беше внесено от партиите "Възраждане" и "Има такъв народ", които смятат, че трябва да бъде проведено допитване с въпроса "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 година?“.  Лидерът на..

публикувано на 04.09.24 в 12:33
Дмитрий Песков

Песков коментира предстоящи промени в ядрената доктрина на Русия

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че действията на колективния Запад налагат промени на руската ядрена доктрина, предаде "Ройтерс". Стратегическият документ от 2020 година определя кога Москва би използвала атомно оръжие, като до момента се предвижда това да се случи в отговор на ядрена атака срещу нея или при нападение с конвенционални..

публикувано на 04.09.24 в 12:18

Нинова готова да регистрира БСП за частичните избори за кметове на 20 октомври

Председателят на БСП в оставка, която беше изключена от партията Корнелия Нинова публикува позиция във Facebook, в която пише, че има готовност да регистрира БСП за частичните избори за кметове на 20 октомври, но временното ръководство мълчи. Нинова посочва, днес изтича срокът за подаване на документи в ЦИК. Затова и с упълномощените от нея..

публикувано на 04.09.24 в 12:12
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Премиерът отчете, че подготовката за изборите вече е започнала

Подготовката за предсрочния вот на 27 октомври вече е започнала, обяви служебният премиер Димитър Главчев. В началото на правителственото заседание той настоя кабинетът да свърши всичко, което е негов ангажимент по закон, но подчерта, че водеща роля в процеса има Централната избирателна комисия. "Проведохме едни избори добре, никой не се е оплакал от..

публикувано на 04.09.24 в 12:07
Кенто Мураки, културен отдел, Посолство на Япония в
България

Кенто Мураки: България и Япония се радват на приятелство от 115 години и стабилно доверие

Япония и България споделят общи характеристики, много силни са в науката и технологиите. Ние не сме големи страни, като територия и ресурси и не сме от най-богатите държави, затова най-важен е човешкият ресурс. Японското общество е колективистично, а в България е индивидуалистично. Но въпреки различията, те отстъпват пред взаимното..

публикувано на 04.09.24 в 11:48