Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюстендилци отбелязаха 139 години от Съединението

С поклонение пред Паметника на Булаирци в Кюстендил отбелязаха 139 години от Съединението
Снимка: Кирил Фалин

С поклонение пред паметника на Булаирци (13-и Рилски пехотен полк) в Кюстендил отбелязаха 139 години на Съедиенинето. 

Кметът на общината, областният управител, депутати, представители на политически партии и организации и граждани застанаха в минута мълчание. 

Бяха положени венци и цветя. От местния клуб "Традиция" стояха в почетен караул през цялото време.

Макар събитията по Съединението да са на друго място, те намират бърз и масов отзвук в Кюстендил. Още на следващия ден в града се организира митинг в подкрепа на Съединението. 

Историкът доц. д-р Ангел Джонев припомня: 

"Организиран митинг, на който присъстват около 2000 души в подкрепа на Съединението. Два дни по-късно в Кюстендил е създаден Централен Опълченски комитет, който комитет е оглавен от Агапи Войнов - един поборник от възрожденските борби. Именно този Опълченски комитет организира няколко доброволчески формирования. Това са четите на Стоян Богданцалиев и на Димитър Юруков. Целта е да се проникне в Македония и да се извърши не само съединението на Княжество България и на Източна Румелия, а и на Македония. Политиката обаче на правителството в София по това време, на Петко Каравелов е "да се сдържат тези луди глави" и четите са насочени превантивно на източната граница с османската империя, където се очаква да започне война".

Снимки: Кирил Фалин


По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В гръцките училища въвеждат забрани за ползване на мобилни телефони

В гръцките училища въвеждат забрани за ползване на мобилни телефони. Родители ще плащат за щетите в училище от децата им. Министърът на образованието Пиеракакис съобщи за новите строги промени в държавните училища. Преди всичко се забранява ползването на мобилни телефони. Учениците са задължени да предават телефоните си на учителите и след..

публикувано на 06.09.24 в 16:10

"България Еър" отложи с девет часа полет от София до Мадрид заради технически проблем

Заради технически проблем "България Еър" отложи с девет часа полет от София до Мадрид, като пътниците разбраха за отлагането по време на чекирането си на столичното летище в ранния следобед.  От компанията обясниха за БНР, че е възможно да отстранят проблема по-рано и ще информират пътуващите своевременно.  Към момента полетът е насрочен за 23.40..

публикувано на 06.09.24 в 15:41
Илхам Алиев

Президентът на Азербайджан е уверен в резултата от преговорите за газовия транзит през Украйна

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев изрази увереност в резултата от преговорите между Русия и Украйна, по които неговата страна посредничи, за да се продължи транзита на руски природен газ към няколко европейски страни, сред които Австрия и Унгария, и след края на годината, когато изтича споразумението с "Газпром", предаде Ройтерс. Алиев..

публикувано на 06.09.24 в 15:06

Израелските военни са се изтеглили от Дженин и едноименния бежански лагер

Палестински медии съобщават, че израелските военни са се изтеглили от Дженин и едноименния бежански лагер в северната част на окупирания Западен бряг след 10-дневна обсада. При операцията загинаха най-малко 39 палестинци, а други 130 бяха ранени. Израелските военни обаче заявяват, че ще продължат действията си на Западния бряг до "постигане..

публикувано на 06.09.24 в 15:02

С венци и цветя на паметника на Цар Борис III в Силистра отбелязват 139 години от Съединението

С венци и цветя поднесени пред паметника на Цар Борис Трети в Дунавския парк, и с празнична програма Силистра днес отбеляза 139 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Сред първите, които изразяват подкрепата си за Съединението са жителите на Силистра, каза Вера Милева от Регионалния исторически музей и допълни, че по..

публикувано на 06.09.24 в 14:58

Във Враца тържеството за Съединението събра десетки жители и гости на града въпреки проливния дъжд

Във Враца тържеството за Деня на Съединението събра десетки жители и гости на града въпреки проливния дъжд. Честването се проведе край паметника на загиналите врачани във войните за национално обединение. Репортаж на нашата кореспондентка във Враца Ива Антонова. По традиция празникът на Съединението във Враца се отбелязва пред военния..

публикувано на 06.09.24 в 14:42

Атракционен влак, с парен локомотив от Горна Оряховица до Трявна в деня на Съединението

За честванията на Съединението БДЖ организира пътуване с атракционен влак, теглен от исторически парен локомотив. Десетки се повозиха по маршрута от Горна Оряховица до Трявна. Локомотивът, теглещ композицията от четири вагона, е от 1942 година. Музеен експонат, който е възстановен в горнооряховското жп депо през 2011 година. С този..

публикувано на 06.09.24 в 14:39