Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърските граждани може да започнат да гласуват при навършване на 17 години

Снимка: БГНЕС, архив

Кипърските граждани ще започнат да гласуват при навършване на 17 години, вместо на 18 както е сега. Намаляването на възрастта за получаване на избирателни права е част от подготвения от правителството пакет от 13 законопроекта за модернизация на държавата. От днес те са поставени на обществено обсъждане, което ще продължи един месец, до 7 октомври, съобщиха от вътрешното министерство.

Целта на предложените реформи в изборното законодателство е засилване на демократичната култура, по-широкото участие на гражданите и специално на младите хора в политическия живот, подчерта правителственият говорител Константинос Летимбиотис.

Със снижаването на възрастовата граница за участие в изборите с една година се насърчава ангажираността на по-младите поколения и се гарантира, че техният глас ще бъде чут при вземането на политическите решения в страната, беше посочено при представянето на законопроектите. 

Намерението на правителството кипърците да избират и да бъдат избирани от 17-годишна възраст беше заявено от президента Никос Христодулидис в първото му годишно обръщение към нацията в края на януари тази година.

Предлага се още автоматична регистрация на новите гласоподаватели в избирателните списъци, за да се улесни упражняването на правото им. По действащия сега закон навършилите 18 години трябва да подадат заявление за вписването си.

Тази промяна се отнася само за кипърските граждани и не обхваща живеещите в Кипър европейци, уточниха от вътрешното министерство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След поредица проблеми: "Старлайнер" се приземи - без екипаж

След поредица технически проблеми космическият кораб "Старлайнер" успешно се приземи  на полигона "Уайт сендс" в щата Ню Мексико,но без екипаж. Завръщането се наложи  да бъде без екипаж от съображания за сигурност. Това е първото изпитание  за космическия кораб "Старлайнер" с астронавти на борда, но след поредица от технически проблеми в..

публикувано на 07.09.24 в 08:21

Сбогуваме се с доайена на българската журналистика Иван Гарелов

Близки и приятели на Иван Гарелов се събират в 15 часа в църквата "Свети Седмочисленици" в София, за да се простят с известния български журналист. Той почина на 3 септември след продължително боледуване. В средата на юли той беше настанен в "Пирогов", след като пострада тежко в Свети влас. В продължение на месец и половина медиците се бориха..

публикувано на 07.09.24 в 08:09
Добричка епопея

Почитаме героите от Добричката епопея

В днешния ден се почитат героите от битката за Добруджа, останала под името Добричка епопея и 84 години от подписването на Крайовския договор.  На 7 септември 1940 година Южна Добруджа е върната обратно в пределите на България. Добричката епопея и Крайовският договор са събития, разделени от 24 години, но свързани помежду си. Под Добричка..

публикувано на 07.09.24 в 08:01

Най-старото училище у нас отбелязва 400 години от създаването си

400 години от основаването на най-старото училище в България - "Петър Парчевич" в Чипровци се честват днес. Училището в Чипровци приема първите си ученици през есента на 1624 г. в черквата  "Санкта Мария". В своята история, освен начална степен училището е имало и гимназиална. Всяка година 6-7 от най-добре представилите се ученици заминавали да..

публикувано на 07.09.24 в 07:54
Абделмаджид Тебун

Алжир избира нов президент

Днес в Алжир се провеждат президентски избори. Фаворит е настоящият държавен глава - 78-годишният Абделмаджид Тебун. 24 милиона алжирци имат право на глас. Според анализатори Тебун лесно ще си осигури втори мандат, но не е ясно дали ще има по-висока избирателна активност спрямо предишните избори през 2019 година когато той спечели с 58 процента..

публикувано на 07.09.24 в 07:49
Лойд Остин обяви, ще САЩ ще предостави на Украйна още 250 млн. долара за оръжия

На срещата в "Рамщайн": Редица страни обещаха допълнителна помощ за Киев

Редица страни обещаха да отпуснат допълнителна помощ за Киев. На срещата на Контактната група за Украйна в американската военновъздушна база Рамщайн в Германия, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му се нуждае от допълнителни доставки на оръжие, за да може да се защитава срещу Русия. Европейската комисия отпуска..

публикувано на 07.09.24 в 07:42

Отново пътни блокади заради безводието в Свищовско

Жителите на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец, Морава и Горна Студена тази сутрин отново излизат на протести с пътна блокада. Недоволството на хората е, че не се вземат мерки срещу безводието, на което са подложени. Хората искат ремонти на водопреносната мрежа, по която загубите са по над 70 %. Настояват, и където е възможно, да..

публикувано на 07.09.24 в 07:20