Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тина Бокучава: Има риск Грузия да се върне в съветската епоха

Иракли Кобахидзе
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Планът на правителството на Грузия да постави извън закона своите политически опоненти след изборите следващия месец ще върне черноморската държава обратно в миналото ѝ от съветската епоха и ще засили руското влияние в страната, заяви в интервю за вестник "Таймс" Тина Бокучава, която е лидер на опозиционното Единно национално движение. Тина Бокучава предупреди, че премиерът Иракли Кобахидзе възнамерява да прочисти Грузия от прозападните политически партии. 

Кобахидзе обвини опозиционните партии, че работят срещу националните интереси на Грузия - тактика, използвана от съседна Русия, за да оправдае репресиите срещу опонентите. Критиците казват, че този ход ще превърне Грузия, родното място на Йосиф Сталин, в еднопартийна авторитарна държава. 

Единното национално движение управлява почти девет години, преди да загуби властта през 2012 година. 

Тина Бокучава, която е на посещение в Лондон, заяви за "Таймс" във връзка със заплахата за свободните избори в Грузия, че плановете на премиера "биха означавали край на грузинската демокрация".

Бидзина Иванишвили

Фигури от опозицията се опасяват, че Грузия попада обратно в орбитата на Кремъл благодарение на управляващата партия "Грузинска мечта" и нейния основател - милиардерът Бидзина Иванишвили, който натрупа богатството си в Русия. Бокучава каза, че Иванишвили или получава заповеди директно от президента Путин, или умишлено се стреми да разруши връзките на Грузия със Запада, за да засили властта си. 

Иванишвили беше за кратко министър-председател, след като "Грузинска мечта" за първи път влезе във властта през 2012 година, но сега управлява зад кулисите, дърпайки конците от огромно, футуристично имение от стомана и стъкло извън Тбилиси.

По публикацията работи: Мария Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протест в Грузия срещу закона за чуждестранните агенти

САЩ наложиха санкции на Грузия заради Руския закон

Съединените щати налагат нови визови ограничения на Грузия след приемането в Тбилиси на закон за чуждестранното влияние. Ограниченията бяха анонсирани в изявление на американския държавен секретар Антъни Блинкън, цитирано от Франс прес. Според изявлението,..

публикувано на 24.05.24 в 04:24
Протест след приемането на закона от парламента в Тбилиси, 14 май 2024 г.

Парламентът на Грузия отхвърли ветото на президента върху спорния закон за "чуждестранните агенти"

Парламентът на Грузия отхвърли ветото на президента върху закона, изискващ от неправителствените организации с над 20 процента финансиране от чужбина да се регистрират като агенти на чуждо влияние, съобщава Ройтерс.  САЩ наложиха санкции на Грузия..

публикувано на 28.05.24 в 19:05

В Грузия влезе в сила противоречивият Закон за чуждестранните агенти

В Грузия влезе в сила противоречивият Закон за чуждестранните агенти, след като беше подписан от председателя на парламента Шалва Папуашвили, съобщава Ройтерс. Това стана факт, след като проправителствените депутати гласуваха миналата..

публикувано на 03.06.24 в 12:53

ЕС замразява процеса по присъединяването на Грузия

ЕС замразява процеса по присъединяването на Грузия броени месеци, след като предостави на страната статута на кандидат, съобщава "Политико".  Изданието се позовава на Павел Херчински, посланикът на Общността в Тбилиси.  Решението е било е..

публикувано на 09.07.24 в 13:11
Саломе Зурабишвили

Грузия избира парламент на 26 октомври

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили насрочи парламентарните избори в страната на 26 октомври. На брифинг, на който подписа разпореждането за вота, Зурабишвили определи предстоящия избор на гражданите като екзистенциален и като избор между..

публикувано на 28.08.24 в 07:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Мундров: Няма уязвимости в софтуера на машините за гласуване

"Няма уязвимости в софтуера на машините за гласуване" , заяви министърът на електронното управление Валентин Мундров след края на процедурата по доверено изграждане на изпълнимия код от изходния код. Тя беше извършена от ЦИК в присъствието на..

публикувано на 11.10.24 в 22:00
Реджеп Ердоган и Александър Вучич

Турция и Сърбия ще си сътрудничат в развитието на отбранителната индустрия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви в петък, че неговата страна и Сърбия са решили да си сътрудничат в развитието на отбранителната индустрия и турските дронове ще бъдат част от двустранно сътрудничество, предаде Ройтерс. "Турция и Сърбия..

публикувано на 11.10.24 в 20:41

Задържи са 7 души при специализирана полицейска операция в района на Елин Пелин

Задържи са 7 души при специализирана полицейска операция срещу нарушенията на изборното законодателство и битовата престъпност в района на Елин Пелин, съобщават от Областната дирекция на МВР-София. Общо 42 лица и 39 моторни превозни средства..

публикувано на 11.10.24 в 20:35
Масуд Пезешкиан и Владимир Путин

Иран и Русия ще подпишат договор за стратегическо сътрудничество този месец

Иран и Русия ще подпишат договор за стратегическо сътрудничество този месец. Надежда за това изрази иранският президент Масуд Пезешкиан пред руския си колега Владимир Путин. Двамата лидери се срещнаха по време на международен форум в..

публикувано на 11.10.24 в 20:29
Атанас Величков

Атанас Величков: България е нужният враг на македонската държавна идеология

България е нужният враг на македонската държавна идеология . Това заяви пред БНР Атанас Величков, главен редактор на македонския сайт "Трибуна". Мицкоски: Българските политици искат да вкарат темата за РСМ в предизборната си кампания На 11..

публикувано на 11.10.24 в 20:15

Големият български музикант Кирил Маричков издъхна при инцидент на сцената

Почина българският певец, музикант и композитор Кирил Маричков - вокалист и автор на много от песните на "Щурците". Това е станало след инцидент във врачанското село Селановци, където е трябвало да се състои концерт на "Фондацията". При..

публикувано на 11.10.24 в 19:55

Румен Радев: Връщането на мира и сигурността в Европа е първостепенен приоритет

Връщането на мира и сигурността в Европа е първостепенен приоритет, защото само така ЕС може да изпълнява основната си мисия за осигуряване на стабилност и просперитет на гражданите си. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си след..

публикувано на 11.10.24 в 19:47