Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руснак беше арестуван в САЩ по обвинения за нелегален износ за Русия

Снимка: www.justice.gov

Живеещ в Сарасота, щата Флорида, руски гражданин бе арестуван по обвинения в контрабанда, пране на пари и нелегален износ към Русия на технологични продукти, които могат да бъда използвани в производството на дронове, заяви американското министерство на правосъдието, цитирано от "Ройтерс". Според министерството 44-годишният Денис Постовой е използвал мрежа от фирми в Русия и Хонконг, като е поръчвал микроелектронни части от американски дистрибутори и ги е изпращал в Русия. Били са използвани междинни дестинации, за да бъде прикрито крайното местоназначение на колетите.

Отделно прокуратурата в Бостън повдигна обвинения на двама мъже - американец и руснак за контрабанда и заговор за нарушаване на контрола върху износа чрез продажба на оборудване за руската ядрена енергетика. Смята се, че обвиняемите са заблудили властите относно истинското местоназначение на чувствителни технологии и са изложили на риск критични национални интереси.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция - на последно място сред европейските страни по съотношение между заплати и размер на наемите

С ограничени възможности са гърците да покрият жилищните си разходи, според проучване на Евростат. Високите наеми отказват студентите да продължат образованието си. Високите наеми за жилища в Гърция затрудняват гърците, като над 26% от тях не могат или се затрудняват да покриват този разход,  сочи проучване на европейската статистическа..

публикувано на 18.10.24 в 13:46

Машина отряза ръката на работник в дърводелски цех в Петрич

Работник е пострадал тежко при трудова злополука в дърводелски цех в Петрич.  54–годишният мъж е загубил част от ръката си на циркулярна машина, потвърдиха от Инспекцията по труда в Благоевград, които разследват случая на място.  Инцидентът е станал вчера към края на работния ден. Въпреки, че работникът е с дългогодишен опит, машината е..

публикувано на 18.10.24 в 13:36
Николай Василев

Николай Василев: Шейната много силно се е засилила надолу, някой трябва да ѝ удари спирачката

Държавата не може и не трябва да харчи повече пари отколкото има, дори когато няма нито една криза в момента . В това е категоричен икономистът и бивш вицепремиер Николай Василев.  Пред БНР той подчерта, че в момента няма война, няма природно бедствие, няма мигрантска криза в огромни мащаби, няма пандемия, няма рецесия, безработица или друга..

публикувано на 18.10.24 в 13:18
Християн Мицкоски

Все повече чужди дипломати подкрепят позицията на Скопие за българите в Конституцията

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски обяви, че все повече чужди дипломати приемат позицията на Скопие, че българите трябва да бъдат вписани в Конституцията, след като българският парламент ратифицира споразумението за присъединяване на страната към ЕС. Той даде интервю за местната телевизия Сител.  Деклариралите се българи в..

публикувано на 18.10.24 в 13:15

1000 бюлетини са доставени за кметския вот в село Габровница

Доставиха 1000 бюлетини за изборите за кмет на монтанското село Габровница. Извънредният нов вот е в неделя. Новият избор в Габровница се наложи, след като загубилия кандидат на 29 октомври миналата година обжалва резултатите и спечели делото. Във Велико Търново бяха доставени 200 000 бюлетини Вече са доставени 1000 бюлетини. В две..

публикувано на 18.10.24 в 12:58

Ученици от СМГ организират благотворително "лов на съкровища" в София

На "Два хода напред", или т. нар "лов на съкровища", могат да се отдадат столичани и да подпомогнат финансово проекта "Млад учен" на ученици от СМГ. Тази неделя в столицата ще бъде организирано благотворителното състезание, в което ще участват отбори от 2 до 6 души. Участниците плащат билет от 10 лв., а при желание може да се..

публикувано на 18.10.24 в 12:32

Във Велико Търново бяха доставени 200 000 бюлетини

При засилена полицейска охрана в областната управа във Велико Търново бяха доставени 200 000 бюлетини и изборните книжа за десетте общини за вота на 27 октомври.  Получените бюлетини са с 20 000 по-малко от поисканите с решение от Районната избирателна комисия. Няма основание за притеснения, посочи за БНР Йоана Иванова, секретар на РИК - Велико..

публикувано на 18.10.24 в 12:26