Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Южнокорейското разузнаване: Северна Корея има намерение да изпрати 12 000 военни в Украйна

Сателитна снимка на военен конвой в района на Иванков, Киевска област
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Южнокорейското разузнаване обяви, че Северна Корея има намерение да изпрати 12 000 военни в Украйна, съобщава агенция Йонхап, цитирана от Ройтерс.

Междувременно севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че Южна Корея е враждебна страна, а севернокорейската агенция КЦТА разпространи снимки, на които се вижда как той се съветва с високопоставени военни и разглежда карта с надпис "Сеул".

Той е обсъдил използването на "нападателни сили" срещу Юга като ответна мярка за всяка стъпка, която накърнява суверенитета на Северна Корея.

Ким Чен-ун направи тези коментари, докато инспектираше вчера щаба на 2-ри корпус на севернокорейската армия, който включва няколко разположени на предна линия бригади с тежки оръжия, насочени към Юга, посочи БТА.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Посланик Натаниъл Копси

Британският посланик на среща със смолянски ученици

Посланикът на Великобритания в България Натаниъл Копси се срещна с ученици от Езиковата гимназия в Смолян, за да представи инициативата "Посланик за един ден". Тя ще се проведе за осма поредна година от британското посолство. Целта е да се засили интересът на момичетата към дипломацията. В елитната смолянска гимназия посланик Натаниъл Копси..

публикувано на 18.10.24 в 14:02

Гърция е последна в Европа по съотношение заплати - размер на наемите

Гърците са с ограничени възможности да покрият жилищните си разходи, сочи проучване на Евростат. Над 26% от гърците не могат или се затрудняват да покриват високите наеми. Гърция се нарежда на последно място сред европейските страни по съотношение между заплати и размер на наемите. Трудностите се увеличават поради ниските доходи,..

публикувано на 18.10.24 в 13:46

Машина отряза ръката на работник в дърводелски цех в Петрич

Работник е пострадал тежко при трудова злополука в дърводелски цех в Петрич.  54-годишният мъж е загубил част от ръката си на циркулярна машина, потвърдиха от Инспекцията по труда в Благоевград, които разследват случая на място.  Инцидентът е станал вчера към края на работния ден. Въпреки че работникът е с дългогодишен опит, машината е..

публикувано на 18.10.24 в 13:36
Национална компания

Как се харчат държавни пари за бижута и парфюми?

Години наред членовете на борда на директорите на Национална компания "Индустриални зони" са изразходвали неправомерно средства за представителни разходи. Това разказа пред БНР журналистът Таня Петрова, вестник "Сега". Тя изнесе информация, че   в държавното дружество към икономическото министерство са харчени пари за закупуване на бижута,..

публикувано на 18.10.24 в 13:25
Николай Василев

Николай Василев: Шейната много силно се е засилила надолу, някой трябва да ѝ удари спирачката

Държавата не може и не трябва да харчи повече пари отколкото има, дори когато няма нито една криза в момента . В това е категоричен икономистът и бивш вицепремиер Николай Василев.  Пред БНР той подчерта, че в момента няма война, няма природно бедствие, няма мигрантска криза в огромни мащаби, няма пандемия, няма рецесия, безработица или друга..

публикувано на 18.10.24 в 13:18
Християн Мицкоски

Все повече чужди дипломати подкрепят позицията на Скопие за българите в Конституцията

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски обяви, че все повече чужди дипломати приемат позицията на Скопие, че българите трябва да бъдат вписани в Конституцията, след като българският парламент ратифицира споразумението за присъединяване на страната към ЕС. Той даде интервю за местната телевизия Сител.  Деклариралите се българи в..

публикувано на 18.10.24 в 13:15

1000 бюлетини са доставени за кметския вот в село Габровница

Доставиха 1000 бюлетини за изборите за кмет на монтанското село Габровница. Извънредният нов вот е в неделя. Новият избор в Габровница се наложи, след като загубилия кандидат на 29 октомври миналата година обжалва резултатите и спечели делото. Във Велико Търново бяха доставени 200 000 бюлетини Вече са доставени 1000 бюлетини. В две..

публикувано на 18.10.24 в 12:58