Ритъмът на земята

„Ритъмът на Земята” е предаване за уърлд музика и представя световната фюжън палитра, сътворена върху основата на традиционни локални културни практики от различни точки на земното кълбо. Тук може да чуете смесици от африкански перкусии, бразилски ритми, хавайски китари, кубинска салса, танго, болеро и фламенко, балкански звук „ала” Брегович и Карандила, да откриете как уърлд музиката събира емоциите, ритмите и мелодиката от фолклора на екзотични райони, за да ги обогати чрез поп, рок, фънк и джаз стилове. 

„Ритъмът на Земята” търси „българската следа” в уърлд сцената с транснационалните проекти на музиканти като Ибряма, Недялко Недялков, Теодосий Спасов, група „Икадем”, оркестър „Карандила“, „Българка - джуниър квартет” и разкрива интеркултурните взаимодействия на отдалечени и привидно несъвместими музикални традиции. 

Предаването се излъчва всеки петък от 21:10 до 22:00 часа по програма „Хоризонт” на БНР. 

Водещ е Цвети Радева


Публикации

Саймън Броутън - главният редактор на списание "Songlines" в специално интервю за "Хоризонт"

"Songlines" е най-авторитетното  периодично издание за  World Music. Списанието не само информира  и изследва, но и предлага с всеки свой брой по два нови албума. Саймън Броутън е етномузиколог и  главен редактор на изданието. От 1979г. той се..

публикувано на 13.04.10 в 10:29

Очаквайте в "Ритъмът на земята"

Най-новата продукция на Putumayo (Путомайо) - Испания, където традиционното фламенко ще чуете миксирано с рап и хип-хоп в стила "Метисо".

публикувано на 15.10.09 в 11:54