Ритъмът на земята

„Ритъмът на Земята” е  предаване за уърлд-музика, всеки понеделник от 20.05 до 21.00ч. по програма „Хоризонт” на БНР и представя световната фюжън-палитра, сътворена на основата на традиционни локални културни практики от различни точки на Земното кълбо. Тук може да чуете смесици от африкански перкусии, бразилски ритми, хавайски китари, кубинска салса, танго, болеро и фламенко, балкански звук „ала” Брегович и Карандила, да откриете как уърлд-музиката събира емоциите, ритмите и мелодиката от фолклора на екзотични райони, за да ги обогати чрез поп, рок, фънк и джаз стилове. „Ритъмът на Земята” търси „българската следа” в уърлд-сцената с транснационалните проекти на музиканти като Ибряма, Недялко Недялков, Теодосий Спасов, група „Икадем”, орк.”Карандила, „Българка-джуниър квартет”и др.и разкрива интеркултурните взаимодействия на отдалечени и привидно несъвместими музикални традиции.

Водещ: Цвети Радева


Публикации

Саймън Броутън - главният редактор на списание "Songlines" в специално интервю за "Хоризонт"

ftp://files.bnr.bg/Horizont/Muzika/Ritumut Na Zemqta/Saimun Broutun.mp3 "Songlines" е най-авторитетното  периодично издание за  World Music. Списанието не само информира  и изследва, но и предлага с всеки свой брой по два нови албума. Саймън..

публикувано на 13.04.10 в 10:29

Очаквайте в "Ритъмът на земята"

ftp://files.bnr.bg/Horizont/Muzika/Ritumut Na Zemqta/ritumut.mp3 Най-новата продукция на Putumayo (Путомайо) - Испания, където традиционното фламенко ще чуете миксирано с рап и хип-хоп в стила "Метисо".

публикувано на 15.10.09 в 11:54