Сценична треска

„Сценична треска“ e предаване за известните и за тези, които ще станат известни. За пътя към славата и за пътя към себе си. За малката и за голямата сцена. За събитията и участниците в тях. За музиката и за други потайни неща. 

Предаването се излъчва всеки понеделник от 20:05 до 22:00 часа.  

Автор и водещ е Бояна Андреева, редактор - Елена Ангелова

Публикации

Мисията на музиката в историята на Българското национално радио

Месец януари минава под знака на годишнина за Българското национално радио - с Наредба закон за радиото, одобрена с указ от Цар Борис III на 25 януари 1935 г. радиоразпръскването у нас става държавно. Тази дата се приема за рожден ден на БНР. По този..

публикувано на 16.01.21 в 20:55

Татяна Харизанова търси тишината в чистата линия

Татяна Харизанова ще открие първата си за годината изложба  на 19 януари в галерия „Средец“ на Министерството на културата. „Нашата работа е леко самотна. В ателието човек винаги е обграден от картините и работата си, но не и толкова много..

публикувано на 13.01.21 в 12:52

Боян Арсов: Снежина Танковска ни учеше да не падаме духом, да не губим посоката

„Паметта трябва да се подхранва и трябва да продължим да говорим за хора като проф. Танковска . Тя живееше изключително смирено, скромно и достойно и с всяка дума, всяка постъпка даваше урок на всички около себе си.“ Това каза за своя професор и..

публикувано на 29.12.20 в 19:08

Музикални парченца от сърцата, пресъздадени с гъдулка и контрабас

Христина Белева - гъдулка и Васил Хаджигрудев - контрабас, са на път да издадат първия си албум. "Васко ме покани да опитаме какво би се получило между звуците на гъдулка и контрабас. Оказа се, че опитът е успешен и стъпка по стъпка се появиха  няколко..

публикувано на 29.12.20 в 11:20

Младият композитор Георги Стрезов работи за световни филмови продукции

Още на 15-годишна възраст Георги Стрезов започва да прави музика за видеоигри, а днес е един от успелите българи, които работят във филмовата индустрия. В края на 2012-а той създава своя компания. "Моя мечта винаги е било това, с което се занимавам в..

публикувано на 27.12.20 в 10:42
Борис Христов и Милко Божков

Борис Христов и Милко Божков в тандем за текстово и визуално "хайку на камъка"

"...Трябва да свиря, трябва да срутя                         тишината - само викът да остане...." Вечерен тромпет, Борис Христов "Салонът на природата" е съвместен проект на поета Борис Христов и художника Милко Божков - колекция с..

публикувано на 22.12.20 в 22:24

Доктор по психология описва бохемския живот на Лас Вегас в книга

Психологът Иван Владимиров-Нав разказва „Вегаски истории (за мистици и простаци)“, както е озаглавена новата му книга. Кой би препрочитал тези истории според автора? "Заглавието е игриво с цел да преминем отвъд разделението на света на категории -..

публикувано на 17.12.20 в 18:53
Роберто Фонсека и  Хор

"Отвъд нотите" - съвместен проект на Роберто Фонсека и хор "Нови Български Гласове"

За пореден път Маргарита Борисова и Явор Ганчев от "Дюкян Меломан" са организатори на интересни съвместни проекти между български и световно исвестни музиканти. Маргарита  Борисова гостува в "Сценична треска" и представя  проекта “Отвъд нотите” - история,..

публикувано на 15.12.20 в 11:08
Елена Телбис

Елена Телбис чисти душевния "Боклук" в едноименната си дебютна пиеса

30-годишната Елена Телбис вече е сред любимите млади актриси в киното и театъра. Тя е ученичка на Ивайло Христов и участва в негови филми, сред които "Каръци". От 2014 г. е в трупата на Народния театър, а този месец - на сцената на "Театър 199" дебютира..

публикувано на 08.12.20 в 23:00
Теодосий Спасов (вляво) и Християн Цвятков

Теодосий Спасов за преживяванията си на Антарктида

Емоции и музика съпътстваха музиканта Теодосий Спасов по време на престоя му преди около месец на Антарктида. За най-добронамерените слушатели - пингвините и самата природа, разказва виртуозният изпълнител: "Това е едно неземно усещане, нещо, което..

публикувано на 08.12.20 в 18:00