Европейски паралели - за музея, за галерията

От мисията до действителността

събота (през седмица)
от 15.10 до 16.00 часа

Всеки от нас пази много спомени за отделни периоди от своя живот. Понякога те са скрити в малките късчета хартия, наречени марки. В монети или фигурки и всякакви предмети, които ни напомнят за нещо важно, което някога ни се е случило. Очакваме те да ни попречат да забравим моменти на на щастие, раздяла, на успех – за нас или за другия. Едни от нас са по-сантиментални и по-старателни и превръщат усилията си в създаване на малки музеи. Те се разполагат в началото в някое чекмедже, после в шкаф, в стая. И постепенно се оказва, че в сбирката са попаднали и някои ценни предмети – монети, марки, парчета керамика или цели предмети от далечно минало на прадеди или на съвсем непознати хора, живели преди стотици години. Страстта на колекционера – хоби или бизнес. Истории от света на колекциите... Моменти на открития, слава и богатство... понякога.
“Европейски паралели – за музея, за галерията” е предаването за музеите, музейното дело, галериите, за тяхната мисия да опазват и съхраняват културното наследство на нацията. Ще се разходим заедно из залите на най-големите музеи и галерии и у нас, и по света, и ще ви разказваме интересни истории за оригинални експонати и произведения на изкуството.
Съвременната култура и културното наследство - хармонична ли е тяхната връзка или могат да проявяват враждебност помежду си?
Образът на музея и в социалното пространство и какви са неговите задачи при опазването на културното наследство?
Погледът на другия за българските съкровища – от дипломатическата любезност на посланика до агресивното любопитство на туриста... Ще търсим отговор и на много въпроси, свързани с усилията за поддържане и функциониране на българските музеи, с тяхната роля и място в културното пространство и в потоците на културния туризъм. Какво не достига на галерията и музея у нас, за да се превърнат те трайно в естествени притегателни туристически обекти? Кои са по-интересните творби, които се съхраняват във фондовете на музеите в България?
Ще се стремим да бъдем полезни и със съвети как да си направите музей или галерия или ако вече сте напреднали в това дело, ще хвърлим един поглед и към вашите семейни сбирки и колекции, ако ни позволите. Ще се стремим да сме полезни и на колекционерите и на самите културни институции, като разговаряме за нормативната уредба и ви предлагаме необходимата информация по тази тема.
Музеите в България разполагат не само с богати колекции, но и с един изключителен капитал – музейните специалисти. Ще ви срещнем с интересни хора, които са посветили много от своето време на развитието на музейното дело и музейния мениджмънт. 

Екип на предаването: Божидар Любенов, Анелия Димитрова, Албена Велева


Публикации

Гост в предаването: Стефан Димитров, известен български композитор.

Музеят и българската музика

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/111126_Evropeiski paraleli.mp3 Все по-настойчиво въпросите, проблемите и инициативите, свързани с българското културно наследство у нас, успяват да намерят верния път към публиката и..

публикувано на 25.11.11 в 08:53

Музеят и устойчивото развитие

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/111112_Evropeiski paraleli.mp3 „Всички хора имат право на достоен начин на живот”. За мнозина от нас това е неоспорима човешка максима. За други – един от „основните закони” на..

публикувано на 11.11.11 в 09:49

Първи ноември - Ден на народните будители

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/111029_Evropeiski paraleli.mp3 Всяка година честваме Денят на народните будители на първи ноември. Празникът е посветен на българските книжовници и просветители и е една възможност да..

публикувано на 28.10.11 в 07:11

Музеят - туристическа атракция или културен храм

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/111015_Evropeiski paraleli.mp3 Дали музеят успява да проникне в скритата същност на днешния ден? И как той тълкува съвременните послания? Възможно ли е музеят неусетно да конструира..

публикувано на 14.10.11 в 07:23
 Предмети, изработени чрез ZnArt-технологията на Красимир Тодоров.

Художникът, който превръща компютърните технологии в изкуство

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/111001_Evropeiski paraleli.mp3 Възможно ли е всеки от нас да си има свой собствен оригинален ритон или други тракийски съдове или предмети от времето на египетските фараони..? Или..

публикувано на 30.09.11 в 09:40

17 септември – празник на София

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/110917_Evropeiski paraleli.mp3 „В тази къща вложих всичкото си изкуство… Работих с жарта на младежката си фантазия, с желанието да покажа какво би могло да се направи в това време, с..

публикувано на 16.09.11 в 07:35

Второ биенале на българския дизайн, октомври 2011

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/110903_Evropeiski paraleli.mp3 програма на второто издание След световната седмица на дизайна – Sofia Design Week, организирана през м. юни, столицата отново се подготвя да бъде..

публикувано на 02.09.11 в 12:33
Музеят е отворен за посещения всеки вторник, сряда, петък и събота от 10 до 17 часа, четвъртък от 13 до 17 часа.

Къщата-музей “Иван Вазов” в София пред своя 85-годишен юбилей

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/110820_Evropeiski paraleli.mp3 Музеят на Иван Вазов в София е в очакване на своя юбилей – 85 години от своето създаване. Открит е пет години след смъртта на поета – на 26.11.1926 г. в..

публикувано на 22.08.11 в 07:00

Идеи за културен туризъм

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/110806_Evropeiski paraleli.mp3 Културното наследство на България е едно от нейните най-големи богатства. Този факт отдавна е признат и от Европа, и от целия културен свят. На тази..

публикувано на 05.08.11 в 13:28

Полша кани Европа на танц

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/110723_Evropejski paraleli_2.mp3 Полша очаква Европа да се усмихне и европейското пространство да се изпълни с повече топлота, увереност и светлина... С такива впечатления остава..

публикувано на 22.07.11 в 07:48