Хумор и сатира

Редакция “Хумор и сатира” е една от най-старите редакции не само в програма “Христо Ботев”, а и в Българското национално радио. През годините в нея са работили изявени творци, които са създали някои от знаковите явления в българската култура – фестивала на хумористичната и сатирична песен “Златният кос”, конкурса “Тромбата на Вили”, сатиричната буфо-опера “Цар и водопроводчик”, мюзикълите “Шерифът Лъки” и “Бабавачница”, творческия клуб “Дядовата ръкавичка”, стотици разкази, стихотворения, пиеси.
Понесли впечатляващото си наследство, колегите от “Хумор и сатира" гледат към бъдещата си работа сериозно. Амбицията им е да разширят обратната връзка със слушателите, да възродят спектаклите с публика, да снижават възрастта на своята аудитория и най-вече да останат верни на своето верую ”ако не сме умни, да бъдем поне остроумни”.

Публикации

Всеки делничен ден от 13.30 до 14.00 часа в “Лятна академия “Комика” Борис Арнаудов представя...

понеделник, 26 юли Сливане на въображаемото с реалното: разказът на Габриел Гарсия Маркес “Морето на изгубеното време”.  вторник, 27 юли Завръщането към началото: драматизация по разказа на Уилям Сароян “Живите и мъртвите” сряда, 28 юли..

публикувано на 15.07.10 в 12:13

Всеки делничен ден от 13.30 до 14 ч. в “Лятна академия “Комика” Борис Арнаудов представя...

19 юли, понеделник Добротата и любовта : откъс от романа “Теофилас Норт” от Торнтън Уайлдър 20 юли, вторник Убийствената подозрителност : драматизация по разказа “Идеален ден за лов на рибка-бананка” на Джеръм Селинджър 21 юли, сряда Лицемерието :..

публикувано на 14.07.10 в 13:21

36-и фестивал на хумористичната и сатиричната песен „Златният кос”: „Няма ваксина срещу вируса на смеха!”

На 1 април, от 19.00 часа. „Златният кос” - съвместна продукция на БНР, програма „Христо Ботев”, редакция „Хумор и сатира” и Сатиричния театър „Алеко Константинов”. Сценарист на спектакъла, който ще се състои в Сатиричния театър „Алеко Константинов” ще..

публикувано на 25.03.10 в 11:12

Историята на Франция през погледа на един френски полицай

В „Салона за класифицирана словесност” на редакция “Хумор и сатира” ви представяме откъси от книгата на Сан Антонио “История на Франция”. "За известно време френските злосторници спират да злосторничат. Може би заради усъвършенстването на алармените..

публикувано на 18.03.10 в 15:05

Смехът и гневът на влюбените

В първите минути на деня в "Заедно след полунощ" с програма "Христо Ботев" ви предлагаме весело-тъжните размишления на тема, че на нещастия ни обричат обстоятелствата, а на любов се обричаме сами, че битието определя съзнанието, а любовта и пиенето го..

публикувано на 12.02.10 в 11:28

75 години БНР: “Микрофонът е наш”

Времената се менят, духът на времето остава Избрано от фонда на редакция “Хумор и сатира” Предаването е излъчено на 24 февруари 1968 година Участват авторите братя Мормареви, чичо Том, Георги Ивчев, Коце Коцев, Благой Калайджиев, Константин Костов, Борис..

публикувано на 28.01.10 в 12:06
Вили с неговата неповторима усмивка.

75 години БНР: “Тромбата на Вили”

Времената се менят, духът на времето остава Избрано от фонда на редакция “Хумор и сатира” На 22 март 1973 в концертното студио на БНР за първи път прозвучава тромбата на Вили Казасян. Стотици кандидати за популярност и слава искат да поемат по пътя на..

публикувано на 21.01.10 в 13:14

Вицове

В три през нощта звъни телефонът. - Ало! Сигурно спите вече? - Разбира се, спя. - Тогава извинете, ще звънна сутринта. *** Жена тегли пари от банкомат. Детенцето пита: - Мамо, тате ли седи вътре? *** Майка слага четиригодишния си син да спи. Излизайки от..

публикувано на 17.12.09 в 14:15
Сатиричната буфо-опера “Цар и водопроводчик” в Първо студио на БНР

Хумор и сатира

Редакция “Хумор и сатира” е една от най-старите редакции не само в програма “Христо Ботев”, а и в Българското национално радио. През годините в нея са работили изявени творци, които са създали някои от знаковите явления в българската култура – фестивала на..

публикувано на 17.09.09 в 12:14