Eмисия новини

Музей в ефира

в събота (през седмица)
от 15.00 до 16.00 часа

България е единствената страна в Европа, а дори и на Балканите, която все още няма Музей за съвременно изкуство. Което значи, че българската публика практически не познава най-провокативните, често изненадващи и (сериозно) забавни произведения на българските художници. Парадоксално е, че те са много по-известни в чужбина, отколкото у нас. А изкуства като инсталация, акция, пърформанс, видеоарт и прочие, в които предимно намира израз съвременността, имат вече над 20-годишна история в страната ни.

Предаването обсъжда историята и днешното развитие на съвременното ни визуално изкуство, разглежда „ключови” изложби и произведения, говори за важни събития у нас и в чужбина, за личности и институции със значим принос в тази област. Освен всичко друго създава и виртуален музей за съвременно изкуство – от произведенията, които според събеседниците в студиото непременно трябва да влязат в колекцията на бъдещия реален Музей за съвременно изкуство в България.
Водещата на предаването Диана Попова е изкуствовед, критик, куратор, редактор във вестник „Култура” (1992 - 2001) като продължава да е активен сътрудник на редакцията и в момента. В статиите си във вестника и в други периодични издания тя изследва широк спектър от явления на съвременното българско изкуство, като акцентира на неконвенционалното, иновативното и концептуалното, представя изявите на новото поколение български художници и стимулира развитието на националния дебат по проблемите на българското и европейското съвременно изкуство в контекста на световния културен процес.

Екип на предаването: Диана Попова, Ана-Мария Кръстева, Албена Велева, Весела Цанкова, Цвети Бахариева

Публикации

Палати от колиби и Седмият континент

За две събития говорим в предаването – отдалечени едно от друго и сякаш без връзка между тях. Едното е изложбата „Палати от колиби“ (продължава до 12 октомври) на младата художничка, живееща в Ню Йорк, Миряна Тодорова в галерия „Структура“. А другото е..

публикувано на 12.10.19 в 15:05

Изкуство без граници – в Пловдив

По традиция в Баня Старинна, а сега и в залите на СКЛАД се провежда Седмицата на съвременното изкуство. Въпреки названието си, тази изложба продължава месец. А конкретно сегашната Седмица на съвременното изкуство е юбилейна – навършват се 25 години..

публикувано на 24.09.19 в 10:06
Литва – „Златен лъв” за национален павилион.

„Как живеем” – в интересни времена

На 11 май се откри 58 Биенале за съвременно изкуство във Венеция. „Да живееш в интересни времена” е темата, зададена от куратора Ралф Ругов, и в нея се вписват произведенията на 79 художници в общата изложба, както и голямата част от 90-те национални..

обновено на 02.09.19 в 09:43

Сертификати, фалшификати, изкуство

Скандалът с лесни за откриване в интернет фалшиви рисунки, представени в изложбата „Модернизъм и авангард” в галерия „Структура”, все още продължава и може би ще доведе до някакви конкретни разкрития. Но той постави много остро отдавна тлеещи проблеми,..

публикувано на 22.06.19 в 15:15

Как да се държим – в галерия

„В изложбата на Александър Вълчев „Как да се държим с обекта” става дума за скулптура – за това как триизмерното, съотносимо с човешкото тяло, съществува в пространството”, пише кураторът Яра Бубнова. „Обектът” са кашони от велпапе, които претърпяват..

публикувано на 08.06.19 в 15:10
Вивиан Майер, „В нейните ръце“ – фотографска изложба в СГХГ, 23 април - 2 юни 2019.

МУСИЗ и много точки

През 2005 художникът Иван Мудов направи акцията МУСИЗ на гара Подуяне – и събра стотици хора, медии и официални лица за откриването на несъществуващ музей за съвременно изкуство изкуство там. Именно липсата на такъв музей в България бе поводът да направи..

обновено на 30.04.19 в 10:52
Бранко Милишкович, Ingression – пърформанс с участието на Войн де Войн

NEXT BALKAN - младо сръбско изкуство в София

Млади сръбски художници са представени в две изложбени пространства в София в рамките на платформата NEXT BALKAN. Както подсказва названието, тя е за обмен и сътрудничество между млади творци и специалисти по изкуствата от балканските страни. Тази..

публикувано на 15.04.19 в 09:45

Скандал, провокация, съвременно изкуство

Изложбата на световноизвестния белгийски художник Ян Фабър „Не може да се избяга от изкуството” (куратор Йоанна де Вос), открита в САМСИ до 28 април, като че ли особено остро поставя въпросите за съвременното изкуство, неговата провокативност към публиката..

публикувано на 01.04.19 в 09:50
Анна Бояджиева, изложба „В дома на Вера Недкова”, продължава до 5 май 2019

Как оживява музеят...

Къща-музей „Вера Недкова” е част от Националната галерия. Апартаментът, завещан от художничката през 1995, е открит като музей през 2004. Пази атмосферата и картините на тази забележителна художничка с наистина голям принос за развитието на българското..

публикувано на 16.03.19 в 15:05

Какво знаем – за Турция, за България, за себе си...

„Какво знаем“ е изложба на турската художничка, живееща в Германия, Есра Ерсен. Двете части на видеоинсталацията са показани в галерия „Алма Матер“ (до 8 март) и в Swimming Pool (до 31 март) в София, а към проекта в Националната библиотека са представени..

публикувано на 02.03.19 в 15:45