Eмисия новини

Музей в ефира

в събота (през седмица)
от 15.00 до 16.00 часа

България е единствената страна в Европа, а дори и на Балканите, която все още няма Музей за съвременно изкуство. Което значи, че българската публика практически не познава най-провокативните, често изненадващи и (сериозно) забавни произведения на българските художници. Парадоксално е, че те са много по-известни в чужбина, отколкото у нас. А изкуства като инсталация, акция, пърформанс, видеоарт и прочие, в които предимно намира израз съвременността, имат вече над 20-годишна история в страната ни.

Предаването обсъжда историята и днешното развитие на съвременното ни визуално изкуство, разглежда „ключови” изложби и произведения, говори за важни събития у нас и в чужбина, за личности и институции със значим принос в тази област. Освен всичко друго създава и виртуален музей за съвременно изкуство – от произведенията, които според събеседниците в студиото непременно трябва да влязат в колекцията на бъдещия реален Музей за съвременно изкуство в България.
Водещата на предаването Диана Попова е изкуствовед, критик, куратор, редактор във вестник „Култура” (1992 - 2001) като продължава да е активен сътрудник на редакцията и в момента. В статиите си във вестника и в други периодични издания тя изследва широк спектър от явления на съвременното българско изкуство, като акцентира на неконвенционалното, иновативното и концептуалното, представя изявите на новото поколение български художници и стимулира развитието на националния дебат по проблемите на българското и европейското съвременно изкуство в контекста на световния културен процес.

Екип на предаването: Диана Попова, Ана-Мария Кръстева, Албена Велева, Весела Цанкова, Цвети Бахариева

Публикации

Мариела Гемишева, „Автопортрет“, 2008, фотография: Александър Нишков

Мода и/като съвременно изкуство

В разговор за войната в Украйна и за тревожното настояще, което поглъща в себе си и бъдещето, някак естествено се появи фразата „Носете си новите дрехи“. Несигурното утре настойчиво изисква сякаш живеенето днес - без отлагане, без планове, без чакане на..

публикувано на 11.04.22 в 11:10
Венелин Шурелов, „Един човек“

Навън и Открито – в градската среда

Повече от две десетилетия мястото на бившия мавзолей в София стоеше празно – като бяло петно в нашата памет, минало и настояще. Появата на „Бронзовата къща“ на Пламен Деянов през 2018 го преобрази и преосмисли. „Отдалеч е скулптура, отблизо архитектура,..

публикувано на 28.03.22 в 11:17
Вълко Чобанов, изложба в галерия ИСИ-София, детайл

Светове, реконструкции и резервен план

Още неотминала епидемията, с която живеем от две години, а вече имаме и война. Бедствията неизбежно оттласкват на заден план изкуството, а още повече това прави войната. Стресът, грижите и тревогите сякаш не допускат дори мисълта за нещо друго отвъд..

публикувано на 14.03.22 в 08:44
Миряна Тодорова, „Разширени обекти за съвместен живот“, 2013-2015

Изложби, музеи и протести

1612 лева е средната работна заплата в България в края на 2021 година. 832 лева е средната работна заплата в музейната сфера. И музейните служители протестират. Както протестираха през 2012, както протестираха и през 2015, когато заплатите в сектора пак..

публикувано на 28.02.22 в 13:06
Шейла Камерич, Босненско момиче, 2003 (вдясно)

Какво има да ни казва изкуството

На два етажа в НГ „Двореца“ е подредена голяма изложба от колекцията на Deutsche Telekom. Названието ѝ е „Имам да ти кажа толкова много неща…“, разположена е на два етажа и продължава до 20 март. Фокусът на колекцията, чието начало е през 2010 г., е..

публикувано на 14.02.22 в 11:55
Михаил Михайлов, тазгодишния участник във Венецианското биенале

И пак за Венецианското биенале – и артсцената

Двете години с пандемия и три пъти парламентарни избори през миналата година сякаш обричаха българското участие във Венецианското биенале на неуспех. Тоест отново на неучастие. Именно нередовните участия на България на този форум възпрепятстват не само..

публикувано на 31.01.22 в 13:05
„Анастас Дудулов и неговото време. 130 години от рождението на скулптора“, СГХГ

Изложби с история

Колко история се съдържа в една изложба – въпрос, донякъде реторичен по повод три изложби в София. Историята на авторите им, историята на общуването им, историята на изкуството им, историята в контекста на създаването му, историята на изкуството в думи и..

публикувано на 17.01.22 в 15:32
Изложба „Сувенири от бъдещето“, 2020

Празнично с музейни сувенири

Традиционно Новата година се посреща с подаръци. Вече над 10 години Институтът за съвременно изкуство – София прави специални коледни изложби от авторски произведения в малки тиражи. Традицията започна и продължава под мотото „Музейни сувенири от..

публикувано на 04.01.22 в 13:02
Изложба „Аура“ в зала „Райко Алексиев“

Арт преглед на 2021

Тази втора година, белязана от пандемията, беше особена в много отношения. При цялата несигурност художественият живот изобилстваше от изложби и събития. Част от това изобилие несъмнено бе породена от подкрепата на Националния фонд „Култура“. Ето в това..

обновено на 27.12.21 в 10:09

В рамките на Little Bird Place

В края на 21-вата година на 21-ви век 21 артисти са поканени да създадат произведения в старинни рамки по техен избор. Изложбата от техните интерпретации е представена в столичната галерия Little Bird Place до 12 декември. Как художниците възприемат..

публикувано на 06.12.21 в 11:52