Eмисия новини

Музей в ефира

в събота (през седмица)
от 15.00 до 16.00 часа

България е единствената страна в Европа, а дори и на Балканите, която все още няма Музей за съвременно изкуство. Което значи, че българската публика практически не познава най-провокативните, често изненадващи и (сериозно) забавни произведения на българските художници. Парадоксално е, че те са много по-известни в чужбина, отколкото у нас. А изкуства като инсталация, акция, пърформанс, видеоарт и прочие, в които предимно намира израз съвременността, имат вече над 20-годишна история в страната ни.

Предаването обсъжда историята и днешното развитие на съвременното ни визуално изкуство, разглежда „ключови” изложби и произведения, говори за важни събития у нас и в чужбина, за личности и институции със значим принос в тази област. Освен всичко друго създава и виртуален музей за съвременно изкуство – от произведенията, които според събеседниците в студиото непременно трябва да влязат в колекцията на бъдещия реален Музей за съвременно изкуство в България.
Водещата на предаването Диана Попова е изкуствовед, критик, куратор, редактор във вестник „Култура” (1992 - 2001) като продължава да е активен сътрудник на редакцията и в момента. В статиите си във вестника и в други периодични издания тя изследва широк спектър от явления на съвременното българско изкуство, като акцентира на неконвенционалното, иновативното и концептуалното, представя изявите на новото поколение български художници и стимулира развитието на националния дебат по проблемите на българското и европейското съвременно изкуство в контекста на световния културен процес.

Екип на предаването: Диана Попова, Ана-Мария Кръстева, Албена Велева, Весела Цанкова, Цвети Бахариева

Публикации

Изложба за смъртта…

… Като продължение на живота. „Сълзи без тъга“ е проект на Валентина Шарра, посветен на възприемането на смъртта. „Неудовлетворена от нейното отричане, неприемане и неразбиране, авторката се опитва да възстанови връзката между отделните елементи на..

публикувано на 22.11.21 в 15:35

За кого е важно българското участие във Венецианското биенале

На 20 октомври Министерският съвет реши, че България ще участва в 59-ото Венецианско биенале през 2022. Важно и позитивно решение е това, защото оправдава стремежа за редовно участие на страната ни в този най-стар (от 1895) и авторитетен форум за..

публикувано на 08.11.21 в 12:35
Кристо и Жан-Клод

Какво още не знаем за Кристо

В Софийската градска художествена галерия до 7 ноември е открита изложбата „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ (куратор Матиас Коденберг), която включва фотографии на Волфганг Фолц. Той е официален фотограф на техните творби от 1971, като освен..

публикувано на 25.10.21 в 15:11

Художникът в свободно плуване

В Националната галерия в Двореца до 21 ноември е открита ретроспективната изложба на Алцек Мишев „Акуи – Милано – София“ (куратори Иво Милев и Боряна Вълчанова). Художникът напуска България през 70-те и гради кариерата си в чужбина. Той е „живописец,..

публикувано на 12.10.21 в 12:05

„РеВизии“ – на паметници, исторически разкази, идеи

Произведения на художниците Марина Генова (София) и Чааръ Сарай (Истанбул) са събрани от куратора Красимир Терзиев в едноименната изложба, открита в галерия ИСИ-София до 27 октомври.  С различни изразни средства авторите преразглеждат моменти и..

публикувано на 27.09.21 в 12:26
Марта Джурина, серия „Touchpoint“

БАЗА 2021

Вече 14 години конкурсът за наградата БАЗА е събитието, което артсредите и публиката на съвременното изкуство очакват с нетърпение всяко лято. Вълнението е и защото става дума за млади автори до 35 години – интересно и важно е как виждат те света,..

публикувано на 03.08.21 в 08:00
Мартиан Табаков, „Звук и форма“, зала „Райко Алексиев“, София

Аура и два стола

Необичайна изложба тече в зала „Райко Алексиев“ до 30 юли. Озаглавена е „Аура“ и според подзаглавието си представя съвременна българска скулптура. Участват петнайсет млади художници, като всеки показва произведението си в рамките само на един ден...

публикувано на 19.07.21 в 12:41
Изложбата „По-истински от реалността“ в галерия „Структура“

Възможни спомени и истински реалности

Изобилието от изложби и всякакви артизяви напоследък прави трудно проследяването им дори само в София. И все още пандемията витае върху тях и нас като публика – слага своя отпечатък и върху съдържанието, и върху възприятието на съвременното изкуство...

публикувано на 12.07.21 в 11:30
Стела Василева, Shifting Colors, сайт-специфик светлинна инсталация, 2021

Интимност и спектакъл на Ларгото

Sofia Art Projects е проект, замислен като ежегодна международна изложба. Инициатива е на фондация „Изкуство – дела и документи“ и е подкрепен от програма „Визуални изкуства“ на Министерство на културата. Първото му издание е „Интимност и спектакъл в..

публикувано на 21.06.21 в 10:10
Александър Шелоу и Калин Серапионов, „Реконструиране на живота“ (куратор Красимир Терзиев), 28 април - 19 юни 2021 г.

Суперпозициите на ИСИ-София

„Суперпозиции“ е тазгодишната международна програма от изложби на Института за съвременно изкуство – София . Названието идва от фундаментален принцип на квантовата физика, според който „всяка елементарна частица, съществува частично във всичките си..

публикувано на 07.06.21 в 10:47