Eмисия новини

Музей в ефира

в събота (през седмица)
от 15.00 до 16.00 часа

България е единствената страна в Европа, а дори и на Балканите, която все още няма Музей за съвременно изкуство. Което значи, че българската публика практически не познава най-провокативните, често изненадващи и (сериозно) забавни произведения на българските художници. Парадоксално е, че те са много по-известни в чужбина, отколкото у нас. А изкуства като инсталация, акция, пърформанс, видеоарт и прочие, в които предимно намира израз съвременността, имат вече над 20-годишна история в страната ни.

Предаването обсъжда историята и днешното развитие на съвременното ни визуално изкуство, разглежда „ключови” изложби и произведения, говори за важни събития у нас и в чужбина, за личности и институции със значим принос в тази област. Освен всичко друго създава и виртуален музей за съвременно изкуство – от произведенията, които според събеседниците в студиото непременно трябва да влязат в колекцията на бъдещия реален Музей за съвременно изкуство в България.
Водещата на предаването Диана Попова е изкуствовед, критик, куратор, редактор във вестник „Култура” (1992 - 2001) като продължава да е активен сътрудник на редакцията и в момента. В статиите си във вестника и в други периодични издания тя изследва широк спектър от явления на съвременното българско изкуство, като акцентира на неконвенционалното, иновативното и концептуалното, представя изявите на новото поколение български художници и стимулира развитието на националния дебат по проблемите на българското и европейското съвременно изкуство в контекста на световния културен процес.

Екип на предаването: Диана Попова, Ана-Мария Кръстева, Албена Велева, Весела Цанкова, Цвети Бахариева

Публикации

Когато изкуството шепне

В СГХГ до 26 май е открита изложбата "Като шепот (Поетично политическо)". Кураторите Галина Димитрова-Димова и Ариел Райхман представят 11 автори от 9 държави, чието творчество се основава не на външно наблюдение и рационален анализ на света около нас и..

публикувано на 18.03.24 в 15:58

Културата на прехода и визуалните изкуства

От септември 2023 всеки месец в Театралната зала на Софийския университет се провежда лекция от поредицата "Културата на прехода". Време е, смятат организаторите, изминалите повече от три десетилетия да се погледнат от дистанция. Да се анализират не само..

публикувано на 11.03.24 в 14:16
„We See Ukraine“ – изложба „През стената“ и пърформанс на Дария Пугачова в „Ко-оп“

Виждаме Украйна

Войната на Русия в Украйна навлезе в третата си година. Светът отново изрази подкрепата си за държавата, героично отстояваща своята независимост и европейска принадлежност. Няколко изложби в София също отбелязаха печалната годишнина. Сред тях..

публикувано на 04.03.24 в 16:05
Надежда Олег Ляхова, Обсебване – 25 години по-късно, 2024, видео

Обсебване и съхранение

От 2019 насам в къщата-музей "Вера Недкова" периодично се представят изложби на съвременни художнички. Там, сред картините и мебелите, останали от бележитата им предшественичка, те намират вдъхновение и осъществяват своеобразен творчески диалог с нея във..

публикувано на 26.02.24 в 16:29

За влиянията и вдъхновенията

Това, че българската артсцена днес е част от международната, е несъмнено. Дори само поради факта, че българските художници пътуват, правят изложби къде ли не, живеят и работят в България или в чужбина, а често и в България, и в чужбина. Драстична е..

публикувано на 19.02.24 в 14:55
Симеон Симеонов, „Тайната вечеря“, галерия „Харта“

Природа, наука, изкуство

Изкуството е част от стремежа към знание, към опознаване на себе си и на света, в който живеем. Просто при него този стремеж върви по други линии, били те преки или очертаващи сложни траектории през интуицията и артистизма. Съвременното изкуство все..

публикувано на 12.02.24 в 14:15

WAR – непокорното изкуство

Изложбата "W(e) A(re) R(ebellious)" е артистичен и кураторски проект на Антони Райжеков. Представена е в галерия "Структура" до 17 февруари. Събира произведения на 15 български художници, създадени през XXI век. Показва ги едновременно като..

публикувано на 05.02.24 в 15:20
„Съседите“, куратор Васил Владимиров, художници Красимира Буцева, Джулиан Шехириан, Лилия Топузова

Венецианското биенале и България

Вече може да се каже, че България участва редовно на този най-стар и авторитетен форум за съвременно изкуство. Български павилион имаше в изданията през 2019-а, през 2022-ра, а ще има и в тазгодишното 60-о издание. Важно е да припомня за пореден..

публикувано на 30.01.24 в 12:29
Красимир Терзиев, проект по програмата „Навън“

Артсцената през 2023

Традиционно в първото предаване за годината правим преглед на художествените събития в предходната. Тази традиция има своите основания. Като начало – за да видим с какво ще я запомним, кое е било най-важното или най-открояващото се, специфично за нея или..

публикувано на 22.01.24 в 14:50
DA Fest – Триъгълна кула на Сердика

Борба и оцеляване с изкуство

"Антибиоза: Изкуството на борбата и оцеляването" е темата на тазгодишния DA Fest. Деветото издание на този международен фестивал за дигитални изкуства се проведе в периода 24-28 октомври в 12 локации в София. То включи изложби, пърформанси,..

публикувано на 22.11.23 в 17:05