Покана за пътуване

неделя, от 18.30 до 19.30 часа

„Покана за пътуване” е предаване за приключения! От 18 до 19 часа всяка неделя вечер по програма „Христо Ботев“ водещата Магдалена Гигова ще ви среща с интересни личности, с пътешественици, с неизвестни, но цветни люде, които правят живота ни по-шарен и ни подбуждат да тръгнем на път. Без значение накъде и по какъв начин – до незнайно българско кътче или далечна страна, с куфар в ръка или с копнеж в душата.
„Покана за пътуване” е предаване за мечтатели! Всяка седмица то ще ви отвежда до местенце в България, за което не сте чували, а може да оставите сърцето си там. В своята рубрика „50 важни за българите места извън страната” младите автори Светослав Марков и Теодор Борисов ще ви разкриват малко известни факти за свързани с нашата история обекти в странство. Няма да липсва и екзотика – от първо лице. Независимо дали ще „се запознаете” с орангутаните в Борнео или ще „ходите” в джунглите на Амазонка, дали гепард „ще ви целува ръка” или ще „отксубнете” косъм от опашката на слон за късмет – всички авантюри из далечни земи ще бъдат споделени от разказвачи, които наистина са били там и са ги преживяли лично.
А и самата водеща Магдалена Гигова ще се вклинява с някоя сочна история от пътешествията си из 86 държави.
Освен на сайта на БНР, можете да четете, видите и чуете още интересни приключения на страницата на предаването във Фейсбук – „Покана за пътуване” и на едноименния канал в youtube.

Екип на предаването: Магдалена Гигова, Весел Цанков, Ани Маринова, Албена Велева и Весела Цанкова

Публикации

Стилиян Иванов за танца на въртящите се дервиши

Почитатели от цял свят на философа, поет и суфи-мистик Джелал ал дин Руми се събират в турския град Коня всяка година през декември да празнуват смъртта му. Да, правилно чухте. Мевляна, както го наричат последователите му, смята кончината си за „Сватба“,..

публикувано на 24.01.21 в 08:50

Светилището на истината в Тайланд е най-високата дървена сграда в света

Светилището на истината (The Sanctuary of Truth) е едно от чудесата на Тайланд. Това е най-големият храм в света, построен изцяло от дърво, без помощта на нито един пирон. В него и най-тъмното ъгълче изобилства от художествена резба, а всяка скулптура е..

публикувано на 19.01.21 в 09:24

Дървесно меню в пустинята Негев

На български изразът „Да хапнеш дървото“ има нелицеприятно значение. Кореспондентите на БНР в Израел Искра и Феня Декало обаче са го направили буквално – в най-голямата изкуствено посадена гора не само в Близкия изток, ами в цялото Средиземноморие. Там те..

публикувано на 16.01.21 в 10:25

Устройства за отпадъци пускат храна на уличните кучета и котки в Истанбул

В миналото издание на „Покана за пътуване“ ви отведох на гурме-пътешествие в Истанбул. Днес ще ви запозная с най-глезените обитатели на турския мегаполис. Това са… котките! Те сякаш са навсякъде – по тротоарите и дворовете, разхождат се като..

публикувано на 31.12.20 в 13:30
Николай Николов

Да гушнеш тигър, да хапнеш крокодилско, да къпеш слон

В „Покана за пътуване“ пиарът Николай Николов разказва как нощем цял Банкок се превръща в уличен ресторант. Правителството на Тайланд разглежда възможността временно да се откаже от масовия туризъм след пандемията от коронавирус, обяви шефът туристическия..

публикувано на 14.12.20 в 13:16
Мария Елкин

Съпругата на израелски министър откри пустинята "благодарение" на коронавируса

Мнозина страдат, че тази година коронавирусът ги арестува у дома. Кореспондентите на БНР в Израел Феня и Искра Декало не знам как се изхитриха и пътуваха и в чужбина това лято, но и се срещнаха с една жена, която е открила красотите на пустинята, която ѝ е..

публикувано на 07.12.20 в 13:21

При кулинарните антрополози в Истанбул

Истанбул е единственият град в света, разположен на два континента. Целувката между Европа и Азия ражда невероятно съчетание от вкусове, аромати, стилове, усещания, докосвания, чувства… Там уличната храна сякаш ме мами отвсякъде с уж познати, но..

публикувано на 02.12.20 в 16:15

Яла, където леопардът е цар

Ако искате да видите леопард в Националния парк Яла в Шри Ланка трябва да станете най-късно в три часа през нощта. Повярвайте, всяка секунда безсъние си струва. Царството на големите котки се намира на 309 км от столицата Коломбо. Петнистите красавци..

публикувано на 21.11.20 в 09:50

Фес ел Бали – един от малкото живи средновековни градове в света

Медината е шок за сетивата и чувството за съвремие. В криволичещите улички живеят хора, чиито родове от 1000 години насам не са излизали от там. Животът във всеки от историческите градове на Мароко се върти около Медината – оградена с крепостна стена..

публикувано на 10.11.20 в 17:45
Бутан

Как да не се изложим пред чужденците на тяхна територия

В Тайланд и Нигерия не е прието да погалиш дете по главата. В Германия ако вдигнеш наздравица с вода или безалкохолно суеверието е, че искаш смъртта на компанията В „странните“ времена не пътуваме по света, но все някога отново ще хванем самолета. За да..

публикувано на 01.11.20 в 10:30