Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорните ансамбли „Първомай“ и „Илинден“ гостуваха на българската общност в Истанбул

Снимка: tundja-folk.com

Над 50 изпълнители от ансамбъла от град Първомай и от ансамбъл „Илинден“ към читалище „Искра-1964“ в София гостуваха на българската общност в Истанбул.
Под нестихващите аплодисменти на сънародниците ни в Екзархията двата ансамбъла под ръководството на диригентите Светослав Балтаков и Кичка Петкова представиха красотата на тракийската музика и песни, динамиката на шопските ритми, широтата на дунавските напеви. Гости и домакини пяха заедно "Хубава си, моя горо ", играха хора и ръченици.

Председателят на българското църковно настоятелство Васил Лиязе сърдечно приветства певците и певиците от България и заяви:

Днес за нас е хубав празник. Чрез песните си вляхте в сърцата ни топлина и чувство, че милеете за нашата малка, но вярна на българските традиции общност в мегаполиса Истанбул. Вие показахте, че нито икономическата криза, нито разстоянията са в състояние да възпрат чувствата, които ни свързват. Винаги сте ни добре дошли, заповядайте пак.

Гостите от България се запознаха с музейната експозиция в историческата сграда на Българската екзархия, а секретарят на читалище „Искра-1964“ Ирина Славчева заяви:

По традиция по повод Деня на будителите ние гостуваме със специална програма на сънародниците от различни страни.Миналата година бяхме в Тирана. Тази година посветихме нашия концерт на сънародниците в Истанбул, понеже тук се намират едни от най-ценните светини на нашия народ. А желанието ни да изнесем концерт в Българската екзархия бе наша отдавнашна мечта. Възхитени сме и сме благодарни за топлия прием, който ни бе оказан от страна на сънародниците.

Гости на концерта бяха кметът на Първомай Ангел Папазов, заместник-кметът на Текирдаг Синан Четиз, представители на българското генерално консулство в Истанбул.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14