Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на книгата „Пловдив чете” се открива днес

Снимка: Архив
Световноизвестният писател и психотерепевт Хорхе Букай е специален гост на фестивала на книгата тази година
 
Осмото издание на Фестивала на книгата „Пловдив чете“ се открива днес и ще продължи до 13 юни в града на тепетата. Домакин на фестивала тази година е Издателска къща „Хермес”.
За първи път тази година фестивалът ще бъде открит със старт и на проявата „Голямото четене”. Идеята на домакините от „Хермес” е в целия град - на площада, по главната улица, в магазините, кафенета и ресторантите, в градската градина, в библиотеките и читалищата на Пловдив, в книжарниците ще се обособят кътове, където желаещите ще могат да почетат от заложените книги. Книгата, която е специално издание за тази проява е „Когато Пловдив беше столица” от Маньо Стоянов. Изданието е безплатен подарък за пловдивчани благодарение финансовата подкрепа на Бизнес експертен съвет, Пловдив и безвъзмездно отстъпване на правата от наследниците на автора.
Днес ще се връчи и Орфеев венец за поезия на писателя Петър Анастасов. Музикален гост на празничната вечер е певицата Хилда Казасян.
Специален гост на „Пловдив чете” тези година е световноизвестният аржентински писател и психотерапевт Хорхе Букай. Авторът е в България по покана на Издателска къща „Хермес” във връзка с премиерата на четвъртата му книга „Да се обичаме с отворени очи”. Хорхе Букай освен в Пловдив ще се срещне с почитатели в София и Стара Загора.
„Замислен като празник на книгата, но и като духовен инструмент за противопоставяне на агресията и бездуховността, форумът се превърна в традиционно и очаквано събитие за жителите на нашия град”, казаха организаторите на инициативата.
В програмата са предвидени премиери на книги и автори в неповторимата атмосфера на Стария град и в Културен център „Тракарт”, а на площада пред Община Пловдив 20 български издателства ще представят своите заглавия на специално изграден за форума книжен базар.
По традиция в рамките на фестивала от Министерството на културата ще бъдат връчени националните литературни награди на името на Христо Г. Данов. Предвидени са средства за попълване на книжните фондове на пловдивските библиотеки, както и ваучери за книги, които ще бъдат раздадени на изявени и талантливи ученици от региона.
Подробности за програмата и премиерите на тазгодишното издание на „Пловдив чете” ще научим в „Артефир” от Валентин Георгиев, главен редактор на ИК „Хермес”, домакин на фестивала.
Ще чуете и интервю на Дарина Маринова специално за „Артефир” с Хорхе Букай. Един от най-четените и обичани световни писатели разказва за новия си роман „Да се обичаме с отворени очи”, в който основната тема е любовта и изграждането на взаимоотношенията в една двойка.
Дни преди идването си в България световноизвестният писател се обърна към почитателите си в нашата страна:

До българските читатели,
С огромна признателност и удоволствие подготвям пътуването си до вашата страна. Надявам се, че думите, идеите и присъствието ми ще са от полза за тези, които четат книгите ми.
Ще се видим скоро, за да стиснем ръце много по-силно, отколкото във въображението си.
Прегръщам ви и ви благодаря.
 
Хорхе Букай
По публикацията работи: Невена Праматарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Виртуални тела 2.0" – точка на пресичане между изобразителното и танцовото изкуство

Един артистичен проект, в който пластики и картини оживяват чрез танц. Състоя се премиерата на второто издание на изложбата  " Виртуални тела 2.0" в галерия "Квадрат 500" – виртуална, интерактивна експозиция, която е съвместен проект на танцова компания "Хетероподи" и Националната галерия. В "Артефир" Росен Михайлов , главен хореограф на..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой пожелахме българските поети да ни изпращат текстове, засягащи голямото. Гранд, мега, гига, хипер, супер..

публикувано на 26.04.24 в 13:34

Награда "Рицар на книгата" – шумните герои на литературата

По случай Световния ден на книгата и авторското право (23 април) Асоциация "Българска книга" връчи за двадесети пореден път наградата "Рицар на книгата" . Наградата е знак на признание за усилията, свързани с насърчаването на четенето и популяризирането на книгата. Отличието получават личности и организации, обобщени в четири категории – за..

публикувано на 26.04.24 в 13:28