Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културни новини и събития

И през лятото "Сфумато" предложи програма на почитателите си - над 40 заявки, проекти и готови произведения от всички области на изкуствата бяха показани на поредното издание на "Малък сезон" в пространството около и в театъра.
Снимка: Архив

Вчера в галерия “Върхове” се откри фотоизложбата на Никола Стоичков
Следите на един отдавна отминал ден, запечатан в снимки са подредени в галерия “Върхове” в столицата. Национално сдружение “Фотографска академия Янка Кюркчиева” представя “Ден първи след последния” - фотографии на Никола Стоичков от 9 септември 1944 г.
Председателят на фотографската академия Явор Попов ни представя изложбата:
“Аз съм негов ученик. Това са снимки само от този ден първи през 1944. Това са снимки от втората фаза на войната. Той е бил и военен кореспондент. Това е сюжет, който би изненадал по-младите българи, но за мен това не е само фотография, това е история. Там са нещата, които са се случили, така че ще бъде интересно за всички да го видят. Аз лично съм доволен , че Георги Лозанов избра заглавието на изложбата. Елате да видите снимки и много история.”

Наградите на фестивала “Любовта е лудост” първо за БНР обявява членът  на журито - режисьорът Станимир Трифонов
18-та авантюра на любовта и киното край морето завърши вчера. Наградите на 5-членното жури, след 2 дълги и мъчителни заседания: връчваме наградата за най-добра актриса на Каарина Хазард за ролята й на Лейла във филма “Писма до отец Якоб” от Финландия с режисьор Клаус Херо. Най-добър актьор е великият Мишел Пиколи за ролята му във филма “Покривите над Париж” с режисьор Хинер Салем.
Присъждането на специалната награда беше твърде мъчително. Освен на българският си патриотизъм, бях верен и на вкуса си и стигнахме до решението да разделим наградата на две по равно на българският филм “Стъпки в пясъка” на режисьора Ивайло Христов и руският филм на дебютантите Александър Смирнов и Льоня Симеонова. Най-голямата и важна награда “Златната Афродита” присъдихме на  филма “Светлинка в мъглата” с режисьор Резай. Това е решението за наградите от 12-те филма, които имахме възможност да видим през тази седмица. Една прекрасна подборката на проф. Александър Грозев. Един много хубав фестивал във време на тотална криза.
Хубавото е, че в екранната любов няма криза. Все пак 128 фирми и институции са дали пари, за да го има този фестивал за 18-и път. Така че със сигурност ще го има и за 118-и път, както любовта ще я има винаги.

Пълната колекция с пластики на Едгар Дега може да бъде разгледана само срещу 3 лв. от пенсионери, студенти и ученици в Националната художествена галерия. Входът за всички останали е 6 лв.
Изложбата ще остане до 29 октомври. В момента националната галерия показва единствения в света пълен комплект бронзови пластики на известния френски импресионист.

104 ценни археологически находки, сред които оръжия, сребърни накити и култови предмети са намерени в средновековната крепост Калиакра това лято.
Открити са и 25 монети от 11 царства и империи. Уникалните антики се появиха по време на разкопките, извършени от екип археолози с ръководител доц. Бони Петрунова.
Разкопките се извършват от няколко години с подкрепата на община Каварна.
В края на 14 век Калиакра е столица на една от последните държави в Българското царство - Добруджанското деспотство, а тази година археолозите за работили в сектор “Предградия в крепостта”. Значи ни очакват още открития.

Театрална работилница "Сфумато” откри сезона си
Реформирани, реформиращи се и пред реформа българските театри започнаха да отварят сцените си за новия сезон. “Сфумато” представи снощи премиерния си спектакъл “Да пътуваш или да слезеш” по Хамлет от Шекспир и “Розенкранц и Гилденстерн са мъртви” от Том Стопард.
Идеята е на Иван Добчев: “Това не е представление, то не умира, не изчезва, остава за него някакъв спомен. Остава и глад у актьорите за евентуална нова среща в бъдеще в спектакъл по Хамлет, който най-вероятно ще се случи, ако имаме финансовата възможност. Зрителите ще видят един ескиз по бъдещ спектакъл, някакви чернови, натрупвания, които могат да помогнат да се провиди скелета и хоризонта на един бъдещ спектакъл. И същевременно това е демонстрация, методология, която ние с Маргарита Младенова вече от много години разработваме и преподаваме у нас и в чужбина. Новата тук е четенето на Хамлет през поетиката на съня, което е много видимо. Спектакълът е дълъг един час и в него участват 9 актьори.”

Немската група Йелоу кеп свири днес в Бориовата градина
Този петък в София ще можем да чуем немската банда Йелоу кеп, чието турне по случай четвъртия им албум, ще спре за малко и в Борисовата градина в заведението, известно някога като Маймунарника, а сега като Порки Пай. Ростислав Бакалов - организатор на концерта допълва: “Те бяха в България преди почти година. Групата свири от 11 години вече и причината за посещението им е новият им албум, който продуцирам и участвам в него. Йелоу кеп са по-скоро оркестър, отколкото група. В музиката си имат суинг елементи и рок. Всеки, който би искал да чуе немската банда, да дойде утре в Порки Пай в Борисовата градина.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Йосиф Аврамов

Доц. Йосиф Аврамов – оптимизъм пред прага на еврозоната

Дали трябва обществото да се страхува за доходите и спестяванията си пред прага на еврозоната ? За правилната подготовка и предстоящите важни процеси в областта на финансите говори доц. Йосиф Аврамов в рубриката "Денят делово" на предаването "Нашият ден". За финансистът и преподавател в Нов български университет навлизането на страната в..

публикувано на 18.01.24 в 14:01

платена публикация
Три съвета при избор на дамска пижама

Комфортна дамска пижама, чисто спално бельо и уханието на пухкава възглавница. Това е мечтата на всяка дама след края на дълъг работен ден. За да имаме усещането за уют и удобство, то е важно да изберем правилната дамска пижама. Изборът може да бъде наистина труден, предвид цялото разнообразие на пазара. Освен това дамите имат своите вкусове и..

публикувано на 06.12.23 в 14:39

За 40-и път БНР с "Искри" – националния конкурс за детско литературно творчество

И тази година Националният конкурс за детско литературно творчество "Искри 2023" предизвика интереса на много от пишещите български деца в страната и по света. В Българското национално радио получихме около 300 произведения, изпълнени с разнообразни теми и невероятни герои. Церемонията по награждаването на отличените деца може да..

публикувано на 18.06.23 в 09:00

БНР организира за втора поредна година кампанията "Българските посланици на културата"

За втора поредна година Българското национално радио организира кампанията "Българските посланици на културата". Целта и е да бъдат отличени изтъкнати български писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци и композитори, представители на танцовото изкуство и други, които със своето творчество през 2022 година прекрачват..

публикувано на 24.11.22 в 17:11

In memoriam: Александър Спасов

На 48 години внезапно почина нашият колега Александър Филипов Спасов. Той беше дългогодишен звукорежисьор в отдел „Говорно-драматичен звукозапис“ към Дирекция „Техника“ на Българското национално радио. Ще запомним Сашо с неговата доброта, честност, всеотдайност и голям професионализъм. Изказваме съболезнования на семейството му. Опелото..

публикувано на 03.02.22 в 14:50