Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Радиоенциклопедия" всеки вторник през август - поредицата "Науката за изкуството на любовта"

Илюстрация към индийския трактат "Кама Сутра", написан преди повече от 1600 години от философа Ватсаяна Маланага.
Снимка: Архив
30 август
Сексът и междукултурните различия
Защо многоженството и многомъжеството са успели да се съхранят в различни части на света – от Тибет и Перу до остров Суматра и в Нигерия? Как изглежда традиционното „сексуално гостоприемство” в далечния Север днес и по каква причина съвременното суингърство се свързва преди всичко със Запада? И какво не знаем за петинга и некинга – виртуозните изкуства на ласката между двама партньори от различен пол?
Отговорите – от социолога Иво Леонкев, лекаря Славян Стоилов, психоаналитика Красимир Таушанов, както и сексолозите Петко Величков и Михаил Околийски.

23 август
Психика и секс
Как можем да разшифроваме безсловесния език на тялото и кода на гласа в процеса на флирта? До какво се свеждат комплексите, назовани „Мадоната-блудница” и „Плейбоят-плюшено мече” в съвременната ролева игра на половете? И защо в страна като Албания и днес съществува психологическия феномен на жените-мъже, наречени „буреши”?
Отговорите – от социолози, сексолози, психолози и лекари.

16 август
Нетрадиционните сексуални практики
Кои са най-разпространените сексуални фетиши днес и до къде води размяната на сексуални роли между двата пола в наши дни? В какви случаи виртуалният секс, розовите телефони и сексиграчките могат да се окажат полезни, и кога започват да създават сериозни проблеми? И как древните сексуални практики, свързани с тъй наречената „тантра” обясняват хомосексуализма като ориентация и идентичност?
Отговорите - от един психоаналитик, двама сексолози и един антрополог.

9 август
Човешката сексуалност като многоетажна къща
Продължение ли е любовта на секса с други средства или вярно е обратното? Какво не знаем за детската сексуалност и как е свързана тя с отношенията „майка - син” и „баща - дъщеря”? Мит ли е андропаузата за разлика от менопаузата и до каква степен това има нещо общо със спецификата на мъжката и женската сексуалност?
С участието на сексолозите Румен Бостанджиев и Петко Величков, на психоаналитика Красимир Таушанов и на психолозите Милена Динкова и Лиляна Бехар.

2 август
История на човешката сексуалност
Неизвестни факти за древни трактати като индийската „Кама Сутра” и арабската „Ароматна градина”, споделени от един антрополог; разходка, осъществена с помощта на един лекар във времената на древен Египет, където са създадени първия еротичен комикс и първия тест за бременност, както и в Китай по времето на Лао Дзъ, когато за пръв път са изпробвани уникалните сексуални дао практики и разказ на един археолог за наскоро открити артефакти, свързани с европейската Античност.

вторник, от 16.00 часа
По публикацията работи: Росица Панайотова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Науката като част от културата на града

Вълнуващи срещи с Космоса, науката и технологиите, работилници, демонстрации и богата училищна програма – наближава 14-ото издание на Софийския фестивал на науката (9 и 12 май) . Любов Костова от фондация "Красива наука" представя акцентите във вълнуващата програма на научния фестивал, който е част от Културния календар на Столична община...

публикувано на 30.04.24 в 11:35

Нова магистърска програма по астробиология в СУ

СУ "Св. Климент Охридски" открива  нова интердисциплинарна магистърска програма по астробилогия . За целите и възможностите, които предлага специалността, в "Нашият ден" говори гл. ас. д-р Петър Евтимов от Биологическия факултет на Софийския университет. В началото на разговора д-р Евтимов пояснява същността на астробиологията като наука:..

публикувано на 29.04.24 в 12:50

Добрите училищни практики за 2024 година

За трета година фондация "Заедно в час" и платформата "преподаваме.bg" събраха в София учители, директори, представители на образователни институции и граждански организации за финалното събитие и награждаване на отличените добри практики от кампанията "Добрите практики на фокус". Повече от 500 бяха гостите и лекторите   които се включиха в..

публикувано на 29.04.24 в 08:25

Рисунка на лодка с гребци насред каменна пустиня в Азербайджан

Когато тръгвате от Баку към Гобустан обикновената кола изведнъж се превръща в машина на времето. Пренасяте се в каменната ера. В историко-художествения резерват ще видите древни скални рисунки - петроглифи, ще се запознаете с бита на първобитни хора, с техните магически символи и тотеми, ще откриете послание на римляните и ще се любувате на неземни..

публикувано на 28.04.24 в 10:05
акад. Владимир Овчаров

Стареене и дълголетие

Акад. Владимир Овчаров представи новата си книга "Стареене и дълголетие". Творбата е продължение на дългия творчески път на учения в търсене и откриване на загадките на човешкия организъм, които влияят върху общия и индивидуалния ход на живота на личността.  Структурирана в академичен стил, книгата започва с анализ на нарастването на броя на..

публикувано на 27.04.24 в 10:25