Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка сряда през ноември в "Радиоенциклопедия" - „Ново познание за историята от археологически сезон 2010 година”

24 ноември
От праисторията до средновековието
Скелет на праисторически човек, открит в местността
В последния брой от този цикъл ще разкажем на слушателите за праисторическото селище, разкрито в местността "Езерото" край врачанското село Борован; ще ги заведем до с. Драгоданово край Сливен, където беше разкрита тракийска гробница от ІІ век; ще погледнем и към последните разкрития на Перперикон и Велико Търново...
В предаването участват археолозите Георги Ганецовски от музея във Враца, д-р Диана Димитрова и проф. Николай Овчаров.

17 ноември
Реликварият от остров Св. Иван край Созопол
В предаването ще разкажем за най-значимото археологическо откритие това лято – Реликвария с частици от мощите на Свети Йоан Предтеча, намерен на остров Св. Иван край Созопол.
Ще ви разкажем и за другите разкрития на този остров, предшествали и последвали откриването на тази светиня за целия християнски свят .
Участници в предаването ще бъдат проф. д-р Казимир Попконстантинов – ръководител на екипа археолози, и н.с. д-р Цоня Дражева – директор на Регионалния исторически музей в Бургас.

10 ноември
Гетска гробница в Сборяново
В царския некропол на гетите в Сборяново близо до Исперих бе открита уникална гробница с трицветен олтар и със запазени изгорени останки на погребания в нея мъж. В преддверието й са открити и останките на ритуално умъртвени кон и куче. Какво е уникалното и с какво тя обогатява представите ни за погребалните обреди на гетите – ще ни разкаже ст.н.с д-р Диана Гергова от Националния археологически институт с музей при БАН.

3 ноември
Ранноеолитно селище Оходен – Валога край Враца
Вече осма поредна година археолозите работят в местността Валога на врачанското село Оходен. Открити са две последователно съществували на това място селища от края на седмото и началото на шестото хилядолетие преди Христа. Тази година екипът археолози под ръководството на Георги Ганецовски попадат на структури, някои от които са жилища с интересна планировка.
Безспорно, обаче, най-важната находка тази година е скелетът на мъж, живял преди 8 хиляди години. Археолозите го наричат свойски просто Христо... За живота на това място, поминъка на хората и връзките им с други селища слушателите ще научат от специалистите, участвали в разкопките...

сряда, от 16.00 часа
По публикацията работи: Цвета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавата за децата – добър 3.59

Няма нищо по-ценно за едно семейство от децата. Би трябвало и за държавата да е така. Ако сега, уважаеми читатели/слушатели, ви попитам –  Така ли е , едва ли положителните отговори ще преобладават. Защото действията и политиките на държавата ни, които трябва да осигурят нормална среда за отглеждане и възпитание на децата ни, категорично не са..

публикувано на 30.04.24 в 17:17

Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката

В Националния политехнически музей гостува документалната изложба "Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката", посветена на основоположника на българската метеорология, климатология и сеизмология на нивото на европейската наука. Тя е подготвена от екипа на Исторически музей - Стрелча, с директорката на музея Леда Петкова. Експозицията може да бъде..

публикувано на 30.04.24 в 15:40

Науката като част от културата на града

Вълнуващи срещи с Космоса, науката и технологиите, работилници, демонстрации и богата училищна програма – наближава 14-ото издание на Софийския фестивал на науката (9 и 12 май) . Любов Костова от фондация "Красива наука" представя акцентите във вълнуващата програма на научния фестивал, който е част от Културния календар на Столична община...

публикувано на 30.04.24 в 11:35

Нова магистърска програма по астробиология в СУ

СУ "Св. Климент Охридски" открива  нова интердисциплинарна магистърска програма по астробилогия . За целите и възможностите, които предлага специалността, в "Нашият ден" говори гл. ас. д-р Петър Евтимов от Биологическия факултет на Софийския университет. В началото на разговора д-р Евтимов пояснява същността на астробиологията като наука:..

публикувано на 29.04.24 в 12:50

Добрите училищни практики за 2024 година

За трета година фондация "Заедно в час" и платформата "преподаваме.bg" събраха в София учители, директори, представители на образователни институции и граждански организации за финалното събитие и награждаване на отличените добри практики от кампанията "Добрите практики на фокус". Повече от 500 бяха гостите и лекторите   които се включиха в..

публикувано на 29.04.24 в 08:25