Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 години от смъртта на диригента Добри Христов

Снимка: Архив
Студио Музика отново се обръща към Добри Христов, тъй като в културното ни съзнание няма адекватно място за този творец. 
И ако някакъв дял от неговото творчество е най-вече потърпевш от времето и обстоятелствата, то това е неговата църковна музика. За самия него тя е също толкова съществена като проява на музикотворчество, колкото и останалата му хорова музика, и също толкова важна, а може би и повече за удържане на исконно българската православна духовност. С могъщия бас на Борис Христов сме слушали „Хвалите имя Господне”, без да знаем, че музиката е на Добри Христов. Той е автор не само на хоровата музика на Литургия на Св. Йоан Златоуст, която ще си припомним отново, но за първи път ще излъчим и неговото „Всенощно бдение” с църковния хор към храма „Св. Александър Невски”, дирижиран от Димитър Димитров.
До самия край на живота му - през януари се навършиха 70 години от смъртта му - Добри Христов е диригент точно на този църковен хор.
За църковната музика на Добри Христов и неговата роля като композитор за българската църковно-музикална традиция ще говори Кристина Япова, автор на студии и специални изследвания по темата. 

вторник, 8 февруари от 19.30 часа
По публикацията работи: Силвия Тихова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бомбино (в средата) с Джакраве Юба Диа (бас) и Кори Уилхелм (барабани) на първото им гостуване в България (ноември, 2023 г.)

Омара "Бомбино" Моктар с два камерни концерта в София

След фурора си на голяма клубна сцена у нас в началото на миналия ноември Бомбино реши да повтори и потрети с два концерта във формат "limited edition"за по 180 човека всеки – на 22 май, сряда , и на следващия ден – 23 май, четвъртък, в зала "Сингълс" на НДК (вход А4). Поканата, както и миналия път, идва от платформата "Афровизия" и..

публикувано на 16.05.24 в 21:36

"Бенджамин Бътън" на сцената на Областния музикален театър Линц

През 1860 година в Балтимор се ражда Бенджамин Бътън, но не като малко, сладко бебе, а като брадясал старец. Съдбата му е предначертана: той ще изживее живота си в обратен ход и от ден на ден ще става… все по-млад. Когато на 50-годишна възраст Бътън се запознава с почти 30 години по-младата от него Хилдегарде, главният герой трябва всичко да заложи..

публикувано на 16.05.24 в 18:21

Програмата на еврокласик ноктюрно от 16 до 31 май 2024 г.

16 май Свири Симфоничният оркестър на Шведското радио с диригент Даниел Хардинг. 3.00 часа – Антонин Дворжак (1841-1904), симфонична поема "Пладнешката вещица", оп. 108. 3.17 часа – Бела Барток (1881-1945), Концерт за цигулка № 1, Sz.36. Солист: Вероника Еберле (цигулка). 3.42 часа – Никола Матеис (ок.1675-1737), "Фантазия Алия". Изпълнява Вероника..

публикувано на 15.05.24 в 15:05

Дължа всичко на вас!

Една от легендите на съвремието ни – уелската певица Шърли Беси, е на фокус в поредното издание на предаването "Музикална мрежа“. Представяме я с албума I Owe It All to You ("Дължа всичко на вас") от 2020 година, с който Дамата Командир на Ордена на Британската империя – Шърли Беси, отбелязва 70 години на сцената и изобщо в шоубизнеса...

публикувано на 15.05.24 в 10:30

Старозагорската опера кани ценителите на жанра на нова вълнуваща премиера – "Норма" от Белини

Специален гост на "Неделен следобед" отново е режисьорът Огнян Драганов. Поканих го във връзка с предстоящата премиера на Държавна опера Стара Загора – "Норма" от Винченцо Белини, която ще бъде представена на 16 и 17 май. Огнян Драганов:   "Норма" действително е заглавие, което всеки един театър трябва да възстановява от време на време, защото..

публикувано на 15.05.24 в 08:10