Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дъблинската одисея на обикновения човек

Днес е Bloomsday. Ден, в който 38-годишният рекламен агент Леополд Блум извърши своята, типична за всекидневието на много обикновени хора, Одисея. Място на действието - Дъблин. Датата е 16 юни 1904 година. За какво става дума знаят само тези, които са чели романа „Одисей” на ирландския писател Джеймс Джойс.

До 2004 година произведението на Джойс, обявявано от най-авторитетни световни форуми за „роман на 20 век”, нямаше превод на български. Но чакането си заслужаваше! Отново комплименти и овации за Иглика Василева, която успя талантливо да пресъздаде на нашия език тази колосална като обем и меко казано необикновена като съдържание книга. Да припомним още веднъж христоматийните факти: Писането на Джеймс Джойс промени езика… След романа „Одисей” думите разкриват повече… Джеймс Джойс е един от най-влиятелните писатели на 20 век… Модерния роман дължим на Джойс, Пруст и Кафка… Защо?

Отговорите на повечето от тези въпроси са в самия роман „Одисей” на Джеймс Джойс. Обаче точно тази книга не е за всеки! Тя е с характер и сама избира своите читатели. Затова пък всяка споделена среща с романа на ирландския магьосник е уникална. И 16 юни вече сто години е код за хората от цял свят, попаднали под влиянието на Джойс. Винаги си струва да чуеш какво повече от теб е открил някой друг в дъблинската одисея на Блум. Но само слушателите на „Артефир” по програма „Христо Ботев” на БНР имаха възможност да чуят личната версия за „Одисей” на Фъргал Тоубин, президент на Федерацията на европейските издатели и директор на най-голямото издателство в Ирландия.
Разговаряхме с Тоубин преди дни в Посолството на Република Ирландия, след като - макар и в аванс - посвети на Джеймс Джойс и на Блумсдей своята лекция: „Одисей -  книгата на живота: Защо шедьовърът на Джойс е всемирната комична възхвала на човечеството.”
Не забравяйте днес да отбележите по подобаващ ирландски начин 107-ия Bloomsday.

По публикацията работи: Дарина Маринова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хайде пак...

В редакция "Хумор и сатира" сме установили, че у нас, пък и по света, процесите и явленията се повтарят с учудваща упоритост. Примерите са безброй, а някои от тях можете да чуете веднага след новините в 18 часа ви предлагаме няколко летни сюжета: • Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", създадени по..

публикувано на 06.09.24 в 17:20

История за трансформиращата сила на любовта и приятелството

"Оскар и розовата дама" от Ерик-Еманюел Шмит отвежда зрителите на вълнуващо пътешествие, което надхвърля границите на възрастта и времето. Превод: Снежина Русинова-Здравкова Режисьор: Стефан Спасов. Сценография и костюми: Нина Пашова. Музика: Милен Кукошаров. Участват: Мария Стефанова, Радина Боршош. Това е история за трансформиращата сила на любовта..

публикувано на 06.09.24 в 15:45

Пловдивчани празнуват на фестивала Station Street

Цветан Цветанов се включва на живо от празничния Пловдив, за да разкаже в "Нашият ден" за фестивала Station Street . Името на събитието е намигване към предишното название на любимата пловдивска улица "Иван Вазов", която била известна като "Станционна", тъй като води до гарата, разказва Цветанов. За втора поредна година фестивалът е..

публикувано на 06.09.24 в 10:20

Националният Военноисторически музей със специална експозиция в празничния ден

Национален Военноисторически музей ще зарадва своите посетители в днешния празничен ден с обновена визия и специална експозиция, посветена на Съединението на Княжество България с Източна Румелия . В "Нашият ден" повече по темата разказва Славея Сурчева , директор на музейния отдел "Връзки с обществеността". Националният военноисторически..

публикувано на 06.09.24 в 10:05

Книга, която се чува и вижда

Романът на Тодор П. Тодоров "Хагабула" вече има признание и награди – роман на годината и беше отличен със специално споменаване от журито на Европейската награда за литература. Авторът, който е преподавател във Филосфския факултет на Софийския университет, до този момент пише само разкази и това е първият му роман. По негово признание да пише..

публикувано на 05.09.24 в 16:45