Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Транспорт по европейски правила: автомагистрала „Марица” - проектът към момента

Какво представлява проектът към момента на реализация? Как взаимодействат помежду си институциите, ангажирани в процеса на проучване на терена, отчуждителните процедури и експонирането на археологическите находки? Информация от инж. Диана Манева, началник отдел „Подготовка на проекти” в АПИ, инж. Вера Йовчева, главен експерт в отдел „Изпълнение, комуникация, координация” към дирекция „Изпълнение на проекти по ОП „Транспорт” и „Кохезионния фонд” и от Димитър Янков, главен уредник в Регионалния исторически музей в Стара Загора.  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йерархичната система се руши, но ни никнат криле

2020 се оказа преломна година за света. Малцина се наемат да прогнозират накъде ще поеме той. В подобна ситуация търсим отговори, на въпросите, които ни тревожат. Интересна гледна точка предлага астрологията, отричана от едни и ценена високо от други. Астрологията работи с повторяемостта и циклите и прави изчисления, прострени върху големи периоди...

публикувано на 02.07.20 в 16:29

Михаил Околийски: Проблемите у нас са с комуникацията на риска

165 са новодиагностицираните с новия коронавирус лица за изминалите 24 часа. Направените PCR тестове за последното денонощие са 2896. Това показват данните в Националната информационна система.  Доц. Михаил Околийски, експерт в Световната здравна организация, коментира в "Нашият ден": "Ситуацията у нас трябва да се разглежда на фона на разрастващата..

публикувано на 02.07.20 в 11:59
Технологиите не бива да са цел, а средство за качествена промяна на образованието

За бъдещето на образованието и образованието на бъдещето

Дигитализацията на образованието , предприета под натиска на обстоятелствата, показа, че училището може да се променя. Смяташе се, че подобна стъпка ще отнеме години, а се случи почти за едно денонощие. Сега е моментът за равносметка и за ясна стратегия какво трябва да е българското образование, за да е в крак с времето и да подготвя децата за бъдещето...

публикувано на 02.07.20 в 11:34
Илюстративно изображение, което би могло да е от почти всеки модерен град

Град за хората или град за колите

Архитектурата е отражение на властовите и обществените отношения. 30 години след прехода българските градове са смесица от зле прегърнат интернационален стил и неглижирано историческо наследство. Идеологията на по-бързото, по-високото, по-голямо и лъскаво доведе до агресивно презастрояване, струпване на коли, разделяне на града на спални зони и бизнес..

обновено на 01.07.20 в 13:01

Започва Националният поклоннически пешеходен поход „Светият път“

Тази година се отбелязват 551 години от връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир. Това става през 1469 г. с монашеска процесия. От 1-ви до 31-ви юли се провежда Националният поклоннически пешеходен поход „Светият път“ от Велико Търново до Рилския манастир. След получаване в Търново на чудодейните мощи на св. Йоан Рилски..

публикувано на 01.07.20 в 08:09