Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Транспорт по европейски правила: АПИ - Археологически проучвания и разкопки по оперативна програма „Транспорт”

От няколко години археолозите у нас са доволни, защото част от средствата за проучване на обектите, които лежат по трасето на строящите се магистрали и пътища, са осигурени от оперативна програма „Транспорт”.
Как археолози и пътни строители си сътрудничат, когато работят по бъдещите автомагистрали - подробности научаваме от Наталия Пеева, главен експерт в дирекция „Изпълнение на проекти по оперативна програма „Транспорт и КФ” в Агенция „Пътна инфраструктура”.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йерархичната система се руши, но ни никнат криле

2020 се оказа преломна година за света. Малцина се наемат да прогнозират накъде ще поеме той. В подобна ситуация търсим отговори, на въпросите, които ни тревожат. Интересна гледна точка предлага астрологията, отричана от едни и ценена високо от други. Астрологията работи с повторяемостта и циклите и прави изчисления, прострени върху големи периоди...

публикувано на 02.07.20 в 16:29

Михаил Околийски: Проблемите у нас са с комуникацията на риска

165 са новодиагностицираните с новия коронавирус лица за изминалите 24 часа. Направените PCR тестове за последното денонощие са 2896. Това показват данните в Националната информационна система.  Доц. Михаил Околийски, експерт в Световната здравна организация, коментира в "Нашият ден": "Ситуацията у нас трябва да се разглежда на фона на разрастващата..

публикувано на 02.07.20 в 11:59
Технологиите не бива да са цел, а средство за качествена промяна на образованието

За бъдещето на образованието и образованието на бъдещето

Дигитализацията на образованието , предприета под натиска на обстоятелствата, показа, че училището може да се променя. Смяташе се, че подобна стъпка ще отнеме години, а се случи почти за едно денонощие. Сега е моментът за равносметка и за ясна стратегия какво трябва да е българското образование, за да е в крак с времето и да подготвя децата за бъдещето...

публикувано на 02.07.20 в 11:34
Илюстративно изображение, което би могло да е от почти всеки модерен град

Град за хората или град за колите

Архитектурата е отражение на властовите и обществените отношения. 30 години след прехода българските градове са смесица от зле прегърнат интернационален стил и неглижирано историческо наследство. Идеологията на по-бързото, по-високото, по-голямо и лъскаво доведе до агресивно презастрояване, струпване на коли, разделяне на града на спални зони и бизнес..

обновено на 01.07.20 в 13:01

Започва Националният поклоннически пешеходен поход „Светият път“

Тази година се отбелязват 551 години от връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир. Това става през 1469 г. с монашеска процесия. От 1-ви до 31-ви юли се провежда Националният поклоннически пешеходен поход „Светият път“ от Велико Търново до Рилския манастир. След получаване в Търново на чудодейните мощи на св. Йоан Рилски..

публикувано на 01.07.20 в 08:09