Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Черната снежинка” – забавно-страшен сериал… преди да сте пораснали, слушайте от 3 декември, всяка събота след новините в 7 часа

БНР Новини
Драматизация по романа за деца и юноши „В страната на Черната снежинка” от Любомир Пеевски (на сн. фрагмент от корицата на второто издание).
Снимка: Архив
През месец декември Радиотеатърът за деца предлага на своите малки и по-големи слушатели забавно-страшния сериал „Черната снежинка”. Той е създаден по романа на Любомир Пеевски „В страната на черната снежинка” (1976 г.), тогава спечелил престижната награда „Роман на годината”.
Режисьорът Илия Атанасов преоткрива това произведение в “Събрани съчинения” в три тома (2008 г.), които са част от богатото творчество на автора (8 романа, 16 драматургични произведения и разнообразни хумористични материали в пресата и редакция „ Хумор, сатира и забава” в програма „Христо Ботев” на БНР).
Илия Атанасов създава радиосериал в пет части. В него малкият Итко попада в Черноледения град, където господстват Черната снежинка и нейният министър Дутсизарм с полковете си от черни снежни човеци. След много забавно-страшни приключения Итко и верните му приятели побеждават ледените окупатори и връщат на слънчевите човечета прекрасната им страна.
В драматизацията си Атанасов „вкарва” свой герой – нахалната репортерка Кака Сврака, която от мястото на събитието му помага да свърже отделните епизоди и части на сериала. За този най-голям проект за годината редакцията изполва най-утвърдения звукозаписен екип на БНР: Живко Марев, инж. Димитър Василев и Константин Райдовски. В изграждането на музикалната картина участват Валя Бояджиева и композиторите Михаил Шишков-баща и син. А цялостната звукова атмосфера се дооформя от великолепните ефекти на Силвия Гочева.
В главата роля е откритието на Радиотеатъра – Любомир Сапунджиев. След няколко успешни главни роли в детския репертоар младият актьор чудесно се справя с образа на обикновено момче, което постепенно израства като герой, борещ се срещу злото на страната на онеправданите.
В тази битка участва и изпитан актьорски екип: Мая Бабурска (Кака Сврака), Димитър Иванов (Дядото), Николай Антонов (Крушан), Мариус Донкин (Дутсизарм), Латинка Петрова (Черната снежинка), Пламен Сираков (Франтифлюш), Анелия Шишкова (Лисицата), Богдан Глишев (Бюлоблас), Веселин Цанев (Слухтян), Тодор Димитров и Симеон Викторов.
По публикацията работи: Мая Бениеш


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Левчев

В капана на думите с поета Любомир Левчев

Който има спомени от 90-те години на миналия век – трудни и повратни във всяко отношение, ще помни и различната реакция на известни лица от културния елит на държавата в онзи момент. Предполагам, че достойните и самокритични личности са съзнавали отговорността си да вземат страна или да изразят позиция към процесите, знаейки, че думите им имат..

публикувано на 29.07.24 в 09:15

Стратегия на общуването с Таня Масалитинова

Може и да не е за вярване, но за тези 30 години предаването "За думите" преживя доста изпитания, прераждания и премествания на началния час, докато стигне дотук. Хубавото на тази сложна биография е, че никога не сме имали комфорта да се отпуснем блажено и да заседнем в рутината. През 1997 г. след поредното прекрояване на програмата,..

публикувано на 23.07.24 в 10:26

Български географски имена в Европа

Европа е не просто име на континент, а символ на култура и цивилизация, която от векове е модел и мярка за ценностите в съвременните общества. Явно трудно постижими, защото и днес, почти 2 десетилетия, откакто страната ни е официално членка на общността на европейските държави, все още трябва да се убеждаваме, че и ние сме европейци като другите...

публикувано на 09.07.24 в 08:05

Стефан Цанев: Езикът крие в себе си някаква магика

Един от гласовете, които пазим в богатия звуков фонд на предаването, е на големия писател, драматург и поет Стефан Цанев. Според изследване на "Галъп интернешънъл" той беше най-четеният български поет през 1995 г. В предаването, което през 1996 г. все още се казваше "Какво се крие зад думите", писателят внесе своя оригинален поглед към този..

публикувано на 02.07.24 в 10:12

Победителите в детския литературен конкурс "Искри" – директно от БНР

Целта на конкурса е насърчаване на децата за творческа и индивидуална изява. Да открива, популяризира и подпомага развитието на талантливите деца! Победителите в конкурса на 41-вия Национален конкурс за детско литературно творчество "Искри" 2024 г. – бяха избрани от жури в състав: Оля Стоянова, Митко Новков, Цвета Брестничка, Виктор Чулев и..

публикувано на 23.06.24 в 09:30