Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Загадките на Наска

Снимка: Архив
Кондор, колибри, маймуна, чапла, човек с космонавтски костюм, който ни маха за поздрав, паяк, пеликан, куче, някакво странно растение, много линии, които изобразяват водата – това са само част от фантастичните фигури в перуанската пустиня Наска, открити през 1940 година от историка Пол Косок при проучване от въздуха на старите напоителни системи в Перу. След погледа отвисоко започва и истинското им проучване. Учените установили, че линиите са направени с дървени колове около 300 години преди Христа от хората, живели в близките долини на брега на Тихия океан. Пустинята Наска е покрита с ръждивокафяви дребни камъчета. Под тях има бели варовикови скали. Ако с дървения кол избутате тъмните камъчета, на дълбочина само десетина сантиметра се показва светлият варовик. Сутрешната роса го овлажнява, той се втвърдява като гипс и редките слаби ветрове не могат да го разрушат. Така линията се запазва стотици години.
Защо са нарисувани тези прекрасни фигури? Дали изобразяват съзвездия или линиите са свещени пътеки, които отвеждат до местата за поклонение пред боговете, даващи вода? Възможно е и фигурите да са използвани за отпечатване на рисунките върху огромни парчета плат. Такива парчета са намерени в много гробове в местността Паракас, недалеч от Наска. Изображенията и бродериите по тези платове са истински произведения на древното изкуство.
За тайните на Наска, за свещените грифони – пазители на скитското злато и за мумиите от Алтайските планини – в поредния епизод от „История на изкуството за деца”.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35