Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Великият Севт

Бронзово изображение на главата на Севт ІІІ и план на Севтополис, съставен при археологическите разкопки на града.
Снимка: Архив

През 2004 година при проучването на могилата Голяма Косматка екипът на Георги Китов открива фасадата на голяма гробница и красиво изработена глава от бронз – оказва се, че е на великия тракийски одриски владетел Севт ІІІ. Изработката е ненадмината – кичурите коса и брада са толкова истински, че на човек му се иска да ги среши, а очите са от полускъпоценни камъни.

Когато на следващия ден археолозите влизат в гробницата, откриват и саркофага, в който владетелят е бил погребан. Каменното му легло е покрито с килим от златни нишки, а покрай него внимателно са подредени всички предмети, необходими на владетеля в задгробния му живот - бронзови наколенници с великолепно изработени лица на богини, позлатен бронзов шлем с името на Севт; кожена ризница с яка-нагръдник от златни нишки; голям тежък меч с дръжка във формата на грифон и изкусни златни инкрустации с полускъпоценни камъни; 13 пластини-апликации за украса на коня му с майсторски изработени изображения на елени, лъвове, растения, воини; даже три големи керамични амфори с гъсто тракийско вино, което, разбира се, се е изпарило още в древността. Най-интересен обаче е изумителният златен венец от клонки на дъб с листенца и жълъди. Те са толкова леки, че при най-слабия полъх започват да трептят…

Как е изглеждал градът на Севт, Севтополис, основан в 4 век пр.н.е.? Някои смятат, че под него е заровено голямо съкровище… За съжаление, целият Севтополис днес е под водите на язовир Копринка край Казанлък.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35