Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Звукови хроники „Митологични образи в музиката”: Змеят-покровител

Снимка: Архив

В древността свещени са тези неща, които се променят много бавно и трудно, а съотнесени с човешкия живот те дори са вечни. Това са планините, скалите, вековните дървета, реките, водата, огъня, вятъра… Те и техните господари са част от една първоначална човешко-животинска общност със сходна природа. В представата на старите българи гръмотевицата се свързва с един от покровителите в природата – змеят, важен митологичен образ. Щом се зададе черен облак, който носи порой и град и се предвожда от хала, змейовете на нивите влизат в бой с нея – от огъня се получава светкавицата, а от камъните, които хвърлят – гръмотевицата.
Змейовете притежават всички човешки черти. В народните песни се среща и мотивът за превръщането на човека в змия – това става чрез магия и различни змейски треви.
Споменът за змейовете и змеиците и за техните залюбвания в моми и момци се пази много живо в нашите народни песни. Много от тях придобиват обреден характер. Димитър Маринов, създателят на Етнографския музей, твърди че хороводните, великденските, гергьовденските, спасовските и еньовските песни всъщност са змейски песни.

5 август
По публикацията работи: Александър Заралиев
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мисля, че операта е безсмъртна" – Дамиано Микиелето за "Кавалерът на розата"

Шедьовърът на Рихард Щраус "Кавалерът на розата" се завърна на сцената на Кралския театър "Ла Моне" в Брюксел след 21 години. Новата постановка бе осъществена от режисьора Дамиано Микиелето в екип със сценографа Паоло Фантин и художника на костюмите Агостино Кавалка. На диригентския пулт бе Ален Алтиноглу, музикален директор на театъра. "Кавалерът..

публикувано на 27.11.22 в 13:05
Лучано Павароти

Класично и романтично от 27 ноември до 2 декември

Понеделник, 28 ноември. "Класично и романтично" с Цветелина Начева Александър Василенко (пиано), свири Любомир Пипков: • "Българска сюита", оп. 2; • "Пролетни приумици", оп. 78; • Избрано из "Метроритмични картини и студии", оп. 77. Вторник, 29 ноември. "Класично и романтично" с Аделина Александрова • Цезар Франк – Соната за цигулка и пиано в Ла..

публикувано на 27.11.22 в 10:35

Квартет "Филхармоника" и Светлин Русев музицират заедно

Есенното издание на ХIII международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" събра изпълнители от различни държави в Пловдив и предложи разнообразни концерти. Едно от последните събития на форума е участието на Светлин Русев заедно с музикантите от квартет "Филхармоника". "Много сме благодарни на Мила Павлова за поканата да участваме..

публикувано на 26.11.22 в 08:45
Андрей Дреников и Аделина Александрова

Андрей Дреников: гимназиалните години бяха най-хубавите в живота ми

На времето Ванга казала на майка му: "Имаш две мъжки. По-гол е мото (пианистът Иван Дреников – б.а.) се бори с едно трикрако черно чудовище, а у малкото живеят всички изкуства". И наистина, общувайки с Андрей Дреников, човек винаги се чуди кой от талантите му е най-широко застъпен. Той пее, свири на пиано и цигулка, композира… освен това е прекрасен..

публикувано на 25.11.22 в 17:45

"Моят сън" на ансамбъл "Пигмалион" – романтичен проект, вдъхновен от музиката и словото на Шуберт

Реномираният френски ансамбъл "Пигмалион" гостува на 20 октомври в Двореца на изящните изкуства Bozar в Брюксел с интересна и стилна програма, озаглавена "Моят сън". Концертът бе дирижиран от Рафаел Пишон - основател и ръководител на състава, включващ оркестър и хор. В изпълнението участва и бележитият френски баритон Стефан Дегу.  Съдържанието на..

публикувано на 25.11.22 в 15:05