Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Премиера на Радиотеатъра за най-малкия слушател – 19 май, от 7.15 часа

Актьорът Петър Бонев в ролята на плюшеното мече.
Снимка: Мая Бениеш
„Плюшеното мече” е четвъртата номинирана пиеса от конкурса за оригинална радиопиеса за деца, 2011 година. Тя е и единствената за деца до шестгодишна възраст. Като автор на реализираните детски мономюзикъли: „Кръстът или цената на компромиса”, „Чакам те, Пипи!”, „Въпрос на избор”, „Когато пораснеш... внимавай”, „Карлсон, който живее на покрива”, пиесите: „Куклата Барби”, „Мечо Непослушко” и прекрасният роман „Като светулка, лутаща се в мрака” (издателство „Светулка” 2008), Майя Остоич доказва отлично познаване на детската психика и проблемите, които съпътстват израстването на нейните герои. С много любов и нежност е разказана в стих и историята на малкия Марти, чиято роля е великолепно изиграна от авторката, която е и режисьор на спектакъла. Обединяването на три от компонентите на един спектакъл в една личност отново довежда до изключителния краен резултат. Разбира се, за цялостното звучене на радиопиесата, голямо значение има и музикалната партитура на Валя Бояджиева, която безпогрешно, както винаги, е усетила емоционалността на героите и я е подсилила със своя безупречен вкус и интуиция. А звуковите ефекти на Силвия Гочева конкретизират мястото на действие и разделят фантастичното от реалното в многотоновата палитра на спектакъла.
В него участват актьорите: Михаил Петров (Разказвач), Петър Бонев (Мечо), Милена Гераскова (Майката) и Биляна Казакова (Вълшебната фея). С прецизност и всеотдайност се отличава и работата на екипа в студиото: Александър Спасов, Димитър Василев и Константин Райдовски.
Ако нашите най-малки деца се събудят в събота в 7.15 часа ще могат да чуят как вълшебната фея, след много приключения, отново събира Марти с любимото му мече.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Спас Господов в страната на амазонките“ – друг поглед към триединството на човека

„Спас Господов в страната на амазонките“ е новият роман на Антон Баев, сътворен в изолация. Авторът нарича творбата си „самопишещ се роман“ и благодари на всички свои приятели, отзовали се с коментари под ежедневните текстове, публикувани в социалните мрежи в продължение на много дни по време на карантината и накрая събрани в книга...

публикувано на 02.02.21 в 13:05
Пати Остин и Кристиян Бояджиев, 2017 г.

Докато те нямаше

В началото на срещата в „Изпята поезия“ на 15 ноември от 17 часа ще чуете прекрасно изпълнение на гостувалата в България американска певица Пати Остин. Тя представя оригинален, нов прочит на „Till There Was You“, („Докато те нямаше“ ако имаме предвид съдържанието на песенния текст). Според много хора по света това е песен на „Бийтълс“. И е вярно, но…..

публикувано на 15.11.20 в 09:10
Кадър от

Чешкото участие на София филм фест

Чешкият център се включва в лятното издание 24-тото издание на София филм фест. Ще видим шест филма - три игрални и три документални, произведени или съпродуцирани от Чехия. С нетърпение се чака филмът "Шарлатан" на Агнешка Холанд, копродукция на Чехия-Ирландия-Словакия-Полша.  Филмът е вдъхновен от историята на лечителя Ян Миколашек, който използва..

публикувано на 10.07.20 в 09:58

Актьорите, които пеят

Много често талантът не идва сам. Особено в изкуството.  Има композитори, които рисуват или художници, които композират. Има певци, които пишат  романи или писатели, чиято живопис е като поезия.  Има и актьори, които пеят. И не просто пеят, а пеят удивително.  Актьорската професия е свързана неразривно с музиката.  Сякаш честото превъплъщение в..

публикувано на 11.05.20 в 16:16

Изчезналата музика на България

Спомняте ли си цветята от края на 80-те? Тогава бяха написани част от най-хубавите страници от българската музикална история. "Кале", "Ревю", "Субдибула", "Нова генерация" – тези групи от аналоговата ера и днес звучат актуално, проблемът е, че песните от онова време са записвани на несигурни носители, част от които останаха в онова време, наред с..

публикувано на 28.11.19 в 10:50