Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкровища на духа

БНР Новини
Емил Цеински в студиото на предаването "А сега накъде?"
Снимка: БНР
В търсене на любовта между хората, един български живописец тръгва от белоградчишкото село Праужда. Праужда означава пряко, право. Оттам някога минавал пряк път за Видин. Но личните посоки на Емил Цеински преминали през много лъкатушене, през редица европейски манастири, градове и държави, преди художникът да стигне до базиликата „Сан Клементе” – Рим. Там прави изложба на икони. Творбите му са показвани и в Милано, Берн, Париж, Верона, Асизи, Ферара… Двама папи – Йоан Павел II и Бенедикт ХVI притежават негови икони. Днес творецът живее в Сан Марино. Но където и да е по света, в сърцето си винаги носи от силата на Северозапада и Праужда, сила, която се нарича любов.
„Късчета старинна красота” от Петя Бобойчева.
В друга точка на Северозапада, във видинското село Бърдарски геран, банатските българи пазят своя изстрадана истина: невинаги даването се свързва с пари. По-ценно е да подариш време, знание, умения, памет. Това е тяхното съкровище, завещано от предците, на които се налагало да търсят свобода по други краища. От 125 години се преселват в днешния Бърдарски геран, а селото им е специално проектирано от италиански архитект. При завръщането си, банатските българи привнесли и „щипка” от онази Европа, която приготвя галушки, в носиите си има колоритни шапки и поли от Австро-Унгария. Но за празниците банатчани продължават да пекат просуръ (просфорен обреден хляб). А съвременните банатчани, родени в Бърдарски геран като Петя Бобойчева, рисуват в картините си късчета старинна красота.
В Северозапада вирее едно странно, малко познато растение, оцеляло от времето на терциера. Нарича се рамонда. През 1928 г. руски ботаник го включил в своя хербарий. Случайно веднъж върху хербария попаднала вода. С изсъхналото цвете станало чудо: то се раззеленило и дало цветове. Такива са хората от Северозапада.
Ако мислено прекараме диагонал, в срещуположния край на България, в Странджа, ще открием не по-малко интересна формула за силата на духа. Нейно олицетворение е странджанската зеленика. Тя също е преживяла периода на динозаврите и ледената епоха, макар да е силно чувствителна към почвата и въздуха. Нейният урок към съвременните жители на региона, в който единствено се среща у нас, е да бъдат взискателни към заобикалящия ги свят. Затова те й посвещават Фестивал на зелениката.
Още за маршрутите, които ви предлагат съкровищата на духа, можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Петра Талева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разделяне на тежкотоварния транспорт: Това ли е решението?

Българските превозвачи протестират поради сериозни проблеми с преминаването през гранично-контролно пропускателните пунктове на пътя им към Европа. На среща с министър-председателя Димитър Главчев и представители на транспортния бранш миналата седмица, бе обсъдена идеята за отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на държави членки на ЕС и..

публикувано на 08.08.24 в 12:05

Награди за предприемачество: Кои са новите герои на България?

Българската предприемаческа асоциация организира първото издание на "Hall of Fame – Зала на славата на българските предприемачи" на 11 ноември тази година. Целта на събитието е всяка година да отличава човек от екосистемата на стартъпите на база успеха, който е постигнал, и влиянието, което има за развитието на предприемаческата среда и..

обновено на 08.08.24 в 10:34

"Анонимни алкохолици": Наследството на д-р Робърт Холбрук Смит

В днешната рубрика "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" напомняме годишнината на един лекар – Робърт Холбрук Смит, познат още като д-р Боб, американски лекар и хирург, основал "Анонимни алкохолици". Роден на днешния 8 август през 1879 г., преди 145 години, д-р Боб е изправен пред сериозен проблем – той започва да пие още като ученик...

публикувано на 08.08.24 в 09:33

Мрежи за фронта и вино за мира: Българските общности в Одеска област

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" продължаваме с разказите на хората от Украйна в третата година от войната. Доротея Николова от Радио Варна разказва за плетенето на маскировъчни мрежи и богатите села в Одеска област. В Болград, в един сутерен в центъра на града, почти всеки ден за по няколко часа се събират българи и..

обновено на 07.08.24 в 11:20

София и бъдещето на Боянското блато: Път към екологичен парк

Боянското блато продължава да пази много от своите уникални характеристики, въпреки че през годините е било подложено на множество предизвикателства. Александър Колев, председател на сдружение "Защита на Боянското блато", разказва за тези предизвикателства и ангажимента на институциите към територията. През 2022 година, територията на Боянското..

обновено на 07.08.24 в 10:10