Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рицари и принцеси край Асеновата крепост

Програма на Средновековния панаир в Асеновград.
Снимка: Архив
Асеновград е на броени километри южно от Пловдив, но е много различен от него. Доста по-малък, компактен и тих: прилича на стражеви патрул, преди да тръгне в обход. Всъщност, векове наред Станимака, както е старото име на селището, изпълнявало ролята да брани пътя към Родопите и Беломорието. Крепостта, превърнала се в емблема на града, е издигната още по времето на траките. Сведения, записани в Устава при построяването на Бачковския манастир, свидетелстват, че крепостта притежавала своя армия и администрация. Отбранителното съоръжение е свидетел на хиляди набези и битки. Водят се сражения срещу византийци, османлии, кръстоносци… Крепостта е наречена на цар Иван Асен II, който през 1231 година предприема нейното укрепване.
Асеновград има и друга слава. Заради многото църкви, манастири и параклиси в района, е наречен Малкият Йерусалим. Борбеност, духовност и… много красота ще откриете в това място. „Кало” – хубост, оттам идва и обичаят „калиници”. По Еньовден момиченца се обличат в мини-булчини рокли. Така казват в този край – „булчини”, а не булчински. За да има право да се омъжи, като порасне, девойката трябва да е поне 3 пъти калиничка. Ритуалът се среща само тук. По своя смисъл, прилича на пролетно лазаруване, когато момичето излиза „в общество”, да видят околните каква красавица расте…
За първи път Асеновград посреща лятото на 2012 година със Средновековен панаир, с рицари, бойни техники от Средновековието, музика, кухня отпреди няколко века. В града на Асеновата крепост Еньовден идва и с шествието на малките принцеси – каленички, с фестивала на булчините рокли. И за да се почувствате в друго време, не забравяйте да оставите лаптопите и мобилните телефони в къщи, напомнят организаторите.
Още за празниците, можете да научите от разговора с Даниела Костова в звуковия файл.
По публикацията работи: Петра Талева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстои 11-тa Академия за иновации

Иновациите, като двигател на напредъка, неизменно водят към подобрение на живота в обществото и стимулират икономиката на държавите. В противоположност, деновациите, тези технологични маловъведения, имат потенциал да влошат състоянието на обществото и да създадат застой в икономическото развитие. Разговорът с Леона Асланова, един от организаторите..

обновено на 30.04.24 в 12:16
Антония и Стефан с водещата Мария Мира в студиото на

Игри в Замъка

Антония Дончева и Стефан Караманов печелят вниманието на публиката, независимо от сцената, мястото или обкръжението. Двамата са с поне ход напред, с уважение и точна преценка за противника в играта. Като двойка в живота, бизнеса и творчеството – Антония и Стефан създават своя Замък за настолни игри и привличат отбрана публика. Последната познава..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Мария Касимова-Моасе: Тъжният човек е много по-управляем

Намираме я в Русе, град на красиви изгреви и културно разнообразие, където тя е имала представления във вчерашния ден. Оттам писателката и журналистка Мария Касимова-Моасе представи предизвикателствата и вълненията, които преживява в своята артистична и журналистическа практика. "Вълнуват ме много теми, – започва Мария. – Един живот няма..

обновено на 30.04.24 в 11:04

30 април: Международен ден на джаза

публикувано на 30.04.24 в 09:41

Нова магистърска програма по астробиология в СУ

СУ "Св. Климент Охридски" открива  нова интердисциплинарна магистърска програма по астробилогия . За целите и възможностите, които предлага специалността, в "Нашият ден" говори гл. ас. д-р Петър Евтимов от Биологическия факултет на Софийския университет. В началото на разговора д-р Евтимов пояснява същността на астробиологията като наука:..

публикувано на 29.04.24 в 12:50