Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо майсторите празнуват на Петровден

Брошка - авторско бижу на Камен Пантелеев
Снимка: личен архив
Според традицията, на Петровден майсторите на народни занаяти почитат св. Петър като свой закрилник. Някои отдавна са забравили защо, но ритуалът се спазва. На този ден не работят. Слагат на трапезата ябълки, яхния от пиле или петел и специално ястие, носещо странното име „бял мъж”. Приготвя се от прясно, неизцедено и небито сирене, прясно мляко, малко брашно и сол. Всяка година места като Белоградчик или Етнографския комплекс Етъра събират стотици гости, дошли да вкусят залък за здраве от петровските гозби. Всъщност, св. Петър се почита от майсторите, защото:
1. И те трябва точно да отмерват в своя занаят, както светецът точно отмерва човешките дела.
2. Майсторите трябва да са безпристрастни, когато си вършат работата. Независимо за богат или беден човек работят. Както св. Петър не се влияе, когато стои пред райските порти.
3. Майсторите не бива да се поддават на изкушения и да си затварят очите с „е, това може да мине”. Св. Петър не се поддал на изкушения и не направил компромис. Не пуснал в Рая даже собствената си майка, понеже не била добра жена.
4. Истинският занаят е храм. В него се влиза с чиста душа. Както чисти души се допускат в райската градина.
5. Майсторите вярват, че св. Петър им е дал стъпка преднина пред останалите човеци, като им търкулнал плода на сътворението от Божията градина. Затова му принасят ябълки на този ден.
6. Св. Петър е милостив. Легенда разказва, че като гледал колко работа имат жетварите, сам им приготвил обяд от парче сирене, мляко, брашно и сол – „бял мъж”. Всеки да си топне залък, да не остане гладен.
7. Хлебарите също празнуват, за да са бели питите, които месят.
8. Някога Петровден се падал на 12 юли, преди горещниците. Всъщност, древните хора отдавали почит на Слънцето и на неговия земен образ – огъня. Петелът е соларен символ. Всеки ден възвестява кога идва и си отива слънцето. Затова е част от ритуала.
9. Занаятчиите не могат без огъня. Как ще гори грънчарската пещ? Как ще къкрят вкусни гозби в казаните? Без огън не могат хлебари, сладкари, ситничари (майсторите на дребни тестени изделия), железари, ковачи и много други занаяти. На Петровден се отдавала благодарност на Стария огън, Старото слънце, защото с горещниците в аграрния календар иде ред на Младия огън.
10. Петровден е сбогуването със старата и възкръсването на новата стопанска година.
11. И да се ядосаш на работата, и да се отречеш, светецът ще те разбере. Ще ти прости. Той самият се е отричал до 3 пъти… По-важно е да надмогнеш недоверието в себе си. И да продължиш.
12. На 12 декември, св. Спиридон, майсторите отново се събират за своя зимен празник. Спиридон, в превод – спирала, развитие… Естественият ход на нещата…

Тази година се навършват 45 години от учредяването на професионалното сдружение Задруга на майсторите на художествени занаяти. За ролята на старинните занаяти и предизвикателствата на XXI век разказа Магдалена Ангелова, новият председател на сдружението.
Камен Пантелеев е работил за космическата индустрия. След успешния експеримент със спътника „България – 1300” е удостоен с Орден на труда. Прецизност е думата, която еднакво точно определя изработването на космическа апаратура и на бижута по старинна технология. Неслучайно той продължава традициите на старите български майстори в областта на изработката на накити. По този повод той беше сред гостите в предаването.
По публикацията работи: Петра Талева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разделяне на тежкотоварния транспорт: Това ли е решението?

Българските превозвачи протестират поради сериозни проблеми с преминаването през гранично-контролно пропускателните пунктове на пътя им към Европа. На среща с министър-председателя Димитър Главчев и представители на транспортния бранш миналата седмица, бе обсъдена идеята за отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на държави членки на ЕС и..

публикувано на 08.08.24 в 12:05

Награди за предприемачество: Кои са новите герои на България?

Българската предприемаческа асоциация организира първото издание на "Hall of Fame – Зала на славата на българските предприемачи" на 11 ноември тази година. Целта на събитието е всяка година да отличава човек от екосистемата на стартъпите на база успеха, който е постигнал, и влиянието, което има за развитието на предприемаческата среда и..

обновено на 08.08.24 в 10:34

"Анонимни алкохолици": Наследството на д-р Робърт Холбрук Смит

В днешната рубрика "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" напомняме годишнината на един лекар – Робърт Холбрук Смит, познат още като д-р Боб, американски лекар и хирург, основал "Анонимни алкохолици". Роден на днешния 8 август през 1879 г., преди 145 години, д-р Боб е изправен пред сериозен проблем – той започва да пие още като ученик...

публикувано на 08.08.24 в 09:33

Мрежи за фронта и вино за мира: Българските общности в Одеска област

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" продължаваме с разказите на хората от Украйна в третата година от войната. Доротея Николова от Радио Варна разказва за плетенето на маскировъчни мрежи и богатите села в Одеска област. В Болград, в един сутерен в центъра на града, почти всеки ден за по няколко часа се събират българи и..

обновено на 07.08.24 в 11:20

София и бъдещето на Боянското блато: Път към екологичен парк

Боянското блато продължава да пази много от своите уникални характеристики, въпреки че през годините е било подложено на множество предизвикателства. Александър Колев, председател на сдружение "Защита на Боянското блато", разказва за тези предизвикателства и ангажимента на институциите към територията. През 2022 година, територията на Боянското..

обновено на 07.08.24 в 10:10