Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Кралският глас на България” - Александрина Милчева

„Кралският глас на България”, така френските критици определят голямата певица Александрина Милчева.

Звездата на оперната прима изгрява през 1966 г., когато печели Голямата награда на Международния конкурс за оперни певци в Тулуза, Франция. Това е единственият конкурс, на който тя се е явявала и въпреки това, именно тази победа изиграва решаваща роля в творческия й път. След този конкурс започват и първите изяви на българката на големите международни сцени. Само две години по-късно е поканена в състава на Софийската опера, където дебютира с една от най-трудните и впечатляващи  партии – „Пепеляшка” от Джоакино Росини.
През 1976 г. Александрина Милчева е поканена в Пловдив да изпълни партията на Марина от операта „Борис Годунов” от Мусоргски. На спектакъла се оказва не кой да е, а директорът на Виенската държавна опера - проф. Егон Зеефелнер. По време на антракта, той отива при нея и я кани за солистка в неговия театър. Същата година тя подписва договор с престижния театър и става един от водещите му солисти за повече от десет години. Скорошна справка от архива на операта показва, че за това време е изпълнила 168 централни роли. Първата й роля във Виенската държавна опера е Кармен.

Между другото, след един от спектаклите с „Кармен” на Жорж Бизе, Александрина Милчева и Пласидо Доминго, с когото си партнират, постигат своеобразен рекорд. Извикани са 36 пъти на бис, аплаузите продължават близо 40 минути, а това е второто, по продължителност на ръкопляскания, събитие в историята на операта.


През 1978 г. Александрина Милчева изпълнява ролята на Азучена в „Трубадур”, под диригентството на Караян на Залцбургския фестивал. След грандиозния успех, големият диригент кани певицата да изпълни ролята на Еболи от „Дон Карлос”, но тя отказва. Караян не прощава отказа, а години по-късно Милчева пее същата роля в парижката Гранд опера.

По време на дългия си творчески път тя е бурно аплодирана на едни от най-престижните сцени в света: Миланската скала, Арена ди Верона, Театър Сан Карло в Неапол, Римската опера, парижката Гранд опера, Метрополитън в Ню Йорк, Болшой театър - Москва, Ковън Гардън в Лондон… Пее и с едни от най-големите диригенти, сред които: Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Лорин Маазел, Жорж Претр, Мишел Пласон и много други.

През годините Александрина Милчева има за партньори на сцената много от световните оперни звезди, сред които: Пласидо Доминго, Лучано Павароти, Хосе Карерас, Пиеро Капучили, Лео Нучи, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Мирела Френи, Никола Гюзелев, Рената Ското и много, много други…

Александрина Милчева, освен безспорна кралица на оперната сцена, е и прекрасен камерен изпълнител. Христоматийни могат да се нарекат интерпретациите й на песни и романси от Мусоргски, Рахманинов, Чайковски, Щраус, Шуман, Шуберт, Дебюси…

Освен музикант от световна класа, Александрина Милчева е един от водещите оперни педагози. През 1994 година създава Международната оперна академия „Сакра”, базирана на уникалния метод на примата. За почти 30 години в курсовете за взели участие много млади певци от България, Русия, Гърция, Чехия, Германия, Франция, САЩ, Италия, Япония, Бразилия… Голяма част от нейните възпитаници се изявяват на световните музикални сцени. Сред тях са вече добре познатите на публиката Цветелина Малджанска, Камен Чанев, Виолета Радомирска, Таня Баумгартнер и много други. Освен това Александрина Милчева е учредител и председател на фондация „Млади български таланти”, която повече от 20 години, постига нелеката задача да подпомага развитието на таланти във всички сфери на изкуството.

В предаването „Български изпълнители”, посветено на голямата певица Александрина Милчева, ще прозвучат нейни изпълнения на творби от Моцарт, Росини, Бизе, Леонкавало, Верди, Чайковски, Дворжак, Мусоргски и Чилеа.

петък, 17 януари, от 23.00 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25