Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венета Гаврилова с награда „Сирак Скитник” за предаването „За думите” по програма „Христо Ботев” на БНР

| обновено на 27.01.14 в 10:03 БНР Новини
Снимка: Булфото

Предаването няма аналог в националния ефир като запазена територия на траен интерес към темата за езика и речта на различните поколения българи.

Да поговорим за майчиния си език пристрастно, но не патетично, популярно, но не популистки, познавателно, но не назидателно – опитваме се да го правим, не е лесно, но си струва. Защото за всеки език има безкрайно интересни факти за научаване и за припомняне. Защото чрез езика се изявяваме и общуваме – колкото по-успешно, толкова по-добре. И защото ни харесва да говорим за думите, да играем с думите, да обичаме думите.

Предаването се излъчва всеки вторник от 15.30 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росена Добрева и Цвета Николова

Росена Добрева: Добрите и смели хора не бива да бъдат забравяни

Тя е 16 годишно момиче и наесен ще бъде в 10 клас. Родена е и живее в гр. Стралджа – градче близо до Ямбол. Като повечето млади хора, родени в малък град, тя е притеснителна и с неоснователно ниско самочувствие, което, надявам се, скоро ще преодолее. Обича да пише и се интересува от съвременна българска литература. На тазгодишния – 11 пореден,..

публикувано на 19.07.24 в 10:38

Когато адреналинът те кара да се чувстваш жив

Павлин Митев е незрящ приключенец, който обича да си поставя високи цели. Активното спортуване е неизменна част от неговия живот. Планинското катерене и тандемното колоездене му доставят истинско удоволствие. Изминавал е определени маршрути на Витоша единствено със своето куче водач. Затова и се шегува, казвайки през усмивка, че тази планина може да..

публикувано на 19.07.24 в 08:05
Орхидея бръмбарче или пчелица (снимка: Джули Костова, група

Орхидеите в България: Епизод 3 – Размножаване и еволюция

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 18.07.24 в 11:13

Кръстоносните походи – реалност и митове

Няколко века продължават опитите на западното рицарство да освободи Божи гроб. Това е продължителна тема за летописци и странстващи певци, за историци, писатели, кинематографисти и философи. Истината е, че романтиката в този разказ е примесена с истории на стряскащи зверства и жестокости. Част от походите минават през българска територия – тук са..

публикувано на 18.07.24 в 09:32

Михас, където няма други таксита освен магарета

Нямаше да знам, че градчето Михас пуебло изобщо съществува, ако нашият гид в Испания не беше настоял непременно да го видим. Не стана нужда да ме убеждава. И без това бях омагьосана от белите "букети", които избухваха внезапно на фона на зелените андалусийски планини Кордилерас Бeтикас, докато пътувахме.  Разказаха ни, че в тези труднодостъпни..

публикувано на 17.07.24 в 16:20