За думите

вторник, от 15.30 до 17.00 часа

Предаването търси баланса между познанието и забавлението, между пуристичните нагласи на част от аудиторията и приемането на естествения развой на езика. Намира го като говори за езика ни пристрастно, но не патетично, популярно, но не популистки, познавателно, но не назидателно. „За думите” не е курс по български език и не се бори за чистотата на българския език. „За думите” е разговор за езика/езиците, за българския език, за речта на различните хора, поколения и групи, които говорят български. Това, за което се борим, е добрият вкус, мярката и себеуважението, част от което е и уважението към езика, чрез който общуваме и се изразяваме.
Гости и „съавтори“ на предаването са най-добрите езиковеди от Института за български език при БАН, от СУ и другите университети в страната, изявени български творци, учители, студенти, ученици и слушатели.
Награда „Сирак Скитник“ през 2014 г. Предаването няма аналог в националния ефир като запазена територия на траен интерес към темата за езика изобщо, българският език и реч.

Екип на предаването: Венета Гаврилова, Зорка Мирчева

Публикации

Секс под прикритие

• Независимо дали става въпрос за реклама на автомобили, сладолед, козметика или лекарства, сексуалният подтекст е почти задължителен. Загатнат, откровен, натрапчив. Най-директните и запомнящи се послания са като че ли визуалните, но словесните също вършат..

публикувано на 14.02.17 в 17:05

По, най, супермега…

• Мъдри хора и специалисти ни съветват да не се сравняваме с околните, а само със себе си. Чудесен съвет, но знаете колко е трудно да се изпълни. Ние не можем без сравнения – някой е по-богат, друг по-красив, трети по-умен, по-известен, най-популярен,..

публикувано на 07.02.17 в 17:05

За финансовата грамотност на учениците

Една от водещите глобални технологични компании за разплащания започва кампания „Нашите пари“, част от която е образователна програма за финансова грамотност за ученици от 9-и до 11-и клас. Според представително проучване, поръчано от компанията, малко..

публикувано на 02.02.17 в 11:05

Излишна отживелица ли е да се учи ръкопис?

• След като в някои държави писането на ръка и особено с ръкописни букви постепенно отпада от учебната програма за сметка на боравенето с клавиатура, си задаваме въпроса, наистина ли това умение е излишно за съвременния човек. Вярно е, че, съоръжени с..

публикувано на 31.01.17 в 17:00

Философията дава на децата свобода

От две години Катедрата по философия на Пловдивския университет е домакин на „Клуб за ентусиазъм и професионализъм”. Гл.ас. Евелина Варджийска е сред инициаторите на клуба, чиято цел според нея е да изгради професионална общност сред учителите по..

публикувано на 27.01.17 в 09:41

Политическото говорене и неполитическото чуване

• Анализаторите на речта на политици и държавници разбира се професионално тълкуват формулировките, посланията, казаното, загатнатото и премълчаното от тях. Полезно е повече хора да чуят анализите. Обаче много повече са тези, които подлагат на собствена..

публикувано на 24.01.17 в 17:00

За кого е лесен новият изпит по български език и литература за Софийския университет?

• Колеги от медиите, очевидно много далеч от тематиката образование, литература и български език, побързаха да се обезпокоят, че новият формат на кандидатстудентския изпит по български език и литература на Софийския университет „смъква летвата” за прием в..

публикувано на 17.01.17 в 17:00

Не си по-голям от хляба!

• А ако обобщим, никой не е по-голям от хляба, макар че мнозина, които са си осигурили доволно и сиренцето, се вземат за великани. Но да не се занимаваме с тях. Думата ни е за тези великолепни изрази, част от устното творчество на народа ни, в които..

публикувано на 10.01.17 в 16:50

Змейове, диви хора, баба Виренка…

• Те населяват митологията и речта, съхранени от жителите на уникалното село Еркеч, днес Козичино. Еркечани с гордост се смятат за преки наследници на Аспаруховите воини, пазят ревностно диалекта и традициите си и не пренебрегват древните предписания за..

публикувано на 03.01.17 в 16:55
Български запалянко влезе в английската преса с това, че взе като собствено името на Манчестер Юнайтед и си татуира емблемата на тима на челото

С името шега не бива

• Съвсем сериозно казано, все по-голяма част от имената, които новородените български граждани получават в дар от родителите си, звучат по-скоро като шега. Вдъхновения да искаш – актьори, манекенки, спортисти, футболни отбори, певци, модни марки, цветя,..

обновено на 27.12.16 в 16:46