За думите

вторник, от 15.30 до 17.00 часа

Предаването търси баланса между познанието и забавлението, между пуристичните нагласи на част от аудиторията и приемането на естествения развой на езика. Намира го като говори за езика ни пристрастно, но не патетично, популярно, но не популистки, познавателно, но не назидателно. „За думите” не е курс по български език и не се бори за чистотата на българския език. „За думите” е разговор за езика/езиците, за българския език, за речта на различните хора, поколения и групи, които говорят български. Това, за което се борим, е добрият вкус, мярката и себеуважението, част от което е и уважението към езика, чрез който общуваме и се изразяваме.
Гости и „съавтори“ на предаването са най-добрите езиковеди от Института за български език при БАН, от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и другите университети в страната, изявени български творци, учители, студенти, ученици и слушатели.
Награда „Сирак Скитник“ през 2014 година. Предаването няма аналог в националния ефир като запазена територия на траен интерес към темата за езика изобщо и българския език и реч.

Екип на предаването: Венета Гаврилова, Зорка Мирчева
Връзка с екипа: тел. 02 987 50 36 и zadumite@bnr.bg

Публикации

Първият запазен ръкописен българско-италиански речник от Възраждането

Дело е на католическия мисионер П. Маурицио да Кастеладзо, за да улесни контактите с паството му, вероятно в района на гр. Раковски. Освен интересните сведения за езика и търсенето на съответствия между българския и италианския като звукове, лексика,..

публикувано на 12.11.19 в 17:10
Н. Пр. Мачей Шимански и Венета Гаврилова

Дипломация и език – Н. Пр. Мачей Шимански за Клуба на посланиците, говорещи български език

Каквото и да си говорим за клопките и препятствията, които езикът поставя пред искреността, естествеността и правдивостта в отношенията ни, той е най-съвършеното средство за изразяване и общуване, създадено от човека и създало човека. Езикът безспорно е..

публикувано на 05.11.19 в 17:41
Владимир Диков, Надежда Неделчева, Венета Гаврилова и Асен Великов (от ляво надясно)

Езиците на любовта и свързването

Българската реч може да звучи с особен акцент, необичаен за нас, родените и живеещите в държавата България. Още по-необичайно за нас днес е чрез българската реч да се изказват дълбоки, пламенни и съкровени чувства към родината България. България – реална..

публикувано на 29.10.19 в 17:05

Ученическото „хулиганство“ в интернет е сигнал за възрастните

Темата за тормоза чрез интернет платформите започва да ни интересува най-вече когато ние или наши близки се окажем в ролята на потърпевши и разберем, че никой не е застрахован. Когато това се случи, става ясно колко всъщност сме неподготвени да..

публикувано на 26.10.19 в 09:10

Шкембе чорба, кафе машина, офис мениджър

Прави впечатление, че в последните десетилетия употребяваме все повече съчетания, в които съществителното е определено от друго предхождащо го съществително, а не от прилагателно име или предложно съчетание. Не казваме „интернетна връзка“, „джендърно..

публикувано на 22.10.19 в 17:15

Eзиците на коренните жители на Канада и Аляска

Езиците на северноамериканските индианци са близо 300, повечето принадлежат към 29 семейства, а 27 са неопределени или изолирани според някои класификации. Опитите за класифицирането им започват в първите десетилетия на 19-и век и търпят корекции и..

публикувано на 16.10.19 в 08:40
Нейтън Купър, Василена Радева и Венета Гаврилова в студиото на програма „Христо Ботев“

Театър срещу боклучените чудовища

Изкуството не може да остане безразлично към жизненоважните проблеми на съвремието – с това убеждение трупата на „Паник бутон театър“ изнася спектакли на открито пред деца от различни райони на столицата „Боклученото чудовище“ разсмива, но и подтиква към..

публикувано на 09.10.19 в 11:05

Полени или полети, изпени или изпети

Цветята са полети, песните са изпети, листата са ответи, нивите са засети… или засени, отвени, изпени, полени… поне за една от тези форми сте се замисляли как е правилно да се каже. Не се притеснявайте, защото не само вие се колебаете.  В същност става..

публикувано на 08.10.19 в 17:15
Биляна Радева-Гезенчова (вляво) и Венета Гаврилова

Една данна от дебата или за единственото множествено число

Ако отворите многотомния академичен речник на българския език, ще видите, че съществителни като „аплодисменти“, „данни“, „дебати“, „деди“, „грънци“, „анали“, „янки“, „очила“, „гащи“ и т.н. се употребяват само в множествено число. На практика обаче ще чуете..

публикувано на 01.10.19 в 17:05
Проф. Флорентина Бадаланова-Гелър на премиерата на книгата си „Книга сущая в устах: фольклорная библия бессарабских и таврических болгар“

Устната народна „библия“ на бесарабските и таврийските българи

Историите за сътворението на света, за дядо Боже и дявола, за първите хора и техните премеждия се разказват от векове с простите, но безкрайно живописни, конкретни и мелодични думи на старинните български диалекти, съхранени в Бесарабия и Таврия. Според..

публикувано на 24.09.19 в 17:15