За думите

вторник, от 15.30 до 17.00 часа

Предаването търси баланса между познанието и забавлението, между пуристичните нагласи на част от аудиторията и приемането на естествения развой на езика. Намира го като говори за езика ни пристрастно, но не патетично, популярно, но не популистки, познавателно, но не назидателно. „За думите” не е курс по български език и не се бори за чистотата на българския език. „За думите” е разговор за езика/езиците, за българския език, за речта на различните хора, поколения и групи, които говорят български. Това, за което се борим, е добрият вкус, мярката и себеуважението, част от което е и уважението към езика, чрез който общуваме и се изразяваме.
Гости и „съавтори“ на предаването са най-добрите езиковеди от Института за български език при БАН, от СУ и другите университети в страната, изявени български творци, учители, студенти, ученици и слушатели.
Награда „Сирак Скитник“ през 2014 г. Предаването няма аналог в националния ефир като запазена територия на траен интерес към темата за езика изобщо, българският език и реч.

Екип на предаването: Венета Гаврилова, Зорка Мирчева

Публикации
Ангел Игов (вдясно на снимката)

Любов по списък – задължителната литература в училище

Когато се оплакваме, че днешните поколения не четат книги, дали сме наясно, че любовта към четенето системно и методично се убива в самото училище. Чрез безумния начин, по който се „преподава“ литература, чрез списъците със задължителни автори и..

публикувано на 27.04.17 в 10:05
Проф. Светлана Стойчева (вляво) и Венета Гаврилова в студиото на предаването.

Чавдарчето е примерно дете…

Добро, послушно, ученолюбиво, прилежно, трудолюбиво, бдително, дръзновено, отговорно… Откакто през Възраждането у нас прохожда литературата за деца, тя с малки изключения явно или скрито възпитава младите читатели, представяйки им положителни и отрицателни..

публикувано на 25.04.17 в 17:10

Как да говорим с децата за секса и сексуалността

За това, разбира се, няма универсална рецепта, но разговор е задължително да има, защото свръхсексуализираната среда, в която живеем, бомбардира сетивата и възприятията на малките с информация, която най-често е изопачена и несъобразена с техния интерес...

публикувано на 20.04.17 в 11:35

Гащи няма, гайда иска!

С този колоритен израз старите българи са осмивали лекомислието да се стремиш към нещо не дотам важно, при положение че ти липсва най-необходимото. Не че и днес не правим същото, само дето не го наричаме с тези думи. Думата, която по-специално не се връзва..

публикувано на 18.04.17 в 16:45

В интернет с "Големият до мен"

За 22 април е насрочено осмото поредно състезание по информационни технологии „Големият до мен“ в софийското 134 СУ „Димчо Дебелянов“. Темата тази година е „Зелена София“. Състезанието е за ученици от 5, 6, и 7 клас, в три отделни групи със задачи,..

публикувано на 12.04.17 в 10:05

Бог в думите

И най-заклетият атеист не може да твърди, че не споменава името Божие. Всички го произнасяме поне няколко пъти на ден. Сещаме се за някой Богдан, Теодор, Божана, Божил… Купуваме нещо на безбожни цени… Казваме сбогом на илюзиите…За бога, братя… призовава..

публикувано на 11.04.17 в 17:15
Името на река Осъм е от тракийски произход и се тълкува като „каменна река”.

Тракийски водни наименования

Макар че писмените сведения за езика на древните обитатели на земята ни са малко и са от гръцки и латински източници, все пак думите, най-вече собствени имена, от тракийски произход са немалко. Най-старите са имената на водни обекти, особено на по-големите..

публикувано на 28.03.17 в 17:40

Образованието – най-приоритетният приоритет

Отдавна думата „приоритет“ не прави впечатление на никого у нас. Доста занемарени от институциите и властимащите области от живота на страната ни бяха наричани с нея без това да си проличи на практика. Та и образованието отколе е приоритет на думи. В..

публикувано на 28.03.17 в 11:00

Речта в медиите - между политическата коректност и враждебността

Къде се коренят тези две противоположни проявления, които шестват по страниците на печатните и електронните медии и социалните мрежи. Не са ли двете лица на една и съща монета или се основават на различни културни традиции и ценности. Дали толерантността,..

публикувано на 21.03.17 в 16:50

1000 приятели или 1000 гроша?

Как са гледали на приятелството нашите прадеди, ако съдим по кратките словесни умотворения, останали от тях, някои от които все още използваме, макар че днес представата ни за приятелство е по-различна. В самата етимология на думите другар и приятел е..

публикувано на 14.03.17 в 16:55