За думите

вторник, от 15.30 до 17.00 часа

Предаването търси баланса между познанието и забавлението, между пуристичните нагласи на част от аудиторията и приемането на естествения развой на езика. Намира го като говори за езика ни пристрастно, но не патетично, популярно, но не популистки, познавателно, но не назидателно. „За думите” не е курс по български език и не се бори за чистотата на българския език. „За думите” е разговор за езика/езиците, за българския език, за речта на различните хора, поколения и групи, които говорят български. Това, за което се борим, е добрият вкус, мярката и себеуважението, част от което е и уважението към езика, чрез който общуваме и се изразяваме.
Гости и „съавтори“ на предаването са най-добрите езиковеди от Института за български език при БАН, от СУ и другите университети в страната, изявени български творци, учители, студенти, ученици и слушатели.
Награда „Сирак Скитник“ през 2014 г. Предаването няма аналог в националния ефир като запазена територия на траен интерес към темата за езика изобщо, българският език и реч.

Екип на предаването: Венета Гаврилова, Зорка Мирчева

Публикации

За кого е лесен новият изпит по български език и литература за Софийския университет?

• Колеги от медиите, очевидно много далеч от тематиката образование, литература и български език, побързаха да се обезпокоят, че новият формат на кандидатстудентския изпит по български език и литература на Софийския университет „смъква летвата” за прием в..

публикувано на 17.01.17 в 17:00

Не си по-голям от хляба!

• А ако обобщим, никой не е по-голям от хляба, макар че мнозина, които са си осигурили доволно и сиренцето, се вземат за великани. Но да не се занимаваме с тях. Думата ни е за тези великолепни изрази, част от устното творчество на народа ни, в които..

публикувано на 10.01.17 в 16:50

Змейове, диви хора, баба Виренка…

• Те населяват митологията и речта, съхранени от жителите на уникалното село Еркеч, днес Козичино. Еркечани с гордост се смятат за преки наследници на Аспаруховите воини, пазят ревностно диалекта и традициите си и не пренебрегват древните предписания за..

публикувано на 03.01.17 в 16:55
Български запалянко влезе в английската преса с това, че взе като собствено името на Манчестер Юнайтед и си татуира емблемата на тима на челото

С името шега не бива

• Съвсем сериозно казано, все по-голяма част от имената, които новородените български граждани получават в дар от родителите си, звучат по-скоро като шега. Вдъхновения да искаш – актьори, манекенки, спортисти, футболни отбори, певци, модни марки, цветя,..

обновено на 27.12.16 в 16:46

Думите на 2016 година

• По традиция на предаването в края на годината студенти по журналистика коментират избора на дума на годината от различни световни институции. Според Оксфордския речник например думата на 2016 е post-truth, несполучливо преведена на български като..

публикувано на 20.12.16 в 16:50

Езикът на св. Климент Охридски

• Как са звучали словата на най-изявения сред учениците на светите братя Кирил и Методий. Какви са особеностите на езика му – разговор с проф. Анна-Мария Тотоманова в края на годината, в която отбелязахме 1100 години от кончината на учителя, писателя,..

публикувано на 13.12.16 в 16:45

Мене ме, мамо…

Защо не казваме просто „струва ми се“, а „на мене ми се струва“ или „видяхме Мони вчера“, а „Мони го видяхме вчера“. Защо вместо „Тая работа изглежда гнила“, понякога предпочитаме да кажем „Тя, тая работа изглежда гнила“, вместо „Иван непрекъснато се хвали“..

публикувано на 06.12.16 в 17:05

Мъдрец, умник, хитър зъб

Многобройни са имената на кътните зъби в българските родопски говори. Разнообразието от наименования се дължи на различните мотивации за установяването им. Самото съчетание „кътен зъб“ е част от задължителната лексика, която служи за определяне на..

публикувано на 29.11.16 в 17:05
Българско училище за роден език в Будапеща. Рисунка: Илия Дачев

Езикът на дядовците от България

Вече няколко поколения от потомците на българските градинари в Унгария съхраняват езика и културата на своите предци. Дали традицията продължава, как гледат на българския език днешните млади. Освен технологията за отглеждане на зеленчуци, внасят ли..

публикувано на 22.11.16 в 17:08

Имената на Млечния път в балканските езици

Кумова слама, Попово сено, Кръстников път, Път на робите, Римски път, Път на слепите и грешните, Поясът на земята… Много образни и пъстри са имената, с които традиционните жители на Балканите са назовавали нашата галактика. В разнообразието обаче има..

публикувано на 15.11.16 в 17:05