За думите

вторник, от 15.30 до 17.00 часа

Предаването търси баланса между познанието и забавлението, между пуристичните нагласи на част от аудиторията и приемането на естествения развой на езика. Намира го като говори за езика ни пристрастно, но не патетично, популярно, но не популистки, познавателно, но не назидателно. „За думите” не е курс по български език и не се бори за чистотата на българския език. „За думите” е разговор за езика/езиците, за българския език, за речта на различните хора, поколения и групи, които говорят български. Това, за което се борим, е добрият вкус, мярката и себеуважението, част от което е и уважението към езика, чрез който общуваме и се изразяваме.
Гости и „съавтори“ на предаването са най-добрите езиковеди от Института за български език при БАН, от СУ и другите университети в страната, изявени български творци, учители, студенти, ученици и слушатели.
Награда „Сирак Скитник“ през 2014 г. Предаването няма аналог в националния ефир като запазена територия на траен интерес към темата за езика изобщо и българския език и реч.

Екип на предаването: Венета Гаврилова, Зорка Мирчева

Публикации
Стоян Венев, фрагмент

За тънкио намек и дебелио край

Става дума за не дотам свенливия и не дотам деликатния еротичен фолклор на предците ни. Впрочем, както и с всяка друга тема, от значение е кога и с кого говориш за „онези” неща. Мъжката подпийнала компания в селската кръчма или женската, също почерпена, на..

публикувано на 13.02.18 в 17:15
Последното международно изследване PISA показва, че българските деветокласници нямат умения за работа в екип

Клас = екип?

Не, ако трябва да отговорим с една дума. Разликите са съществени – екипът има обща цел, членовете му имат роля в групата, различна от социалните ни роли, те получават и дават подкрепа на останалите и разчитат на обратна връзка, коректив за решенията и..

публикувано на 13.02.18 в 10:23
Някои култури са видели нежното пролетно кокиче като снежна капчица, други – като нещо, скрито под снега, трети – пробиващо снега.

Език и култура

Те са така вплетени и взаимно определящи се, че е излишно да спорим чие е първенството. Тръгвайки от езика обаче и разчитайки знаците, вградени в него от забравените времена на първите му носители, можем да достигнем до показателни особености за..

публикувано на 06.02.18 в 17:10

Педагогика на травмата

Съчетаването на двете понятия е необичайно за нас, но в страните от западната част на Европа то назовава направление в педагогиката и реална практика. За разлика от терапията, необходима в случаите на преживяна от детето травма, педагогиката на травмата има..

публикувано на 01.02.18 в 15:07
Фотоколаж: Росица Михова

Бабината совалка в космоса на метафорите

Назоваването на нещо непознато чрез нещо познато е явление старо, колкото е стар и езикът. На него се дължи огромното изобилие от метафори, с които си служим всекидневно. Освен ярките авторски метафори на майсторите на словото, които ни удивляват и..

публикувано на 30.01.18 в 17:10

Образованието като култура, културата като радио

Европейска традиция е да се поддържа обществено радио, а в общественото радио да има програма за образование и култура. Слава богу, в това отношение се вписваме в европейското. Защото комерсиалният модел, присъщ на северноамериканската медийна среда, и..

публикувано на 25.01.18 в 16:11
Петър Увалиев

Петър Увалиев и „преобразителното сито“ на радиото

Метафората е на самия Увалиев и с огромни угризения я изваждам от блестящия наниз от старателно подбрани и съчетани думи, образи, културни цитати, духовити закачки и самоирония в едно от словата му, запазени в Златния фонд на БНР. Забележително е, че..

публикувано на 24.01.18 в 17:05
Цирковите артисти настояват „да се спре с негативните асоциации с думата „цирк“

А какво да кажат философите, кукловодите, бавачките…

Иде реч за професиите, длъжностите и институциите, чиито имена служат за негативни метафори. Поводът е отвореното писмо на цирковите артисти, в което те настояват „да се спре с тази негативна и обидна асоциация с думата „цирк“. Означава ли това, че като..

публикувано на 23.01.18 в 16:50

Кой (с) кого или взаимодействието между езиците

Явлението нито е ново, нито е завършено – когато народи, етноси и други общности, говорещи различни езици, се срещат, общуват или съжителстват под каквато и да е форма, езиците им също си взаимодействат. Както при човешките и културните контакти, и в..

публикувано на 16.01.18 в 17:00

Лаф да става!

• Ако и народното словотворчество да остава на заден план в днешно време, хората никога няма да се откажат да създават свои словесни творения за собствено удоволствие и употреба. Някои от тях са толкова сполучливи, че намират разпространение не само в..

публикувано на 09.01.18 в 16:40