За думите

вторник, от 15.30 до 17.00 часа

Предаването търси баланса между познанието и забавлението, между пуристичните нагласи на част от аудиторията и приемането на естествения развой на езика. Намира го като говори за езика ни пристрастно, но не патетично, популярно, но не популистки, познавателно, но не назидателно. „За думите” не е курс по български език и не се бори за чистотата на българския език. „За думите” е разговор за езика/езиците, за българския език, за речта на различните хора, поколения и групи, които говорят български. Това, за което се борим, е добрият вкус, мярката и себеуважението, част от което е и уважението към езика, чрез който общуваме и се изразяваме.
Гости и „съавтори“ на предаването са най-добрите езиковеди от Института за български език при БАН, от СУ и другите университети в страната, изявени български творци, учители, студенти, ученици и слушатели.
Награда „Сирак Скитник“ през 2014 г. Предаването няма аналог в националния ефир като запазена територия на траен интерес към темата за езика изобщо и българския език и реч.

Екип на предаването: Венета Гаврилова, Зорка Мирчева

Публикации

Простете ни, деца, за имената, които ви дадохме!

Една американска майка кръстила дъщеря си Иклипс (затъмнение), защото я родила в деня на слънчевото затъмнение. Изводът e, че затъмнението, обхващащо умовете на младите родители, когато избират име на рожбите си, е всеобщо. Това не пречи да се дивим и маем..

публикувано на 12.12.17 в 16:45
Емилия Иванова, директор на 90-о СУ „Хосе де Сан Мартин“

Да се доверим (ли) на младите учители?

Въпросът съвсем не е риторичен. Един от най-странните аргументи, с които съм чувала училищен директор да мотивира родителите да запишат децата си в неговото училище, беше, че учителският състав е предимно от „старата школа“, на пенсионна и следпенсионна..

публикувано на 08.12.17 в 10:55
Снимка от връчването на стипендии на 10 талантливи деца с увреждания. Помощта е 17 756 лв., събрани от продажбата на книгата на Кристиян Григоров

Кристалната планета на думите и музиката

Това е планетата на един удивителен млад човек – Кристиян Григоров, познат като Крис от записите на песните, създадени за него от изявени и обичани автори. „Мойта планета е чисто кристална, единствена в небесната вис. Тя, повярвайте, е напълно реална – на..

публикувано на 06.12.17 в 10:14
Инга Павула, директорка на „Център по методология“ в сектор „Образование“ на община Вентспилс, Латвия

Инга Павула: Губим опитните учители

Учителското съсловие застарява, търсят се млади учители, след няколко години училищата ще останат без кадри… Покрай тревогите с подмладяването на учителските кадри по-възрастните учители някак си остават на заден план. Или сме склонни да се доверим..

публикувано на 01.12.17 в 10:02

Нещо общо между поезията и финансите? - метафоричният език

Когато чуете съчетанието „златни белезници” и нямате специализирани познания в една конкретна област от човешката дейност, за какво ще си помислите - за поезия, романтична история, е, може и чалга хит да си представите - там е пълно със златни клетки и..

публикувано на 28.11.17 в 16:50

Новите технологии в училище – въпросът не е „дали“, а „как“

Навярно това най-ясно разбират хората, които всеки ден се изправят пред нашите „електронни“ деца. Дали включването на информационните технологии в работата на учителите обаче може да е полезно, пълноценно и удовлетворяващо, ако за самите тях то е просто..

публикувано на 24.11.17 в 09:35

Познах те по гласа!

Специалистите твърдят, че гласът на всеки от нас е уникален като линиите на ръката. Затова все повече ще чуваме да се говори за „гласов отпечатък“, а приложенията му като индивидуален код за разпознаване ще се увеличават. Гласовата биометрия е метод, който..

публикувано на 21.11.17 в 17:00

Устойчиви промени или ефектни псевдостратегии в образованието

Това се опитва да установи вторият мониторингов доклад на сдружение „Образование България 2030“. Сдружението обединява над 40 организации от частния, обществения и социалния сектор около убеждението, че всички български деца имат право на качествено..

публикувано на 17.11.17 в 09:15

Няма нищо по-старо от речника на новите думи

Като всяко обобщение и това е доста пресилено, но помислете си в ускорения ход на времето през последните тридесетина години колко нови думи се появиха и колко изчезнаха или поне се спотаиха в книги и речници. Някои от новите си внесохме направо от..

публикувано на 14.11.17 в 16:50

Свободата, брат…

… е не само относителна, но и многолика. В края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ век - последният голям политически и обществен прелом в страната ни, думата „свобода” се произнасяше често, понятието свобода се обсъждаше разпалено, дори ожесточено,..

публикувано на 07.11.17 в 16:55