Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за баса Георги Енев

Старозагорската опера

На 24 януари се навършиха 100 години от рождението на българския бас Георги Енев - прекрасен певец, дългогодишен солист на Старозагорската опера.

Роден в Карлово, още като ученик Енев участва в Пловдивското певческо дружество, ръководено от Ангел Букурещлиев и Петко Стайнов. Учи при известния певец Александър Краев и участва в няколкото опита за създаване на оперен театър в Пловдив през 30-те години на ХХ век. В Стара Загора се установява през 1950 г. и остава солист в трупата на Операта в града до края на живота си. Дебютира в "Трубадур" от Верди през 1951-ва.

В дългата си кариера Георги Енев изпълнява 50 централни басови партии и гостува в повечето оперни театри в страната. Яркото му сценично присъствие и мощен глас го нареждат до най-големите български баси като Михаил Попов, Стефан Еленков, Стефан Циганчев и др.

Чуйте повече за живота на певеца и негово изпълнение от Златния фонд на БНР в рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14