Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Демонстриращото тяло

Възможностите на човешкото тяло да изразява социални каузи обсъждаме с д-р Стоян Ставру, преподавател по гражданско право в СУ „Св. Климент Охридски“, Пламен Сивов от фондация "Покров Богородичен" и Петър Горанов, преподавател по етика в СУ „Св. Климент Охридски“. Свои гледни точки представят и психологът Мирослав Маринов и не на последно място майсторът на татуировки и пиърсинг Емил Сапаревски.

Предаването е осъществено с помощта и изключителното съдействие на стажант-репортерките: Николета Парашкевова, Силвия Георгиева, Стефани Вакарелийска и Таня Димова.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлозар Гагов и Емил Янев

Мостове над времето

В епизод 375 „Трамвай по желание“ среща своята публика с режисьора Светлозар Гагов чрез най-новото му поприще – разработване на съвместен културен евророект между България и Румъния. Всъщност целта на кампанията е да се съборят културните граници между двете страни в пространството между съседните Никопол и Турну Магуреле. В това..

публикувано на 20.02.20 в 18:57
Д-р Анета Риналди, артдиректор на „Луксарт“ – Рим

„Българската галерия“ в Рим

В най-артистичната част на историческия център на Рим, Трастевере, се намира един оазис за българска култура и изкуство, едно пространство, което римляни и гости на града наричат „Българската галерия“. Това е галерия „Луксарт“ и представя както утвърдени имена на нашето изобразително изкуство, така и много български артисти, които през последните години..

публикувано на 20.02.20 в 16:20
Бойка Асиова

За Разлог и песните с биографии

Писателката Бойка Асиова споделя за пътищата на своите герои и за пътищата, по които тя е минала. Разтваряме романите „Вълчицата излиза привечер“, „Яловата вдовица“, която в края на миналата година излезе на турски език, „Лудовица“ и „Запеските“ и няма голяма изненада, че повечето пътища ни водят към Разлог – място, пълно с истории. А Бойка Асиова..

публикувано на 20.02.20 в 16:02
Кадър от документалния филм „Мълчание с достойнство“ на Адела Пеева

Българското кино – акцент на 24-тия международен София филм фест

От 2002-ра до 2020 г. в програмата Ново българско игрално кино на София филм фест са представени публични прожекции на 191 български игрални филма. Отделно са документалните премиери, миноритарните копродукции и класически български филми. От 2003 г. в програмата на фестивала съществува и традиционният конкурс за български късометражен филм.  В тази..

публикувано на 20.02.20 в 14:29

Анжелина Пенчева – преводач на месец февруари

Гост в поредицата „Преводач на месеца“ в Литературния клуб на Столичната библиотека е доц. д-р Анжелина Пенчева, преподавателка по чешки език и литература и известна наша преводачка.Тя беше представена от журналиста и литературния критик Емил Басат и преподавателя по чешка литература в СУ доц. д-р Добромир Григоров. На вечерта присъстваха много колеги..

публикувано на 20.02.20 в 10:23