Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директно от Студио 2 на Радио Шумен "Делото на проф. Венета Вичева и нейните следовници" - на 4 април от 19.30 часа по програма "Христо Ботев"

проф. Венета Вичева
Предаването е посветено на голямата българска хорова диригентка проф. Венета Вичева, свързала неразривно своя житейски и творчески път с родния си град Шумен. В открита телефонна линия радиослушателите ще могат да се включат със свои спомени, както и с впечатления от концертни изяви през изминалата година на хоровете „Бодра песен“ и „Родни звуци“, ръководени сега от Деница Узунова и д-р Николай Андриянов. Двамата диригенти ще бъдат в студиото, заедно със Светлин Пламенов, завеждащ направление "Култура" в ежедневника „Шуменска заря“.
Вечерта ще открие кметът на града Красимир Костов, а ефирния телефон за връзка е 054/ 855 175. Включени са и много интервюта, осъществени в Шумен с музиканти и личности, имали тясна връзка в различни години с проф. Венета Вичева.
В предаването ще звучат избрани записи на съставите „Родни звуци“ и „Бодра песен“; ще си припомним и гласа на тяхната именита диригентка от интервюта, съхранени в „Златния фонд“ на БНР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
The Singing Loins

The Singing Loins от Рочестър откриват есенния "пънк-джаз" сезон

"Автентичната сурова фолк банда от делтата на Медуей", The Singing Loins ще открие есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз" тази събота (14 септември) в клуб "Сингълс", където вече си стана традиция да идват групи от същата кръвна група ( като испанците Guadalupe Plata, американците Left Lane Cruiser, французите Les Lulliies, a дори и Violons..

публикувано на 11.09.24 в 19:58

Дипломация в ритъма на шлагер

Музиката е феномен, който може да възпитава, да разказва истории, да променя нагласи и да формира вкусове. Певецът Христо Паскалев , известен  у нас и в чужбина като Паскал е живото доказателство за силата на музиката като средство за дипломация и културно общуване. В "Нашият ден" разговаряме са Паскал за албума "Шлагерите на Европа" , в..

публикувано на 11.09.24 в 14:39

aBOVe the ROCK над Бов: Да се видим на скалите, защото ще е повече от музика

От 13 до 15 септември сред красивия пейзаж и чистия въздух на Искърското дефиле ще се проведе фестивала aBOVe the ROCK . Повече за музикалното събитие, което ще се извиси над планинското село Бов разказва в "Нашият ден" организаторът Зорница Митин . По думите на Митин посетителите на фестивала ще имат шанса да чуят разпознаваеми имена..

публикувано на 11.09.24 в 09:16

Василена Серафимова с рецитал на "Аполония"

Последният концерт в Археологическия музей на "Аполония" беше на Василена Серафимова. Световноизвестната перкусионистка завършва НУИ "Панайот Пипков" в Плевен, след което се дипломира с магистърски степени в Националната регионална консерватория във Версай и във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж. Специализирала е в..

публикувано на 09.09.24 в 15:05

Директно излъчване на концерти - част от есенната програмата на ММФ "Варненско лято"

През септември Международният музикален фестивал "Варненско лято" продължава с модула "Ренесансова и барокова музика" и Международен симпозиум. "И тази година сме се опитали да дадем възможност ценителите на елегантния старинен звук, да разширят познанията си за европейския музикален барок. – сподели артистичният директор на фестивала "Варненско лято"..

публикувано на 09.09.24 в 13:11