Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит благослови вярващите за Цветница

Снимка: БГНЕС

Негово светейшество патриарх Неофит оглави празничната Света литургия за Цветница. Стотици столичани изпълниха патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" с върбови клонки в ръце - символ на вярата, че и ние, както и древните жители на Йерусалим, посрещаме Исус Христос като Спасител. Патриарх Неофит благослови вярващите и пожела благоденствие на целия български народ. 

Празникът Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден - една седмица преди Великден, и е един от най-хубавите пролетни празници. 

Жени от Хасково дариха празничен обяд на деца в неравностойно положение. Според благодетелките обаче, най-важното за възпитаниците на Дом "Асен Златаров" е да бъдат обичани. Затова празнуваха заедно и си говориха за доброто,за надеждата и вярата.

Снежана Гарабед и Смиляна Нитова са категорични, че за добрината няма почивен ден, а благотворителността не е само за празници:

И смятам, че човек трябва всеки ден да прави по една добрина. Тези деца заслужават обич и внимание от всички.

Това ми дава сила и кураж и това ми е всекидневие. Това е моят живот.

Директорката на дома Невена Желязкова е именничка, но не празнува със семейството си, а с децата от дома: 

И както името ми носи символа на цвете и на красотата, аз обичам много, обичам хората около себе си. Най-много обичам децата и това ме кара да правя всичко за тях, така че всеки ден да виждам техните усмивки.

На площада в стария квартал "Вароша" в Ловеч започнаха тържествата по случай големия християнски празник Цветница. Ловчанският митрополит Гавраил отслужи Златоуста Света литургия в храма "Света Троица" и подари на дошлите християни върбови клонки за здраве и късмет. На един от мостовете над река Осъм жителите и гостите на Ловеч видяха традиционния ритуал по вода, в който близо 60 девойки на възраст между 7 и 15 години хвърлиха своите венчета. Най-напред в реката изплува венчето на 14-годишната Цвета Борисова, която беше обявена за кумичка на годината. Тя получи и короната за царица на празника и поведе кръшното хоро

Група майстори-занаятчии са изложили своите шатри. Част от тях демонстрират и традиционните български занаяти. Това се прави в Ловеч още от Възраждането и е стара традиция. Празникът ще продължи с концерт на младежки танцов състав - Ловеч, а по-късно продължава и традиционният събор на народното творчество с участието на състави от Ловешкия край, Априлци и Троян.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Патриарх Неофит ще оглави Светата литургия за Цветница

Негово светейшество патриарх Неофит ще оглави днес  празничната Света литургия за Цветница в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Българският патриарх ще благослови вярващите за празника Вход Господен в Йерусалим. На Цветница, на утренята в..

публикувано на 13.04.14 в 10:10