Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки музеи и галерии се включват в "Нощта на музеите"

Снимка: Венета Павлова

Десетки музеи и галерии в цялата страна ще приемат посетители до полунощ в рамките на европейската "Нощ на музеите", предлагайки изложби, концерти и различни артпрояви. 

Националната художествена галерия в София, освен постоянната си експозиция "Живопис и скулптура от ХХ век", ще представи изложбата "Графичните ателиета на Хуан Миро", както и портрети на известни българи. Точно в полунощ прозорците на бившия Княжевски дворец ще бъдат отворени, за да се чуе навсякъде величественото изпълнение "Многоя лета", посветено изцяло на 100-годишнината от рождението на великия български бас Борис Христов. 

Националният исторически музей, в допълнение към постоянните експонати, в "Нощта на музеите" ще покаже изцяло обновената експозиция на Зала 2 - "Античност", както и златното съкровище от Дъбене. 

В пространството около столичната Градска художествена галерия ще се състои концерт на българската кънтри група "Лили ъф дъ уест". В градинката пред Народния театър ще има изложба с най-доброто от хартиения артфест. "Мостът на влюбените" до НДК ще бъде украсен с фотопортрети на известни артисти, писатели и творци, дело на фотографа Симон Варсано. 

Авторски интерпретации на гладиаторски шлемове, които могат да бъдат изпробвани от всички желаещи, ще покажат в столичната "Арена ди Сердика". 

Назад във времето ще върне посетителите и оригинален пътуващ ретротрамвай, който ще се движи от 16 до 22 часа от площад "Възраждане" до площад "Журналист".

В рамките на Нощта на музеите, в Художествената галерия и Историческия музей в Добрич ще отворят врати  изложби на бижута и облекла, оръжия и снаряжения, ще се прожектират филми, ще бъде отворена и работилница на въображението. 

Четири музея в Ловеч ще се включат в „Европейската нощ на музеите“.

Във Враца европейската инициатива "Нощ в музеите" ще бъде отбелязана с работилници в Регионалния музей и ретро градинско парти в Етнографския музей. Гостите ще са повече млади хора, които ще бъдат облечени в будоара на 30-те, 40-те и 50-те години, със суинг, джаз музика, просто да си прекараме един чудесен ден, ще бъде от 16 до 19 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Историческият музей в Поморие се включва в "Нощта на музеите"

Историческият музей в Поморие се включва за първи път в инициативата Европейска нощ на музеите с оригинална програма.  Празникът ще започне в 16 часа с образователно ученическо състезание "Познавам ли моята България". След него са предвидени концерт по..

публикувано на 17.05.14 в 14:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три..

публикувано на 14.11.13 в 11:14