Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Радиоенциклопедия на смеха”: Различни ли сме в смеха си

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Народите се различават по чувството си за хумор, но понякога се откриват и прилики. Румънците и българите май се смеят на едно и също, по-озадачаващо е, когато един латиноамериканец намира за смешни вицовете на германците, но и това се случва. Ще стане дума за нюансите на смешното - от иронията до грубите шеги, както и за различните средства, с които се постига комичен ефект: думи, жестове, рисунки, особености в облеклото. Дори начинът, по който се изпълнява една песен може да буди смях, макар текстът й да е на непознат език. Специално внимание ще отделим на латиноамериканския и африканския хумор, които познаваме твърде малко. Естествено, няма да подминем и явлението с интернационализацията на хумора, защото в днешно време едни и същи вицове се разказват в различни части на света, само имената на героите в тях се сменят.
Събеседници: Н.Пр. Антон Пакурецу, посланик на Румъния, Ирина Симова, ръководител на Бюрото на община Виена в София, Вилем де Храве, директор „Връзки с обществеността” в Музея на комикса в Брюксел, Йоанна Новицка, университетска преподавателка в Сержи Понтоаз, Франция, литовската певица Сигуте Кунчус, дългогодишният изследовател на еврейския хумор Марсел Израел, Андрес Сааведра, чилиец по рождение, но от години преподавател по философия в СУ, младият бенинец Едуар Хинви, доброволец във Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа със седалище в София.

22 май


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русенският Образцов чифлик, днес Професионална гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев"

С указ № 374 от 13 декември 1879 г. на княз Александър I Батенберг, само година след Освобождението, започва историята на първото професионално училище в свободна България. Тя продължава и днес в Професионалната гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев". Само по себе си такова дълголетие е забележително, още повече, че училището оцелява във..

публикувано на 13.07.24 в 12:05

Програмиране на изкуствен интелект ще изучават във 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев"

"За учебната 2024-2025 година във 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев" е утвърден държавен план-прием за обучение по специалност "Програмиране на изкуствен интелект", а това означава, че нашите ученици могат да придобият професия програмист на изкуствен интелект от направления компютърни науки", съобщи в предаването "Следобед за любопитните" д-р..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Как да запаметяваме информация лесно?

Рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" насочва слушателското вниманието към нещо любопитно – мнемониката . Понятието се отнася към разнообразните техники за запаметяване на информация – за тях разказва Емилия Сотирова от психологичен център SOVA. Често в ежедневието човек изпитва затруднения да запомня факти, числа, имена..

публикувано на 12.07.24 в 09:21
Маршал Петен и първото правителство на режима на Виши през юли 1940 г.

Под сянката на Виши

На 10 юли 1940 г. във Франция е установен режимът на Виши – марионетното на нацистка Германия правителство на маршал Петен, което влиза в колаборация с окупаторите след разгрома на френската армия (въпреки надеждите, които е вдъхвала линията "Мажино"). За около 5 години страната се оказва под немски ботуш, който факт дълго време определя..

публикувано на 10.07.24 в 17:35
Д-р Пламен Димитров

Попитай психолога: За целувката и психичното здраве

В международния ден на целувката слушателите на "Семейно радио" се срещнаха с въпроси и отговори в първото издание на рубриката "Попитай психолога". Д-р Пламен Димитров анализира ключови аспекти в контекста на целувката и психичното здраве и подкрепи ефирната консултация с конкретни казуси – чуйте в звуковия файл.

публикувано на 10.07.24 в 10:15