Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за Стримон

БНР Новини
Разкопките в местността „Черешарника”

Стримон… Извиква усещане за натрупани хилядолетия, за почти библейски предания и хроники. Древни автори споменават Стримон като част от маршрута на различни племена, за техните мирни или воински преходи. Изглежда толкова отдавна, сякаш от безвремието…Но точно сега се нуждае спешно от време, във всеки смисъл! Метеорологично: да е топло, слънчево и сухо. За да бъде пълноценно и астрономическото време, което в наши дни се измерва с проекти и срокове. Колко бързо лети астрономическото време, питайте археолозите. Те провеждат спасителни разкопки при изграждането на съвременната автомагистрала „Струма“. За тях времето е ужасяващо кратко, особено когато вали и работата спира, а часовникът продължава да върти стрелките си…
Съвременната магистрала не чака. Тя е важна, нали помага да съкратим времето за транспорт.
Всъщност, нищо ново! Открили са го и древните, чиито пътища обикновено следват речното русло, най-пряката връзка! Стримон, някогашна Струма, лъкатуши между планински възвишения, свързвайки севера и юга. Самата Струма е „родена” в планина: на 2 246 метра надморска височина във Витоша, само на 250 метра южно от Черни връх! Спуска се към Чуйпетлово, Боснек. Преминава през областите Перник, Кюстендил, Благоевград, оттам – през северна Гърция, където се влива в Бяло или още Егейско море. Дължината на пътя й е 415, 2 км, от тях – 290 км на българска територия. В днешна Струма се вливат 24 реки с 90 притока. Край нея сега има 48 населени места, от тях – 43 в България, сред тях 9 града и 34 села. Останалите 5 села са в Гърция.
Реката носи името Стримон, което има важно място в митологията на траки и на гърци. Стримон е син на Океан и Тетида. Освен това е тракийски цар, също така речен бог. Има няколко варианта коя е неговата съпруга. Според единия, това е музата Евтерпа, т.е. „увеселяваща”, покровителка на музиката и лиричната поезия. Изобразявана е с флейта, дори казвали, че тя е създателка на двойната флейта.
Според друга легенда, неговата жена е Калиопа „сладкозвучната”, муза на епоса, красноречието и науката, най-мъдрата от музите. Носела писец и восъчна дъска…
Днес миналото край реката има други измерения: цифри, лотове, оперативни програми, километри. Как, например, вървят спасителните археологически проучвания на обект №3, ЛОТ 21 км 326, местността „Черешарника”?
От началото на април, когато започва работа на обекта, са ангажирани между 90 и 100 работника от град Дупница и околните села. Във време на безработица, това е шанс доста хора да припечелят някой лев за семейния бюджет.
При твърде неблагоприятните климатични условия тази година с много дъждове, вече е разкрита почти половината от терена за проучване. В хода на проучванията са намерени над 350 монети, включително и една колективна монетна находка, накити, предмети на бита, стопански градежи, големи съдове–питоси, изпълняващи ролята на зърнохранилища…
Ангажирани са археолози от няколко институции: Националния археологически институт с музей при БАН, Регионалните музеи в Кюстендил и Перник, Софийския университет, Историческия музей в Дупница…
Това, което се случва днес, утре ще бъде история. В нея обикновено почти не остава място за емоции.Сега имаме шанса да ги съпреживеем заедно с екипа. Защо са важни спасителните проучвания при изграждането на автомагистрала „Струма“ разказа в "А сега накъде?" доц. д-р Методи Даскалов от НАИМ при БАН.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18
Орхидея Палешников серапиас (снимка Теменужка Минева, група

Орхидеите в България: Епизод 4 – Разпространение и уязвимост

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 25.07.24 в 16:15

Илия Бешков, мъдрецът наивник

На 24 юли 1901 г. е роден един от най-забележителните творци в българската култура – художникът Илия Бешков. Художник, но и майстор на словото, и музикант, и философ; един от българите с най-разностранни таланти, както пише за него Иво Милев в своята биография за него. Аз бих добавил: мъдрец, но наивен мъдрец, тъй като дълго време отдава на..

публикувано на 24.07.24 в 17:20