Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Попиванов: Не мисля, че ходът на Станишев е паническо бягство

Председателят на БСП Сергей Станишев е внесъл молба в деловодството на Народното събрание за освобождаването му от длъжността на народен представител. По този начин лидерът на социалистите потвърждава избора си на евродепутат.

Не мисля, че е паническо бягство. Явно това е замислен и премислен ход, за който вероятно тепърва ще получим допълнителни потвърждения от самия него, заяви в предаването „12+3“ политологът Борис Попиванов.

Рано е да правим заключения относно кариерата на Сергей Станишев. Не бива да забравяме, че той самият никога не е заявявал изрично, че неговата амбиция е да бъде еврокомисар, че да оценяваме сегашните му ходове по тази логика.

Според Попиванов, макар и да няма норми, които да забраняват съвместяването на постовете на евродепутат и председател на партия, те не биха могли да бъдат изпълнявани едновременно така, че и в двете роли да се постигат най-добрите резултати.

Тепърва пред него остава да покаже как той си представя оперативното ръководство и на партията, и на парламентарната група в ситуация, в която той няма да може да присъства в голяма част от времето в страната и да даде един плавен преход може би към ново ръководство.

Политологът коментира и евентуална оставка на правителството на Пламен Орешарски:

Сигналите към правителството бяха няколко и те започнаха още в самата изборна нощ и бяха дадени в много явен и категоричен вид от другия партньор – от ДПС. Правителството има достатъчно много сигнали за своя краткосрочен хоризонт. Би могло да се погледне и от друга гледна точка – а именно, че през последните няколко седмици българското правителство и парламент, и въобще българските институции са остро и системно обвинявани в откъсване от водещата линия на европейско поведение, от оперативните програми, част от средствата по които бяха спрени и т.н. Със заминаването на Станишев в Брюксел все пак се потвърждава един европейски ангажимент на партиите, подкрепящи този кабинет.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Сергей Станишев избра Европарламента, но остава лидер на БСП

БСП ще изпрати до всички парламентарни партии официална покана за консултации в петък по дата за предсрочни избори. Избраният за евродепутат лидер на БСП Сергей Станишев напуска Народното събрание е другата новина от "Позитано 20". Председателят на БСП..

обновено на 24.06.14 в 17:09

Доц. Маринов: Един ръководител на партия не може да захвърли всичко и да бяга

В последните 25 години сме се нагледали на какво ли не в българската политика, но поне аз не съм бил свидетел на такъв акт, бих казал недостоен акт – един ръководител на партия не може по такъв начин да захвърли всичко и да бяга. Не ми е известен..

публикувано на 24.06.14 в 13:24