Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Маринов: Един ръководител на партия не може да захвърли всичко и да бяга

В последните 25 години сме се нагледали на какво ли не в българската политика, но поне аз не съм бил свидетел на такъв акт, бих казал недостоен акт – един ръководител на партия не може по такъв начин да захвърли всичко и да бяга. Не ми е известен случай и в европейската политика – ръководител на голяма утвърдена партия да отиде депутат в ЕП. Това коментира в предаването „12+3“ доц. Александър Маринов – преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, относно решение на лидера на БСП Сергей Станишев да напусне поста на народен представител и евентуално да замине като евродепутат в Брюксел.

Имаме оставка на Янаки Стоилов. Възниква въпросът кой сега ръководи БСП, кой говори от нейно име, как се взимат решенията в тази ситуация. Чух изказвания на хора, които нито формално, нито реално политическо право имат да бъдат говорители на БСП. Как ще реагира БСП на тази ситуация, защото това е един срив, който тя не е преживявала дори в най-тежките първи години на прехода. Това е огромен удар за БСП, който ще има големи последици. Въпросът е как тази партия ще реагира и дали ще може въобще да си стъпи на краката или ще се разпадне, така че да обслужи други интереси, други цели. Виждате АБВ с какво злорадство коментират процесите. Не мога да си спомня друг политически ръководител от годините на прехода да е постъпил по такъв начин.

Маринов подчерта обаче, че въпросът има и друг аспект – какво се случва в държавата:

Напоследък всички, дори опозицията в парламента, спряха да говорят за избори. Само че е много трудно връщане назад след всичко обявено след КСНС при президента. Обществото се настройва за нови избори. Много се съмнявам, че по такъв наистина необясним и задкулисен начин могат да се третират натрупаните проблеми. Не забравяйте, че вече на масата са проблеми, които застрашават обществото – свързани с банковата система, енергетиката, приходите в държавата, външнополитически въпроси. Държавата не е на автопилот, тя е в ступор и това е много опасно.

Доц. Маринов изтъкна също, че моментите на криза понякога дават шанс да се появят нови хора: Българската политика има нужда от нов тип ръководители и се надявам тази криза да бъде шанс такива хора да се наложат.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Сергей Станишев избра Европарламента, но остава лидер на БСП

БСП ще изпрати до всички парламентарни партии официална покана за консултации в петък по дата за предсрочни избори. Избраният за евродепутат лидер на БСП Сергей Станишев напуска Народното събрание е другата новина от "Позитано 20". Председателят на БСП..

обновено на 24.06.14 в 17:09

Борис Попиванов: Не мисля, че ходът на Станишев е паническо бягство

Председателят на БСП Сергей Станишев е внесъл молба в деловодството на Народното събрание за освобождаването му от длъжността на народен представител. По този начин лидерът на социалистите потвърждава избора си на евродепутат. Не мисля, че е..

публикувано на 24.06.14 в 13:05