Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корея с най-много награди на балетния конкурс във Варна

| обновено на 28.07.14 в 17:57
Снимка: www.varna-ibc.org

Завърши състезателната част на 26-ия международен балетен конкурс във Варна, който се провежда под егидата на ЮНЕСКО.

127 кандидати от 30 държави се състезаваха в юбилейната 50-а година от създаването на първия балетен конкурс в света - Варненската "балетна олимпиада". Корея печели общо 6 награди, Франция - 3, България, Италия, Китай, Русия, Украйна и Швейцария - по 1.

В младша възраст при юношите трета награда разделят Микола Городиский от Украйна и Георги Смилевски от Русия. Втора награда е за Джун-Хьок Джън от Корея. Първата награда печели Ю Ши от Китай.

При девойките българката Ралица Илиева печели трета награда. Втора награда е за Мико Маргарита Фогарти от Швейцария. Първа награда получава Съ-Ху Джун от Корея.

Специалното отличие Варна' 2014 в младша възраст се присъжда на Су-Бин Ли от Корея.

В старша възраст при мъжете трета награда и бронзов медал разделят Джеръми-Лу Кер и Юго Маршан от Франция. Втора награда и сребърен медал получава Дае Хан На от Корея. Първа награда и златен медал не се присъжда.

При жените Сара Ренда от Италия и Хи-Сън Ким от Корея разделят трета награда и бронзов медал. Втора награда и сребърен медал получават Хана О'Нийл от Франция и Йе-Рим Чой от Корея. Първа награда и златен медал не се присъжда.

"Гран При Варна" не се присъжда.

Председател на авторитетното 17-членно жури беше легендарният руски балетист и хореограф Владимир Василиев - единственият носител на "Гран При Варна" в първото издание на конкурса през 1964-а година. 

Наградите в 26-ата "балетна олимпиада" ще бъдат раздадени на бляскав галаконцерт в Летния театър във Варна на 29-и юли от 20.30 часа. Галаконцертът ще се предава пряко по Българската национална телевизия.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14