Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един месец с музиката на Англия

| обновено на 21.08.14 в 09:50 БНР Новини

Омъжих се за археолог, защото колкото по-стара ставах, толкова повече той ме оценяваше – думите са на първата дама на криминалния роман, родена в Англия през 1890 година – Агата Кристи. Освен дълбок изследовател на мистериите и изключителен познавач на отровите, изглежда е била и със специфично чувство за хумор.
Петдесет години преди раждането на великата авторка на крими истории в Англия е поставено началото на традиционен ритуал, продължаващ до наши дни. Следобедният чай с лека закуска между 16 и 18 часа, се е появил сред богатите класи, а както говорят историческите факти, идва от Анна Мария Ръсел, херцогиня на Бедфорд, дългогодишна приятелка на Кралица Виктория.

Може би на чаша чай през тези векове са взимани съдбоносни политически решения, обсъждани са светски клюки и разплитали безброй интимни интриги. Може би на чаша чай са се раждали грандиозни музикални и литературни произведения, на които ние съвременниците се наслаждаваме и до днес, в концертната зала или с книга в ръка.
През август в двете издания на поредицата „Един месец с музиката на Англия“ приятелите на програма „Христо Ботев“ ще се запознаят със актуалните имена на съвременната английска попсцена.

Ще звучат изпълнения на: Алиша Диксън, Ейми Уайнхаус, Елиар Фокс, Джеймс Артър, Шерил Кол, Лаура Мвула, „Уан Дайрекшън“, Ноути бой, Адел, Роби Уилямс, Ели Гулдинг, Габриел, Джон Нюман и други.

21 август, от 11.00 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Василена Серафимова с рецитал на "Аполония"

Последният концерт в Археологическия музей на "Аполония" беше на Василена Серафимова. Световноизвестната перкусионистка завършва НУИ "Панайот Пипков" в Плевен, след което се дипломира с магистърски степени в Националната регионална консерватория във Версай и във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж. Специализирала е в..

публикувано на 09.09.24 в 15:05

Директно излъчване на концерти - част от есенната програмата на ММФ "Варненско лято"

През септември Международният музикален фестивал "Варненско лято" продължава с модула "Ренесансова и барокова музика" и Международен симпозиум. "И тази година сме се опитали да дадем възможност ценителите на елегантния старинен звук, да разширят познанията си за европейския музикален барок. – сподели артистичният директор на фестивала "Варненско лято"..

публикувано на 09.09.24 в 13:11

Прекарвам все повече време без инструмент, мислейки за музиката и за това какво искам да кажа чрез нея

Аугустин Хаделих е известен със своята феноменална техника, проникновени и убедителни интерпретации, и завладяващ тон. Той се изявява многократно по най-големите световни концертни сцени. Свирил е с всички големи американски оркестри, както и с Берлинската филхармония, Симфоничния оркестър на Баварското радио, Концертгебау, Лондонския филхармоничен..

публикувано на 08.09.24 в 08:35

120 години от рождението на Любомир Пипков

През този месец музикалната ни и културна общественост отбелязва 120 години от рождението на бележития ни композитор, пианист и педагог Любомир Пипков. По този повод в ефира на програма "Христо Ботев" звучи много негова музика в студийни и документални записи. Общественик и творец със забелязващо се място в българската и европейската култура, възпитаник..

публикувано на 07.09.24 в 08:30

Арфистката Сузана Клинчарова с концерт на "Аполония"

Сузана Клинчарова има важен принос в изследването и транскрипцията на музиката за арфа. Неин проект е реализиран и изпълняван в продължение на десет години в образователната секция на Кметството на Париж. Като член на журито на най-престижния конкурс за арфа, тя редовно води майсторски класове в Европа и САЩ. Президент е на културната асоциация..

публикувано на 06.09.24 в 16:12