Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва реставрацията на Голямата епископска базилика в Пловдив

Мозайки в Голямата епископска базилика
Снимка: Уикимапия

В Пловдив започва реставрирането на Голямата епископска базилика в центъра на града. Археологическият паметник от 4-6 век е известен с богатите си и красиви подови мозайки. От години теренът е ограден и недостъпен за посетители. 

Близо 5 милиона лева ще инвестира в реставрацията на археологическия комплекс Фондация "Америка за България". Преди това Община Пловдив е закупила целия терен от частния му собственик за близо половин милион лева. Кметът на Пловдив Иван Тотев и представители на фондацията обявиха това точно една година, след като бяха възстановени мозайките в Малката базилика, която отвори врати за посетители през месец май.

Новият проект ще се изпълни в рамките на 3 години. Очаква се реалните дейности да започнат още през ноември.

Вероятно при бъдещите разкопки ще се разкрият поне още 200-300 квадратни метра от терена и така на практика ще бъдат експонирани приблизително 2 декара мозайки. Ангажимент на общината ще е да инвестира в изграждането на паркинг за туристически автобуси и в повдигнати пешеходни пътеки. Ще е необходима също нова организация на движението. Ще се мести и подземната инфраструктура. Според концепцията за епископската базилика се предвижда изграждането на двуетажно защитно покритие, като покривът на сградата ще се ползва като място за културни събития.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14