Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творчески съюзи са против преместването на паметника пред НДК

Снимка: Георги Нейков

Девет творчески съюза се обявиха против преместването на паметника "1300 години България", който е разположен пред НДК в София. Те поискаха от депутатите "законова основа", за да не бъде разрушен мемориалът. Архитект Георги Бакалов - председател на Съюза на архитектите, посочи:

Ние не можем да си представим, че някой в България ще е против "1300 години България". Позицията е ясна. Не трябва да се руши, нито да се премества. Тези неща тревожат културната общественост и затова сме на тази твърда, категорична позиция - да се обнови, да се модернизира паметника, да се засили неговото влияние и усещане за принадлежност към 1300 години България, защото символът "1300 години България", означава, че имаме народност, а не просто население.

Столичният общински съвет ще реши утре дали паметникът ще бъде демонтиран, или само ще бъде възстановен на същото място, посочи кметът Йорданка Фандъкова:

Има внесен доклад в Столичния общински съвет. Предложението е за демонтаж на паметника в този му вид. Вие знаете, че всъщност там паметник няма, има остатъци от паметник, които са опасни. В същото време ние искаме да запазим скулптурите, които са много добри и на подходящо място, така че съветниците ще обсъдят кое да бъде това място. Надявам се да обсъдят моите колеги с професор Старчев най-подходящото място, защото това наистина е една художествена ценност, но просто трябва опасните елементи да се демонтират и да се получи едно красиво пространство.

Репортажа на Евелина Стоянова можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14