Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметникът пред НДК ще бъде демонтиран

Снимка: Георги Нейков

Общинските съветници в София решиха да бъде демонтиран паметникът "1 300 години България" пред Националния дворец на културата. Демонтираните елементи ще бъдат съхранявани в Музея за история на София. 
Творческите съюзи у нас се обявиха срещу демонтажа на мемориала. Според столичния кмет Йорданка Фандъкова "там паметник няма":
Има остатъци от паметник, които са опасни. В същото време ние искаме да запазим скулптурите, които са много добри. Това е наистина една художествена ценност. Но просто трябва опасните елементи да се демонтират и да се получи едно красиво пространство. Правим в момента ремонт, и догодина продължаваме, на целия парк, така че да не остават недовършени неща.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Творчески съюзи са против преместването на паметника пред НДК

Девет творчески съюза се обявиха против преместването на паметника "1300 години България", който е разположен пред НДК в София. Те поискаха от депутатите "законова основа", за да не бъде разрушен мемориалът. Архитект Георги Бакалов -..

публикувано на 17.12.14 в 17:00