Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панихида в памет на Йордан Радичков беше отслужена в Берковица

видин гпче езикова гимназия йордан радичков
Снимка: РАДИО ВИДИН

Панихида в памет на Йордан Радичков беше отслужена в храма „Рождество Богородично“ в Берковица. Десетки жители на града под връх Ком почетоха паметта на писателя-земляк, който ни напусна преди 11 години. Инициативата е на сдружение „Приятелите на Радичков“ и обединява видни личности от българския духовен елит и близки на писателя. Повече от 900 експоната за бъдещата експозиция е осигурил дългогодишният му приятел Милан Миланов. Идеята се е зародила още при отбелязването на 50-та годишнина на Радичков, разказа той:

И тогава ми мина през главата да започна да събирам материали. И от 50-годишнината до 70-годишнината вече непрекъснато, където съм го видял, все съм го снимал. И записи съм му правил, и интервюта.

Идеята за създаване на музей на Радичков очаква подкрепата на местната власт и на държавата. Председателят на инициативния комитет доцент Борислав Великов:

Все още сме в самото начало на отреждане на терен. Това трябва да стане от Общинския съвет, от община Берковица. Имаме предварителен разговор с президента Росен Плевнелиев, да поеме патронажа. Но всичко това все още е в твърде предварителен стадий.

Гостите на днешното събитие видяха част от експонатите, сред които е и чинът, на който е седял Радичков в Берковската гимназия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14